StoryEditorOCM
SportDRUGI PUT

Zadar je opet razbio Cibonu, ovaj put u Zagrebu: najbolji je bio Mavra...

Piše Mladen Bariša/SD
11. prosinca 2020. - 20:03

Zagreb – Dvorana KC Dražen Petrović. Bez gledatelja. Utakmica 13. kola HT Premijer lige. Suci: Tomislav Vovk, Josip Jurčević i Krunoslav Peić 

CIBONA – ZADAR 62:81 (13:18, 22:22, 15:20, 12:21).  

Cibona: Reynolds (10), D. Planinić (15), Prkačin (9), Drežnjak (2), Nakić, Bilinovac (6), Radovčić (8), Marić (3), Bundović (5), Novačić (2), Branković, Markota (2).

Zadar: Carter (7), Palokaj (10), Bursać (6), Mavra (21), Onuaku (7), Paponja, Justice (5), Vujičić, Vuković (7), Junaković (8), J. Planinić, Gilbert (10).

Sraz najvećih rivala hrvatske košarke obilježen je globalnom situacijom i uvjetima koje uglavnom diktiraju epidemiološke mjere Nacionalnog stožera. Posebice je dugo trajala samoizolacija zadarskih košarkaša. Tri tjedna praktički nisu odigrali utakmicu. Trener Veljko Mršić nije mogao koncipirati niti adekvatne treninge uoči gostovanja u Zagrebu. 

A nakon prvih pet minuta susreta izgledalo je kao da su obje momčadi i nadalje – u samoizolaciji. Uz skroman omjer na semaforu (4:4), pogled u statistiku sugerirao je kolektivno odsustvo koncentracije i posljedično – realizacije: Cibona je imala šut 2-7, a Zadar 1-6!? No, barem su obrane funkcionirale respektabilno. Posebice zadarska, u kojoj je dominirao Onuaku (samo je u jednoj akciji ''zalijepio'' domaćim igračima dvije blokade). 

Prve koševe za tri poena konstatirali smo tek u 7. minuti utakmice: prvo je pogodio Mavra za Zadrane, a odmah je u sljedećoj akciji uzvratio Prkačin poenima za Cibonu. Prvi je kvartal utakmice, s obostrano lošim vanjskim šutem, ipak dobio Zadar (13:18). Ponajprije zahvaljujući Janu Palokaju, koji je u tom razdoblju bio najbolji strijelac utakmice sa 7 poena. 

Početkom druge četvrtine Zadar je podigao agresiju igre. U 11. minuti Cibona je imala šest izgubljenih lopti, a Zadar prvu uvjerljiviju rezultatsku prednost – 13:22. No, gosti nisu dugo uživali s viškom koševa. Nekoliko brzopletih akcija zadarske momčadi Cibona je iskoristila i vratila se u utakmicu. Štoviše, u 15. je minuti došla ponovno u vodstvo – 26:24. Bilo je to međutim i posljednje vodstvo domaće momčadi...

Uslijedilo je razdoblje igre u kojemu su Zadrani imali rezultatsku prednost, ali se razlika najčešće mogla iskazati prstima – jedne ruke. Na odmor se otišlo s pet poena razlike u korist Zadrana. Ponajviše zaslugom Dominika Mavre koji je do poluvremena ubacio 12 poena, uz šut od 80%!

Zanimljivo, Mavra se pojavio ponovno u igri tek u završnici treće četvrtine. No, posao je odradio Junaković. Dobro je organizirao igru svoje momčadi, pa još pridodao i 8 poena. Za zadarskih 10 razlike nakon 30 minuta susreta. 

A početkom zadnjeg kvartala Zadar je definitivno ''dokrajčio'' Cibonu. Napravili su gosti seriju 7:0, za uvjerljivih i nedostižnih 17 poena razlike (50:67). To je Zadranima druga pobjeda nad Cibonom ove sezone. Pobjeda za primat na prvenstvenoj tablici.

23. lipanj 2024 21:10