StoryEditorOCM
SportVIŠNJIK JE SPREMAN

Trener Jusup pred finale: "Sada moramo biti ratnici, a ne svečari. Budemo li dolazili nešto proslaviti, nećemo ništa napraviti"

Piše D. Žura
3. lipnja 2023. - 14:16
Zadar, 210523. Dvorana Kresimira Cosica na Visnjiku. Zadar - Cibona, utakmica polufinala HT Premijer lige za prvaka. Na fotografiji: Danijel Jusup. Zvonko Pavic/CROPIXZvonko Pavic/Cropix

Malo tko nakon uvjerljivih dva prema nula, koje ima momčad Zadra u odnosu na Split, i to stečenih na Gripama, sumnja kako bi se u nedjelju nakon njihove treće utakmice gradom košarke mogla razlijevati veselje s visoko podignutim peharom u rukama, igrača i navijača. O zanimanju za mjesto na tribinama, pak govori činjenica kako su ulaznice rasprodane prije nego je otkucavalo dvanaest sati!

Uobičajeno i posve primjerno na oprez poziva trener Danijel Jusup, što će se u najavi velikog okršaja vidjeti, da se kani navući na euforiju, što je osjetio na vlastitom iskustvu.

– Pred nama je treće finale. Sve utakmice sa Splitom su rat, borba i taktičko nadmudrivanje. Igramo pred svojom publikom te bih htio poručiti da će igrači i stručni stožer biti ratnici, kao što smo bili i do sada, od samog početka sezone. Borili smo se, ratovali i svaku utakmicu davali sve od sebe. Tako moramo i ovu. Jednako tako, vjerujem i da će publika biti uz nas, kao što je bila i u Splitu gdje je svaku obranu i svaki napad igrala s nama. Takva atmosfera bi nam uvelike olakšala posao – kazao je Jusup, trener Zadra koji također iščekuje svoju prvu titulu hrvatskoga prvaka.

Ne odustaje Jusup od ratničke retorike, naravno one košarkaške.....

– Sada moramo biti ratnici, a ne svečari. Budemo li dolazili nešto proslaviti, nećemo ništa napraviti. Moramo biti spremni za rat – odlučan je Jusup, ističući pristup utakmici. – U pripremi za utakmicu je jako bitno da se igračima sve posloži ne samo na parketu, već i izvan njega i da ih se što je moguće manje remeti. Oni trebaju biti maksimalno fokusirani na svoje obveze i ne smiju se trošiti stvari na koje se ne trebaju trošiti, jer jedino tako možemo zadržati potrebnu svježinu za utakmicu. Od toga treba krenuti, jer se lako „izgori“ i prije nego utakmica krene. Napravili smo sastanak na kojem sam ih posebno upozorio na to da će klub napraviti sve ostalo, a da je na njima da se fokusiraju na igru i pravi životni ritam te da od njega ne odstupaju. Igračima sam prenio svoja prethodna iskustva i greške, jer bih sada neke stvari drugačije napravio. To je jedan napor koji treba prepoznati i momke pripremiti kako ne bi upali u zamku koja bi ih dodatno izmorila. Naravno, pritisak nije samo na nama, već i na gostujućoj momčadi kojoj zasigurno neće biti lako igrati pred devet tisuća ljudi – misli Jusup koji je odgovorio na naše pitanje, jesu li uočene manje dobre stvari koje se moglo vidjeti u igri momčadi Zadra.

– Nakon sve utakmice napravimo analizu i vidimo stvari koje smo dobro radili koje nismo te pokušavamo pripremiti pokoju taktičku varijantu. Nema tu velikih korekcija, ali i one sitne mogu puno značiti. Utakmice odlučuju detalji i sitnice. Jedna obrana, pokoji propust i dekoncentracija i ode utakmica u drugom smjeru. U prva dva susreta smo imali i ponešto sportske sreće, ali mislim da smo nju zaslužili svojim pristupom – kazao je Jusup, otkrivši i da će oporavljeni Sani Čampara biti s momčadi na klupi. Upitno je pak koliko će moći participirati.

Gole činjenice pak kazuju kako kroz sezonu Zadar ni jednom protiv Splita nije slavio na Višnjiku. Je li došao i taj dan, odnosno, večer koja bi se mogla pretvoriti u bujicu golemog slavlja? – Nije lako. Koliko se ja sjećam sve utakmice su bile tijesne. To je sve pritisak s kojim se moramo nositi, no to pokušavam i ne spominjati igračima. Pritisak je sam po sebi velik i pokušavam ne stavljati dodatni pritisak na igrače. Trebamo doći igrati košarku, biti spreman na to da ćeš utakmicu ili dobiti ili izgubiti i da su obje varijante realne. Dođeš li na susret s pritiskom da moraš pobijediti ili u strahu da ćeš izgubiti to je kao da ideš u rat a siguran si da ćeš poginuti. Poginut ćeš sigurno – govori Jusup, koji se osvrnuo na upit vezano uz uspoređivanje njega i kolege Srđana Subotića, trenera „ žutih”.

– Trenerski posao je težak, a pritisak je velik. On je mlad trener, no bori se čitavu sezonu, jednako kako se i mi borimo. Sve momčadi su po meni dali svoj maksimum. Očito je da svi rade i da se svi bore – zaključio je Jusup.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 20 sati uz prijenos na Sportskoj TV.

 

Rekord s  Partizanom

Velebna zadarska dvorana „ Krešimir Ćosić” u svoje njedra prema podacima iz opisa ŠC „ Višnjik ” može primiti 7.997 gledatelja, međutim, ta brojka se zna i proširiti ovisno kojim očima se gleda. Ili može i drukčije, bitno je tko slaže stolice uz parket i u čijim je rukama neslužbena „ propusnica”.

Tako se bilježi podatak kako je na otvaranju dvorane u listopadu 2008.godine, upravo u ogledu Zadra i Splita, prema brojnim izvješćima bilo 8.500 gledatelja. Slavili su domaćini rezultatom 81:67!

Ono što priču o broju posjetitelja na košarkaškim utakmicama na Višnjiku čini još više zanimljivom jeste činjenica kako je u zapisniku s utakmice ABA lige, između Zadra i Partizana(74:65), odigrane 18. siječnja, 2009. bilo upisano čak deset tisuća gledatelja. Na klupi Zadra sjedio je Denis Pleslić u ulozi prvog trenera, tako da njemu, danas sportskom direktoru KK Zadar, pripada rekord gledanosti!

 

 

24. travanj 2024 21:56