StoryEditorOCM
Zadar plusNADOLAZEĆA ZVIJEZDA

Célia Kameni zatvorila Zadar Jazz & Blues festival ispraćena ovacijama oduševljene publike, tko je bio, još će dugo pričati o njenom nastupu...

Piše M. Kalajžić
30. srpnja 2022. - 18:06

Tko je bio pričat će još dugo o tom koncertu, a tko nije, ostaje žal za propuštenom prilikom u kojoj se mogla čuti nadolazeća zvijezda jazza, kako je najavljena uoči gostovanja u Zadru. Kako bilo - Célia Kameni sinoć je zatvorila ovogodišnji  Zadar Jazz & Blues festival na najbolji način - ispraćena ovacijama oduševljene publike koja je kao i prve večeri, kad je gostivala zvijezda funka Fred Wesley, do zadnjeg mjesta ispunila prostor ispred Muzeja antičkog stakla. A tražio se i stolac više!

Ne čudi, jer najvećem dijelu publike tzv. vokalni jazz ipak je najprihvatljivija forma, osobito kad ga izvodi Célia Kameni, francuska pjevačica kamerunskog podrijetla koju kritičari nazivaju novom nadolazećom zvijezdom jazza. Djelila je pozornicu s poznatim umjetnicima kao što su DeeDee Bridgewater, China Moses, Liz Mc Comb, Bill Mobley, André Ceccarelli, Michel Hausser i drugi. 

Njen vokalni izraz ne ostavlja mjesta bilo kakvim dvojbama, riječ je o iznimno talentiranoj pjevačici koja publiku osvaja iz prve, a onda samo nastavlja svoje glazbeno putovanje, iz pjesme u pjesmu, praćena izvrsnim bendom.

U Zadru je nastupila s multitalentiranim Elio Coppola Trijom sastavljenim od glazbenika koji su prepoznatljivi ne samo u Europi, već i u Sjedinjenim Državama, posebno na jazz sceni New Yorka gdje nastupaju u najpoznatijim jazz klubovima.

Zadar Jazz & Blues je zatvoren, a do iduće godine opet bi bilo dobro razmisliti, umjesto trodnevnog, "barem" petodnevni festival. Jer - publika je tu, raspoložena i željna ovakvih nastupa, u srcu turističke sezone. I jazza i bluesa ispred Muzeja antičkog stakla, pod vedrim nebom na gradskim bedemima, na jedinstvenoj pozornici o kojoj, uvjereni smo, još dugo po svijetu pričaju glazbenici nakon što tamo održe koncert.

 

19. travanj 2024 18:49