StoryEditorOCM
TribinaKOMENTAR

HOS i Skejo bi zabranili zvijezdu petokraku, ali to im neće proći: zna li čovjek s brčićima da je na strani crvene zvijezde i najviši sud u Europi?

Piše Damir Pilić
17. travnja 2021. - 10:51

Kad stalno razmišljaš kako što češće urlikati ustaški pozdrav, nemaš vremena za proučavanje presuda Europskog suda za ljudska prava – to bi bio zaključak oko najnovijeg priopćenja Udruge 9. bojne HOS-a, koja je zatražila zabranu zvijezde petokrake.

„Zabranite zločinačku crvenu zvijezdu petokraku, a ne sveti pozdrav 'Za dom spremni'. To je naša poruka svim saborskim zastupnicima...”, priopćili su iz te udruge, čiji je predsjednik notorni Marko Skejo, poznat po "Hitlerovom brku".

No kao što u Drugom svjetskom ratu Hitler nije uspio pobijediti zvijezdu petokraku, tako ni njegov modni epigon u današnjoj epohi ne može dobiti tu bitku. Jer, na strani zvijezde petokrake stoji – Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu.

Ta je institucija još 2008. donijela presudu po kojoj se zvijezda petokraka ne može zabraniti, jer su njezine konotacije zakonite, pozitivne i progresivne, te je njezino isticanje zaštićeno kao sloboda izražavanja.

Europski sud je u toj presudi ustvrdio da se zvijezdu petokraku ne može gledati isključivo kao simbol totalitarnog komunističkog režima. Naprotiv, Sud je istaknuo da crvena zvijezda i dalje predstavlja „simbol međunarodnog radničkog pokreta, borbe za pravednije društvo i zakonitih političkih stranaka aktivnih u raznim državama članicama”.

Štoviše, u presudi se ističe kako čak ni propagiranje komunističke ideologije samo po sebi nije kažnjivo.

Tko je naručio Heineken?

Slučaj je pokrenuo mađarski političar Attila Vajnai, koji je 2003. na jednom političkom skupu - održanom u centru Budimpešte, na mjestu nekadašnjeg spomenika Karla Marxa - na reveru jakne nosio crvenu petokraku. Dobio je uvjetnu kaznu na godinu dana za kazneno djelo „isticanja komunističkog simbola u javnosti”.

Nakon što se Vajnai žalio Europskom sudu za ljudska prava, mađarska Vlada je na procesu u Strasborgu tvrdila da je nošenje crvene zvijezde u javnosti „neprimjereno u odnosu na žrtve komunističkog režima”, te da sve totalitarne ideologije treba tretirati jednako.

Europski sud za ljudska prava je, međutim, zaključio da nošenje crvene zvijezde u javnosti nije značilo propagiranje totalitarne ideologije.

„To je bio samo simbol zakonitog ljevičarskog pokreta”, kaže se u presudi.

Štoviše, Europski sud za ljudska prava u toj je presudi dao vrlo jasnu distinkciju između onoga što Skejo misli da petokraka jest i onoga što petokraka stvarno jest:

„Sud je svjestan činjenice da su masovna kršenja ljudskih prava počinjena pod komunističkim režimom diskreditirala simboličko značenje crvene zvijezde. Međutim, prema mišljenju Suda, taj simbol ne može se promatrati kao nešto što predstavlja isključivo komunističku totalitarnu vladavinu, kao što implicira mađarska Vlada. Jasno je da zvijezda još uvijek simbolizira i međunarodni radnički pokret, borbu za pravednije društvo, kao i zakonite političke stranke aktivne u raznim državama članicama”, stoji u presudi.

A Skejo bi svoju tugu zbog nemoći da se zabrani petokraka mogao utopiti u par boca Heinekena. Odlično pivo, kažu znalci.

18. travanj 2024 10:41