StoryEditorOCM
ViralPROVOKACIJA

Pussy Riot objavile novi antiratni video koji će razbjesniti Putina: U Rusiji bi mogle imati popriličnih problema zbog posljednjeg kadra

Piše Robert Bajruši/JL
24. prosinca 2022. - 22:06

Članice ruske skupine Pussy Riot objavile su novi spot "Mama, ne gledaj TV". Sudionici ovu pjesmu nazivaju svojom izjavom protiv rata u Ukrajini. Polovicu videa čine dokumentarne snimke rata i njegovih posljedica: eksplozije u Kijevu, Harkovu, Mariupolju, Kremenčugu, Dnjepru, piše Jutarnji list.

Maria Alyokhina, Olga Borisova i Diana Burkot ispričale su za portal Meduzu kako su sve materijale prikupile same, a kadrovi nisu odabrani slučajno.

"Želimo da se ljudi diljem svijeta ne okreću od ovih kadrova i da se sjete zločina koje Putin i njegova vojska čine već 10 mjeseci. Želimo govoriti istinu. Želimo što glasnije vikati o ovom ratu. Moramo je zaustaviti", kazale su.

Spot također sadrži prikaze antiratnih prosvjeda u Rusiji, uključujući snimke zapaljenih vojnih ureda i feminističkog skupa otpora protiv rata kao i s križevima u spomen na mrtve stanovnike Mariupolja. Scene u kafiću snimili su u Parizu, Taisija Krugovihh i Vasilij Bogatov, koji su dokumentirali Pussy Riot od osnivanja grupe 2011. U videu se mogu vidjeti i antiratni grafiti koje su članovi benda ispisivali tijekom turneje po Europi, noću nakon koncerata. U Švicarskoj su zbog toga čak bile pritvorene.

Posebno je dojmljiv završni kadar u kojem jedna od članica Pussy Riota mokri po portretu Vladimira Putina.

22. veljača 2024 04:51