StoryEditorOCM
ViralBEZ CRVENOG TEPIHA

Večeras je 95. dodjela Oscara! Naš kritičar prognozira u čijim će naručjima završiti prestižni kipići, slažete li se s njim?

Piše PSD
12. ožujka 2023. - 18:57

Prošlogodišnje Oscare obilježio je i šamar Willa Smitha, koji je povećao gledanost dodjele. Nešto tako teško ćemo više ikad vidjeti, ali to ne znači da ove godine neće biti (filmskih) iznenađenja i da dodjela neće biti gledana.

Za razliku od prošlih nekoliko Oscar sezona, kad su prednjačili mali festivalsko-umjetnički filmovi, u oskarovskoj utrci 2023. nalaze se i popularni blockbusteri "Avatar 2" i "Top Gun 2", koji su ušli na liste najvećih kinohitova svih vremena, a i "Elvis" je bio veoma gledan.

"Sve u isto vrijeme" nije baš toliki megahit, ali je utržio više od 100 milijuna u svjetskim kinima i njegova zarada mogla bi još narasti nakon dodjele i naizgledne pobjede, odnosno potvrde barem polovice od 11 nominacija.

Pobjeda ovog filma je takoreći sigurna, no u glumačkim kategorijama bi moglo biti gusto, naročito kod glavne muške i ženske uloge. Bit će zanimljivo.

NAJBOLJI FILM

Posljednjih godina znala su se događati iznenađenja ("Spotlight", "Moonlight" i posebice "Parazit"), ali 2023. sve upućuje na to da će Oscara za najbolji film osvojiti "Sve u isto vrijeme", nominiran za najveći broj zlatnih kipića, njih čak 11.

"Everything Everywhere All At Once" je preoteo ulogu favorita "Duhovima otoka" i "Fabelmanovima" nakon što je pomeo dodjele nagrada Udruženja američkih producenata (PGA), redatelja (DGA) i glumaca (SAG).

Povijest govori da je svaki film koji je osvojio sve te nagrade postao osvajač glavnog Oscara, a "Sve u isto vrijeme" je postavio i rekord na dodjeli SAG-a s četiri kipića.

K tome, film je bio solidan kinohit, razmišlja međunarodno (pretežno azijski glumci, kineski jezik) i krši oskarovske okvire različitošću kao multisvemirski ćušpajz akcije, fantazije, drame i komedije, plus drži se normativa političke korektnosti (raznolikost u pogledu rase i spola).

Međutim, starijim Akademijinim glasačima bi "Everything Everywhere All At Once" možda mogao biti "too much", stoga potencijalno "The Fabelmans" iznenadi kao alternativa kreativnom neredu favoritnog filma. "Fabelmanovi" su najosobniji Spielbergov uradak, film o filmu i lijepa posveta kinematografiji od jednog od najvećih redatelja.

image

Plakat filma ‘Sve u isto vrijeme‘ koji ima 11 nominacija

 

AFP

Nije isključeno da i nova verzija "All Quiet On The Western Front" priredi iznenađenje nakon uvjerljive pobjede na dodjeli BAFTA-i. U prilog "Na zapadu ništa novo" ide antiratna poruka u vrijeme rata u Ukrajini, kao i to da bi, u slučaju trijumfa, Netflix osvojio prvog Oscara za najbolji film, na što streamer tipuje zadnjih sezona (prošle godine pretekao ga je Apple TV+ s "Codom").

Pa opet, "All Quiet On the Western Front" nema nominacije za režiju i glumu, dosad je samo jedan "stranac" dobio kipić u glavnoj kategoriji ("Parasite"), a nijedan remake nekog prethodnog osvajača Oscara za najbolji film nije se još pozlatio. Istok vjerojatno pobjeđuje u duelu sa Zapadom. Na istoku nešto novo.

Oscara najvjerojatnije dobiva: "Sve u isto vrijeme"

Moguće iznenađenje: "Fabelmanovi" ili "Na zapadu ništa novo"

Mogao je biti nominiran: "Poslije sunca"

Osobni favorit(i): "Duhovi otoka", "Fabelmanovi" i "Top Gun: Maverick"

REŽIJA

Veteran teške kategorije (Steven Spielberg) protiv mlade generacije (Daniel Kwan i Daniel Scheinert). Samo netko od njih može pobijediti u ovom duelu. Spielberg je miljenik Akademije i osvojio je dva Oscara za režiju ("Schindlerova lista", "Spašavanje vojnika Ryana").

Od njegova drugog režijskog Oscara prošlo je gotovo punih 25 godina, a u međuvremenu je bio triput nominiran, posljednji put 2022. ("West Side Story"). Osvoji li Spielberg zlatni kipić za "Fabelmanove", osvojit će ga i kao simboličko priznanje za cijelu karijeru budući da film govori o tome kako je postao to što jest.

"Sve u isto vrijeme" je tek drugi film dvojca Daniels, nakon "Swiss Army Man", u kojem su pokazali da imaju (pre)ludu maštu. Momentum je na njihovoj strani, kao i statistika. Naime, svega osam puta u povijesti dodjele Oscara dogodilo se da netko tko je primio nagradu Udruženja američkih redatelja nije na koncu osvojio i zlatni kipić za režiju.

Unatrag više godina DGA se s Oscarima nije poklopio samo dvaput. Teško da će ovo biti treći put. Prije će Kwan i Scheinert postati treći duo s Oscarima za režiju nakon Jeromea Robbinsa i Roberta Wisea ("Priča sa zapadne strane") te Ethana i Joela Coena ("Nema zemlje za starce").

Oscara najvjerojatnije dobiva: Daniel Kwan i Daniel Scheinert

Moguće iznenađenje: Steven Spielberg

Mogao je biti nominiran: James Cameron ("Avatar: Put vode")

Osobni favorit: Steven Spielberg

image

Austin Butler kao Elvis prednjači u kategoriji glavne muške uloge

 

Justin Tallis/Afp

GLAVNA MUŠKA ULOGA

Kategorija puna neizvjesnosti. Svaka čast Paulu Mescalu ("Poslije sunca") i Billu Nighyju ("Živjeti"), ali tri glumca se nameću kao gotovo ravnopravni takmaci. Za najbolju ulogu bogate karijere u "Duhovima otoka" Colin Farrell je primio nagradu u Veneciji i Zlatni globus u kategoriji komedije.

Zlatni globus je dobio i Austin Butler ("Elvis"), u kategoriji drame, ali i BAFTA-u. Globus i BAFTA-u je upravo od Butlera izgubio povratnik Brendan Fraser ("Kit"), no osvojio je utjecajnu nagradu Udruženja glumaca netom pred Oscare, što mu daje vjetar u krila.

Fraserov "comeback" podjeća na onaj Mickeyja Rourkea ("Hrvač"), također u režiji Darrena Aronofskog, koji se na koncu nije pozlatio Oscarom unatoč prethodnim nagradama. Ipak, Fraserova uloga je izrazitiji "Oscar bait" od Rourkeove (fizički neprepoznatljiv kao pretili čovjek, k tome gay), a još veći oskarovski zicer je Butlerova izvedba kralja rock ‘n‘ rolla.

Između Frasera i Butlera vodit će se najveća bitka u kojoj potonji ima prednost. Biografske uloge redovno osvajaju Oscare, naročito ako su to uloge glazbenih legendi (Jamie Foxx kao Ray Carles, Rami Malek kao Freddie Mercury). Elvis će teško "napustiti zgradu" bez Oscara.

Oscara najvjerojatnije dobiva: Austin Butler

Moguće iznenađenje: Brendan Fraser, eventualno Colin Farrell

Mogao je biti nominiran: Eden Dambrine ("Blizu")

Osobni favorit(i): Colin Farrell i Brendan Fraser

GLAVNA ŽENSKA ULOGA

Još veći oskarovski triler: Cate Blanchett ("Tar") protiv Michelle Yeoh ("Sve u isto vrijeme"). Druge glumice će samo pratiti duel večeri, premda je ovo već peta nominacija za Michelle Williams ("The Fabelmans") nakon uloga u filmovima "Planina Brokeback", "Tužna veza", "Moj tjedan s Marilyn" i "Manchester By The Sea".

Dvostruka oskarovka Blanchett ima Zlatni globus i BAFTA-u. Yeoh, pak, ima Zlatni globus i nagradu Udruženja glumaca. Na zlatnim globusima se nisu direktno suočile (drama, komedija), ali na BAFTA-i i SAG nagradama jesu i rezultat je 1:1. Cateina uloga je glumački "tour de force", virtuozna i nemjerljivo impresivnija, makar i hladnija.

image

AFP

Gabriel Bouys/Afp

Akademija ima priliku cementirati Blanchett kao ponajbolju glumicu današnjice i jednu od najvećih ikada koja može imati tri Oscara u vitrini, koliko i Meryl Streep i Frances McDormand. S druge strane, Yeoh je također glumačka legenda i ovim Oscarom bila bi nagrađena za karijerni doprinos, što i zaslužuje, premda je nominaciju prije zavrijedila za "Tigra i zmaja", ali nije dobila priliku zbog podzastupljenosti nebijelih, naročito azijskih glumaca.

U tome i jest kvaka: Akademija se promijenila od 2000. naovamo i počela širiti (multi)kulturalne vidike. "Nova" Akademija ne samo da je nominirala Yeoh, već bi je mogla oskarovski pozlatiti kao prvu azijsku glumicu u kategoriji glavne ženske uloge i ispisati povijest.

Oscara najvjerojatnije dobiva: Michelle Yeoh

Moguće iznenađenje: Cate Blanchett

Mogla je biti nominirana: Margot Robbie ("Babilon")

Osobni favorit(i): Michelle Williams i Ana De Armas ("Plavuša")

SPOREDNA MUŠKA ULOGA

Ovo je godina "comebackova", od Brendana Frasera do Ke Huy Quana ("Sve u isto vrijeme"), koji se proslavio kao klinac u "Indiani Jonesu II" i "Gooniesima", da bi nestao iz svijeta filma sve dosad. No, za razliku od Frasera, Quan je praktički siguran dobitnik. Osvojio je sve što je mogao (Zlatni globus, SAG...) osim BAFTA-e, gdje ga je porazio Barry Keoghan ("Duhovi otoka"). Keoghan je sjajan, ali velika je šansa da se podijele glasovi između njega i jednako sjajnog kolege iz istog filma Brendana Gleesona te ih "anuliraju", dok su Judd Hirsch ("The Fabelmans") i Brian Tyree Henry ("Causeway), koliko god dobri bili, svedeni na "promatrače".

Ako Quan osvoji Oscara za sporednu mušku ulogu, bit će tek drugi glumac istočnoazijskog podrijetla kojemu je to uspjelo nakon Hainga S Ngora ("Polja smrti"). A Oscara je zaslužio samo za onu vrlo dirljivu scenu kad kaže Yeoh: "Iako si mi opet slomila srce, htio sam reći da bi i u nekom drugom životu volio samo prati rublje i plaćati porez s tobom".

Oscara najvjerojatnije dobiva: Ke Huy Quan

Moguće iznenađenje: Barry Keoghan

Mogao je biti nominiran: Zlatko Burić ("Trokut tuge")

Osobni favorit(i): Ke Huy Quan i Barry Keoghan

image

Jamie Lee Curtis i Ke Huy Quan, netko od njih sigurno osvaja Oscara za sporednu ulogu

 

AFP

SPOREDNA ŽENSKA ULOGA

Ako Michelle Yeoh ne osvoji Oscara, postoji velika šansa da ga osvoji njezina kolegica iz filma "Everything Everywhere All At Once" Jamie Lee Curtis. Jamie Lee je glumačka legenda, potomak hollywoodske kraljevske obitelji (kćerka Janet Leigh i Tonyja Curtisa), a ovo joj je prva nominacija i osvojila je "putokaznu" SAG nagradu kao veliku potvrdu Oscara.

Jasno, postoji i opcija da se glasovi podijele između nje i Stephanie Hsu, nominirane za isti film u istoj kategoriji. U tom slučaju mogla bi profitirati uvijek odlična Angela Bassett ("Black Panther: Wakanda Forever") koja je dobila Zlatni globus, a bila je nominirana za Oscara prije gotovo 30 godina zahvaljujući ulozi Tine Turner.

Bassett je prva glumica s nominacijom za ulogu u nekom Marvelovu filmu, a preko njezina lika majke pokojnog Black Panthera prelama se kolektivno oplakivanje neprežaljenog Chadwicka Bosemana. Tu je i Kerry Condon, koja je osvojila BAFTA-u za izvanrednu ulogu u "Duhovima otoka" i ne bi bilo potpuno iznenađenje da bude ovjenčana Oscarom kao jedina od čak četvero nominiranih glumaca iz istog filma.

Oscara najvjerojatnije dobiva: Jamie Lee Curtis

Moguće iznenađenje: Angela Bassett ili Kerry Condon

Mogla je biti nominirana: Claire Foy ("Women Talking")

Osobni favorit: Kerry Condon

MEĐUNARODNI FILM

Prema svemu sudeći "Na zapadu ništa novo" osvaja Oscara kao najbolji međunarodni film i ako već neće potvrditi onu glavnu nominaciju, trebao bi ovu (i još neke "tehničke"). Zakon velikih brojeva je naklonjen njemačkom filmu: "All Quiet On The Western Front" je nominiran za čak devet Oscara i rasturio je na dodjeli BAFTA-e sa sedam osvojih nagrada, uključujući glavnu, a ne odmaže ni to što je antiratni i nastrojen kontra horora rata koje prikazuje bez uvijanja i odašilje jasnu poruku u razdoblju ratovanja u Ukrajini.

image

‘Na zapadu ništa novo‘, favorit za međunarodni film

 

Profimedia

Kao i uvijek, iznenađenje je moguće sjetimo li se da je "Panov labirint" imao šest nominacija za Oscara i potvrdio tri, ali ne i onu u kategoriji stranog filma. Iz prikrajka na njemački film vreba argentinska politička drama o povijesnom suđenju vojnim huntama "Argentina, 1985." koja je, nimalo zanemarivo, osvojila Zlatni globus, no dvojbeno je da je čeka oskarovska repriza. Ovdje svi putovi vode na Zapad.

Oscara najvjerojatnije dobiva: "Na zapadu ništa novo"

Moguće iznenađenje: "Argentina, 1985."

Mogao je biti nominiran: "Dvostruka prijevara"

Osobni favoriti: "Tiha djevojka" i "Blizu"

OSTALE VAŽNIJE KATEGORIJE
Dokumentarni film: "Navalny" ili "Fire Of Love"
Animirani film: "Pinokio Guillerma Del Tora"
Adaptirani scenarij: "Women Talking" ili "Na zapadu ništa novo"
Originalni scenarij: "Sve u isto vrijeme" ili "Duhovi otoka"
Vizualni efekti: "Avatar 2"
Montaža: "Sve u isto vrijeme" ili "Top Gun 2"
Fotografija: "Na zapadu ništa novo"
Scenografija: "Babilon" ili "Elvis"
Kostimografija: "Black Panther 2"
Glazba: "Na zapadu ništa novo" ili "Babilon"
Pjesma: "Black Panther 2" ili "RRR" (možda i "Top Gun 2")
Zvuk: "Top Gun 2"

03. svibanj 2024 06:55