StoryEditorOCM
SportPOBIJEDIO SCARIOLU

Zadarski trener progovorio je o velikoj senzaciji, a ukratko se osvrnuo i na stanje u reprezentaciji: Reći ću vam što mi najviše smeta kod Hrvatske!

Piše Sportske novosti
24. rujna 2022. - 22:18

Eurobasket je završio u nedjelju, Belgija ga je zaključila dan prije Hrvatske, u osmini finala prije desetak dana, ali i to je bilo dovoljno vremena da belgijski izbornik Dario Gjergja, koji je svoj Oostende ponovo doveo na pripreme u svoj Zadar, uzme još jedan trofej, 24. (!) otkad je prije 13 godina preuzeo Liege i tako počeo samostalnu trenersku karijeru, šesti Superkup, uz još 11 uzastopnih naslova prvaka i sedam kupova...

- Nije bilo odmora nakon Eurobasketa, odmah po povratku sam preuzeo momčad, sezona je pred vratima, morao sam - bez naznake kuknjave će Gjergja po dolasku doma nakon dugog reprezentativnog ljeta.

Zaptićene zvijezde

Međutim, nakon što je Belgija u dva kvalifikacijska ciklusa za SP dobila tri od četiri utakmice, uključujući još jedan veliki skalp, drugu pobjedu protiv Srbije, ovaj put u Nišu, onda i s tri pobjede prošla skupinu na Eurobasketu, pritom nanijela novim europskim prvacima Španjolcima jedini poraz na turniru pa ispala na startu nokaut faze od tada još uvijek branitelja naslova Slovenaca, Gjergja je naporan rad naplatio dobrim rezultatom. Stoga bi morao biit zadovoljan, ali on to nije.

- Meni ostaje žal jer koliko god je Slovenija bolja od nas, mi smo u toj jednoj utakmici mogli napraviti više. Makar nije realno da ih mi dobijemo, poraz me smeta jer i tih 16 razlike na kraju ne daje pravu sliku. Ali, bože moj, takav je život, njima se puno toga obilo o glavu u četvrtfinalu s Poljacima...

Slavlje Gjergje i komplete klupe tijekom utakmice sa Španjolskom

Za one kojima je promaklo, Dario Gjergja je nakon poraza od Slovenije pričao o suđenju, točnije kriteriju po kojem su najveće zvijezde - u konkretnom slučaju Luka Dončić - “zaštićeni poput ličkih medvjeda”.

- Ne znam je li to što sam pričao imalo utjecaja, ali Dončiću i Slovencima protiv Poljske nisu svirali kao u osmini finala s nama.

Teško branimo visoke

U konačnici pak se to ne mijenja “ružičastu” sliku onoga što je njegova reprezentacija prezentirala u Tbilisiju pa i u toj utakmici u Berlinu.

- Nema sumje da je ovo velika stvar za nas, s tim da ja tražim i hoću više. Mi smo na Eurobasket otišli s idejom potući se za drugi krug, što vrlo često donose dvije pobjede, dok ovaj put nama to ništa ne bi značilo da nismo došli do treće. Najveći dobitak ovog turnira je što smo sebe učinili boljima, i igrački, i momčadski. Vidjelo se, recimo, da imamo puno problema braniti dominantne visoke igrače, u porazima od Turske i Crne Gore su nam puno štete napravili Šengün i Dubljević. Naravno, pobjeda protiv Španjolske bila je san snova, fantastično smo otvorili i kasnije to kapitalizirali, ali ja sam najponosniji da utakmicu s Bugarskom u posljednjem kolu. Tu sam vidio da nas je pobjeda nad Španjolcima promijenila jer je Belgija u prošlosti takve presudne utakmice uglavnom gubila. Ovaj put smo pobijedili, i to uvjerljivo.

Jasno je da Gjergja kao trener jače valorizira pobjede pod pritiskom, ali mi se ipak opet moramo vratiti na Španjolsku jer s druge strane je stajao Sergio Scariolo, sad već četverostruki prvak Europe, čovjek čija su taktička rješenja obilježila pomalo i senzacionalni pohod na novo zlato.

- Da se razumijemo, oni su u tu utakmicu ušli nakon dvije koje su dobili s dvadeset razlike, svakako malo opušteno, dok smo mi bili na vrlo visokoj razini motivacije i igre. Dojam je i da je Scariolo tu nekim svojim igračima malo “rezao krila”, još je tražio pravu rotaciju, nije u toj utakmici koristio “box and one”, jednu od obrana s kojom su napravili možda i najbolji posao u nokaut fazi. Sve to se moralo poklopiti da mi njih dobijemo.

Moramo znati gdje smo

Njega, kaže, nije iznenadilo da su Španjolci na kraju otišli do kraja...

- Gledao sam ih dosta u priprema i još tada rekao da igraju sjajno. Uostalom, to je momčad sa četiri NBA igrača, s jednim od možda i Top 5 playeva u Europi, uz jasno podijeljene uloge, način ponašanja i igranja kakav može biti primjer svima. Dovoljno je ogledati kako se ponašao jedan Rudy Fernandez koji se potpuno podredio momčadi, kao i svi drugi, do te mjere da je to doslovno divota gledati.

Zna se i tko je za to najzaslužniji.

- Ne trebam valjda ja pričati o tome tko je i koliko vrijedi jedan Sergio Scariolo. Evo, sad je na Eurobasketu pustio da na igrače viče njegov pomoćnik Luis Guil koji je na klupi sto puta luđi i od mene, dok je on kontrolirao i podviknuo bi samo kad je to bilo neophodno. Na određeni način je vodio utakmice u NBA stilu, ali sve zato jer razmišlja unaprijed, jer za da bi zbog Eurolige i posla s Virtusom mogao propustiti neke kvalifikacijske utakmice koje će onda morati voditi Gil pa je ovo na određeni način bila priprema.

Gjergja se u Tbilisiju dosta i sretao s talijanskim stručnjakom.

- Da, razgovarali smo u nekoliko navrata, jednom i duže jer je moj prvi centar Bako potpisao za Virtus pa se raspitivao i oko njega. Sjajan je tip, jednostavan i miran, ostali smo i ostat ćemo u kontaktu.

Svaka pomoć, pogotovo takva dobro će doći pred nastavak kvalifikacija za SP u kojima je Belgija s 3-3 izjednačena na trećem mjestu sa Srbijom protiv koje ima 2-0, dok su ispred Latvija (5-1) i Grčka (4-2) koja im dolazi u studenom nakon gostovanja u Turskoj, dok u posljednjem prozoru ostaju Britanci vani i Turci doma. Za plasman na SP treba biti među tri u skupini.

- Nisu nam porasli apetiti, ni najmanje. Mi moramo znati gdje smo i kako se ponašati, razmišljati samo o prvoj sljedećoj utakmici, dok ja računam da nam u posljednje četiri trebaju tri pobjede. Kratki smo za jednu pobjedu protiv Latvije jer smo kod nas u Monsu na “pola koša” imali šut za pobjedu i u Rigi promašili dva penala na egalu u posljednjoj minuti. Uglavnom, čeka nas težak posao, pogotovo jer su nam sada Obasohan i Bako u Euroligi pa na njih vjerojatno nećemo moći računati, kao ni Van Rossoma kojem je Valencia stopirala i nastup na Eurobasketu. Ali ne mogu se žaliti, u boljoj smo situaciji no što sam mislio da ćemo biti u ovoj fazi kvalifikacija.

Daleko boljoj od, primjerice, Hrvatske koja je ispala iz utrke za SP, dok mora igrati i pretkvalifikacije za sljedeći Eurobasket iz kojih je Dario Gjergja krenuo kad je prije četiri godine preuzeo Belgiju...

- Uh, vrlo teško mi je bilo što reći o reprezentaciji Hrvatske, prije svega zato jer sam daleko, i to već jako dugo. Gledajući sa strane najviše mi smeta što imam dojam kako nikad ne možemo skupiti glave i maksimalizirati neupitnu kvalitetu koju imamo, da igraču, bilo kojem igraču nije bitno je li ispalio tri ili 33 lopte, već samo jesmo li pobijedili. Eto, ta Finska koja nas je izbacila zahvaljujući fantastičnoj partiji Markkanena, uvijek igra isto, ne mijenja svoj stil, ali tamo se svi lome za Markkanena i Salina. Zašto? Zato jer imaju sustav koji nije posložio samo sadašnji izbornik, već je taj Lassi Tuovi učio od Henrika Dettmana koji je i dalje iza klupe, tamo sjedi i Hanno Möttölä, blizu je i Teemu Rannikko... Zajedno se dogovaraju, promišljaju, vjeruju u sustav koji je postavljen. To je ono što ne vidim u reprezentaciji Hrvatske.

Ne znam dovoljno

Hoće li se, kako i kad stvari promijeniti, Gjergja ne zna i ne može znati s obzirom da je u posljednj desetljeće i pol u hrvatskoj košarci proveo tek nekoliko mjeseci kao pomoćnik Velimiru Perasoviću na Eurobasketu 2015. godine, no, žao mu je što naša reprezentacija nije napravila bolji rezultat u Berlinu.

- Stvarno sam vjerovao da možemo puno više, definitivno smo imali potencijal za to. Kažem, jesu Finci dobri, vidjelo se to i protiv Španjolske, ali isto tako je Scariolo tu utakmicu riješio u kratkom vremenu s tek nekoliko promjena obrane, zato smatram da smo imali dobru šansu. Pritom mi nije namjera tražiti krivca jer, ponavljam, ne znam dovoljno da bih dublje ulazio u problematiku - zaključio je Dario Gjergja.

PONITKU SU ‘IZGRADILI‘ HRVATSKI TRENERI, DONČIĆA SE NA EUROBASKETU PREMALO NAPADALO

Što je zadarski trener vidio na turniru za koji se kaže da je bio najjača europska smotra ikad?

- Uz ono što sam već govorio o Španjolskoj i njihovoj fantastičnoj koheziji, na Eurobasketu sam vidio i jednu dominantnu Srbiju koju je mislim prevelika samouvjerenost koštala poraza od Italije, praktički su ispali s turnira zbog slabijih desetak minuta. Po meni je Srbija trebala igrati finale sa Španjolskom, da bi do njega došla Francuska koja je zapravo samo protiv Poljaka u polufinalu odigrala na najvišoj razini, Ponitka i Slaughter doslovno nisu mogli doći do šuta u toj utakmici.

Taj Mateusz Ponitka, krvnik Slovenaca u četvrtfinalu je Gjergjin igrač...

- Došao je kod mene u Oostende s 20 iz Prokoma i nakon dvije godine otišao u Euroligu. Međutim, veliku ulogu u njegovom razvoju imao je još jedan hrvatski trener, Miki Starčević je jako dugo radio s njim u mlađim poljskim selekcijama.

U seniorskoj ga vodi još jedan Hrvat, Igor Miličić.

- Nas dvojica smo dokaz da dva hrvatska trenera mogu biti dobra jedan s drugim - smije se Dario.

- Vidjeli smo se u Berlinu, popili piće, porazgovarali nakon naše a prije njihove utakmice sa Slovencima. Igor je dugo u Poljskoj, supruga mu je Poljakinja, to je njegova druga domovina. U reprezentaciji je postavio jasnu strukturu, Slaughter i Ponitka mu nose napad, Balcerowski izrasta u modernog centra, tu je i Sokolowski kao obrambeni specijalac, solidan šuter, dok svi ostali u svakom trenutku znaju svoju ulogu.

Tako je Luku Dončića, uz Giannisa Antetokounmpa i Nikolu Jokića, najveću zvijezdu ovogodišnjeg Eurobasketa, jedan hrvatski trener “načeo”, drugi dokrajčio u Berlinu.

- Poljaci su Dončića čuvali na različit način zbog drukčijeg profila igrača koje imamo mi i oni, ali su ga zato puno napadali, što su po meni protivnici Slovenaca premalo radili tijekom turnira. Dončić je nevjerojatan napadač, čovjek koji u krajnjoj liniji dominira NBA ligom, ali zato... Ne znam, kao da je zaboravio igrati obranu.

23. travanj 2024 09:10