StoryEditorOCM
TribinaPETICIJA ANIMALEXA

Turisthotel, a i Veterinarska inspekcija, i dalje se prave "ludi": ara DJ još čami i čupa perje u Gumi uoči otvaranja birtija i dodatnog stresa!

Piše Animalex Facebook
7. veljače 2021. - 17:32

Animalex - Udruga za pravnu zaštitu životinja, pokrenula je na facebooku akciju potpisivanja peticije pod nazivom Veterinarska inspekcija ne voli životinje.

- Dana 18. studenog 2020. prijavili smo držanje are u kavani - noćnoim klubu Guma u Zadru (o čemu je Zadarski.hr već pisao). Ara se na tom mjestu nalazi unazad dvije godine, u bučnom i zadimljenom prostoru, a primarna namjena joj je zabavljanje gostiju, neprimjereno hranjena, pretežno kikirikijem i napolitankama te dodatno frustrirana glasnom glazbom, velikim brojem gostiju i stalnom bukom. Posljedica stresa kroz koji prolazi je autodestruktivno čupkanje perja. Ptici su uz to podrezana krila kako nebi mogla letjeti.

Nakon što su nam se obratili gosti koji su prije toga sami pokušali pomoći ptici, prijavili smo veterinarskoj inspekciji takav način držanja te tražili, između ostalog, citiramo: "molimo Vas da učinite inspekcijski nadzor i vlasnicima ptice naredite da životinju lociraju na mjestu gdje će joj se osigurati primjereno držanje bez uznemiravanja, glasne glazbe i velikog broja ljudi, da joj osiguraju hranu primjerenu vrsti te njegu i veterinarski nadzor kakav je nužan arama."

image
Facebook Animalex

Veterinarska inspekcija nije utvrdila neprimjereno držanje are, pa će ona i dalje uz blagoslov onih koji su je trebali zaštiti od neprimjerenog držanja uveseljavati goste, samo da se birtije opet otvore.

Molimo vas da potpišete peticiju za reformu veterinarske inspekcije kako bi kako bi napokon počela raditi na nadzoru nad Zakonom o zaštiti životinja - stoji u objavi.

Peticija se može potpisati na ovoj poveznici https://www.prijatelji-zivotinja.hr/index.hr.php?id=1583

Dario Ivanković, vlasnik Famous Beach Bar & Grill i Ville Rava, malog raja na zemlji gdje, uz Lucy, njemačku ovčarku, caruje i Lulu, zlatno-plava ara i to ženka, ponudio je udomljavanje DJ-a.

- Ovim putem želimo izaći u susret, jer znamo koliko je zahtjevno imati takvu papigu, te nudimo voditelju Gume, ako želi pronaći ugodno mjesto za DJ-a, da ga preuzmemo i da ništa ne brine! Mi ćemo ga dočekati raširenih ruku, a Lulu krila! Ma bit će presretna - rekao je Ivanković kad smo ga nazvali misli li ozbiljno udomiti DJ-a.  

- Ja prvi znam da nije lako imati takvog papagaja u ugostiteljskom objektu. Nama je Lulu, prije više od pet godina, bila svojevrsna maskota Famousa, no iako je bila puštena vani preko dana, to jednostavno nije bio ambijent za takvu pticu. Stoga smo ju prije neke četiri godine premjestili na otok, na Ravu, u naš veliki objekt. I zaista mogu reći da se preporodila – istaknuo je Ivanković dodavši kako takve papige, htjeli to mnogi priznati ili ne, nisu za stanove. 

- Prvo, one znaju biti izuzetno glasne i dobit ćete velik broj neprijatelja u susjedstvu. A kao drugo, vrlo su aktivne i znaju svašta gristi sa svojim jakim kljunom ako joj ne date kakvu zanimaciju. A uz to, inteligente su i s njima se baš treba baviti. Također,  društvene su i gotovo ovisne o socijalnim kontaktima, tako da smatram da noćni klub zaista nije mjesto za jednu aru. Jednostavno joj nitko ne može pružiti ono što njoj treba. Vrlo lako padu u depresiju i postanu frustrirane, a tada si znaju počupati svo perje, a neke znaju i uginuti. Ne želimo da se to dogodi... – iskren je bio Dario koji svoju sedmogodišnju Lulu posebno pazi.

Na njegovu ponudu - očigledno nitko iz Gume nije odgovorio, a Veterinarsku inspekciju baš briga...

04. svibanj 2024 06:10