StoryEditorOCM
Zadar plusFOTO: DEGUSTACIJA NOVOG JELOVNIKA 'PET BUNARA'

Bablja manestra i Napoleonov grijeh - novi aduti poznatog restorana

4. ožujka 2017. - 09:53
5bunara33-030317

'Muflone ostavljamo Istranima, black anguse Argentincima, losose Norvežanima… nastavno na to, naš jelovnik je sezonskog  tipa, usklađen s godišnjim dobima, a oslanja se na lokalno, dakle, namirnice iz našeg podneblja...'

Tako je naglasio svoj poziv malom društvu novinara i drugih degustatora Vladnimir Babac kad su stigli na poslijepodnevni višeslijedni ručak u svoj restoran 'Pet bunara', na istoimnoj lokaciji u Zadru, kako bi predstavio novi jelovnik, i što je važnije, novog kuhara u restoranu. Naime, Ivan Buovac, kuhar koji je znanja i ime sticao po zadarskim, zagrebačkim ali i europskim školama i restoranima, naslijedio je Marija Arbanasa, do kraja prošle godine chefa ovog malog ali poznatog zadarskog gastonomskog briljantina.

Buovac restoranu 'Pet bunara' kani udariti svoj pečat i to je htio predstaviti kroz slijedove jela koji su se redali ovim rasporedom: terina od hobotnice, inačica svima poznate 'obične' salate od hobotnice, pa plavorepi pršut, točnije prodimljena tunjevina, tanko narezana i garnirana s finom tečnom malmeladom od mandarina 'Šinjorine Smokve', Sandre Babac, pa Bablja manestra, zapavo tjestenina prelivena šugom o grancigule, babice, ša Cezarove mušule, odnosno krema od daganja, da bi se krenulo na ozbilnija jela poput tornedoa od tune, rustikalnog filea od kovača i hobotnice koja je u ovoj izvedbi bila inačica tog muzgavca ispod peke.

Mesni je dio bio sastavljen od Napeolonov grijeha iliti fino obrađene janjeće koljenice iz 19. stoljeća kad su Francuzi zauzeli Zadar, Bezobraznog obraza, dugotrajno pripremljene juneće obrazine i Pačjeg gnjata, batka i karabatka od patke skupa.

Tri Pet bunara, družbu od tri vrste kolača, Buovac je spremio za kraj kao i tri vrste sira. Prezentacija je bila popraćena vrhunskim vinima, ali je zapravo cijela nova priča ovog restorana svedena u moto prve rečenice: Ne želimo za dobrom hranom putovati po svijetu, imamo je i tu i ovoga ćemo je ljeta nuditi našim gostima..

Najvažniji dio priče saznali smo od chefa Ivana Buovca sasvim slučajno, pušeći na terasi lokala. Naime, otkrio je kako su on i vlasnik lokala Vlado Babac, na Buovčevoj njivi već posijali i zasadili veću količinu različlitog povrća koje je je sve namijenjeno restorano po sistemu 's njive na tanjur'.

Čak je i naš kolega Zlatko Gall, koji gastronomiju prati i o njoj piše kao o kulturološkom fenomenu bio oduševljen novom pričom iz 'Pet bunara'. Ali o tome ćemo čitati za koji dan.

25. travanj 2024 22:38