StoryEditorOCM
TribinaU PONEDJELJAK

Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića uz predstavljanje vrijedne monografije o zadarskoj katedrali

Piše Zadarski.hr
5. ožujka 2022. - 16:23

Svečana akademija povodom 75. rođendana zadarskog nadbiskupa Želimira Puljića održava se u ponedjeljak 7. ožujka, u katedrali sv. Stošije u Zadru s početkom u 19,00 sati.

Na 75. rođendan nadbiskupa Puljića, u katedrali sv. Stošije u zajedništvo će se okupiti zadarsko svećenstvo i redovništvo, vjernici laici te predstavnici društvenih institucija.

Taj je susret događaj retrospektive i zahvalnosti Bogu za djelovanje mons. Puljića u 12 godina njegove nadbiskupske službe u Zadarskoj nadbiskupiji (papa Benedikt XVI. imenovao je mons. Puljića 69. zadarskim nadbiskupom 15. ožujka 2010. g.) i za dva mandata njegove službe predsjednika Hrvatske biskupske konferencije koji je još u tijeku (mons. Puljić izabran je za predsjednika Hrvatske biskupske konferencije na 45. zasjedanju HBK, 14. studenoga 2012. godine).

U prvom dijelu Akademije održava se predstavljanje monografije 'Katedrala u Zadru / I - Sv. Stošija - Katedrala sv. Anastazije u Zadru'. To je prvi monumentalni svezak od tri dijela vrijedne stručne Monografije čiji je autor - voditelj projekta prof. dr. sc. Pavuša Vežić, a urednik je prof. dr. sc. Ante Uglešić.

O projektu izrade Monografije u tri sveska će govoriti dr. sc. Zdenko Dundović.

Prvi svezak Monografije će predstaviti njeni recenzenti: prof. dr. sc. Ivo Babić i prof. dr. sc. Josip Belamarić te autor prof. dr. sc. Pavao Pavuša Vežić.

Izdanje Monografije o zadarskoj katedrali inicijativa je nadbiskupa Puljića. Monografija o Katedrali sv. Stošije nastala je na poticaj i uz potporu zadarskog nadbiskupa Puljića. Autori i Uredničko vijeće za izradu Monografije (Zdenko Dundović, Radomir Jurić, Ana Mišković, Mario Soljačić, Ante Uglešić i Pavuša Vežić) izražavaju zahvalnost i Monografiju posvećuju mons. Želimiru Puljiću.

U drugom dijelu Akademije prigodne govore u obraćanju nadbiskupu Puljiću će uputiti prof. dr. sc. Dijana Vican, rektorica Sveučilišta u Zadru i mons. Josip Lenkić, generalni vikar Zadarske nadbiskupije.

Prigodni govor će održati i zadarski nadbiskup Želimir Puljić.

Svečanost Akademije skladbama će obogatiti Katedralni zbor sv. Stošije pod ravnanjem mo. Žana Morovića, regens chorija zadarske katedrale, u orguljaškoj pratnji Dragana Pejića.

Kroz program Akademije će voditi Ines Grbić koja će biografskim podacima i prikladnim poticajima na tragu poruka i misli mons. Puljića tijekom njegovog svećeništva predstaviti pastoralno i znanstveno - kulturno djelovanje nadbiskupa Puljića i provesti kroz njegov život: od rođenja u mjestu Kamena pokraj Mostara 7. ožujka 1947. godine, preko službe profesora na Bogosloviji i dubrovačkog biskupa do zadarskog nadbiskupa.

09. lipanj 2024 20:05