StoryEditorOCM
ViralZA PRSTE POLIZAT

Donosimo recept za Titov kolač, omiljenu slasticu maršala od koje rastu zazubice. Evo u čemu su najviše uživali on i Jovanka

Piše PSD
18. veljače 2021. - 18:21

Nikada niti jednu slasticu kao ovaj savršeni miks čokolade i oraha, tako sočne kremaste strukture nije pratilo toliko glasina. Govorilo se da mu je recept bio najčuvanija tajna.

Kada je procurio vani pričalo se kako je za njim poludjelo pola Balkana. A najveći je kuriozitet došao kroz glasinu kako je rođen isključivo za gurmansko nepce nekadašnjeg jugoslavenskog lidera, maršala Tita.

Vele da ga je toliko obožavao da mu ga je osobni slastičar morao svaki dan raditi. Šuška se da su u kolaču tako jednostavno nazvanom Titov kolač, uživali i brojni svjetski celebritiji, Titovi gosti, nalik Elizabeth Taylor i Richard Barton. E pa vrijeme je da i vi uživate u njemu. Pripremite se, božanstven je. Neponovljiv.

image
YouTUBE/Bokina kuhinja

Titov kolač

Sastojci za koru:

4 jaja

200 gr šećera

1 vanilin šećer

100 gr mljevenih oraha

5 žlica hladne crne kave

5 žlica brašna

1 prašak za pecivo

3 žlice ulja.

image
YouTUBE/Bokina kuhinja

Postupak:

Odvojiti bjelance od žumanca, umutiti bjelance mikserom. U žumance dodati šećer, umutiti ih, pa im dodati ulje. U žumanca ubaciti kavu, promiješati, pa ubaciti brašno, prašak za pecivo, orahe. Dobro promiješati i dodati bjelance.

Smjesu izliti u pleh, koru peći u prethodno zagrijanoj pećnici na 180 stepeni oko 30 minuta.

image
YouTUBE/Bokina kuhinja

Prva krema:

400 ml mlijeka

5 žlica brašna

2 žumanca

Žumance ubaciti u mlijeko, dodati brašno, umutiti mikserom i staviti na vatru do laganog vrenja, do smjese konzistencije nalik pudingu.

Druga krema:

200gr margarina

10 žlica šećera

1 vanilin šećer

100 gr otopljene čokolade

3 žlice oraha

Na pari rastopiti čokoladu, dodati joj margarin, promiješati. Ubaciti šećer, vanilin šećer i orahe. Sve dobro promiješati.

image
YouTUBE/Bokina kuhinja
image
YouTUBE/Bokina kuhinja

Polako sjediniti jednu i drugu kremu, paziti da se sve dobro poveže miješanjem. Kremom pokriti tijesto i posuti je nastruganom čokoladom, te s puno mljevenih oraha. Pustiti da se dobro ohladi, isjeći na kocke i po želji poslužiti uz šlag.

Više recepata iz Bokinje kuhinje pogledajte OVDJE

18. travanj 2024 20:08