StoryEditorOCM
SportNEPRAVDA DO NEBA

Što vrijedi Hrvatskoj što će se u idućim danima opet polemizirati o odluci, konstatirati da je to pogreška, kada je odluka donesena i Argentina je u finalu

Piše Frane Vulas/sd
13. prosinca 2022. - 22:06

Strahovali smo od Lionela Messija, a iz sna o osvajanju naslova svjetskog prvaka probudio nas je njegov 22-godišnji kolega iz vrha napada Julian Alvarez. Te kao i na SP-u prije četiri godine sudac.

Ili VAR, kako hoćete. Ili smo zaista stradali od Messija? Zbog toga što nas nitko nije obavijestio da Argentina mora u finale kako bi najbolji nogometaš svih vremena pokušao u smiraj karijere doći do trofeja koji mu nedostaje.

A ne da ga opet igra tamo neka mala Hrvatska. Kako god, Hrvatska će igrati u subotu za treće mjesto protiv slabijeg iz drugog polufinala između Francuske i Maroka.

Polufinale je prelomio prvi pogodak postignut s bijele točke, nakon što je talijanski sudac Daniele Orsato dosudio najstrožu kaznu poslije sraza Alvareza i vratara Dominika Livakovića. Protestirali su žučno hrvatski reprezentativci, klupa, ali nije bilo promjene.

Niti reakcije iz VAR sobe. Dojam je da se Alvarez definitivno zabio u Livakovića, da je to bio sudar. Livaković se prije postavio, stajao na tlu, a Alvarez se zabio u njega. No, Orsato je pokazao na bijelu točku.

Prije četiri godine u finalu protiv Francuske u Rusiji sporna su bila prva dva gola aktualnih svjetskih prvaka, jedan koji je pao nakon nepostojećeg prekršaja na Antoineu Griezmannu, drugi iz kaznenog udarca poslije ruke Ivana Perišića koja bi uz današnje protokole vjerojatno bila drugačije protumačena.

Sada je Orsato valjda vidio što je mislio da vidi, a VAR soba u kojoj je glavnu rolu imao njegov sunarodnjak Massimiliano Irrati se nije javila. Isti VAR sudac Irrati bio je i na finalu prošlog Mundijala Nije sada kao tada imao muda pozvati kolegu, dati mu drugu priliku.

Što vrijedi Hrvatskoj što će se u idućim danima opet polemizirati o odluci, konstatirati da je to pogreška, kada je odluka donesena i Argentina je u finalu.

Od silnih prigovora na odluku samo je uz Livakovića i Mateo Kovačić dobio žuti karton, a s klupe je isključen jedan od trenera Mario Mandžukić.

Pritom je u akciji kod penala i zadnja linija Hrvatske bila neuštimana, Dejan Lovren je zaspao, ostavio je Alvareza u dozvoljenoj poziciji jer je pratio igrača i loptu. Nažalost, nije uspio stići nijedno od toga. Potom ni Livaković zaustaviti snažan i precizan Messijev šut. A onda je Alvarez zabio drugi gol prodorom preko više od polovine terena u stilu Diega Armanda Maradone Engleskoj na SP-u u Meksiku 1986. godine, ali je pritom imao i dosta sreće. Uputio se u prodor, ali mu se lopta dvaput odbila na za njega najbolji mogući način poslije intervencija bekova Josipa Juranovića i Borne Sose. Ovaj put sreća nije bila na našoj strani.

Poslije dva takva šoka bio je to gotovo raspad hrvatskog sustava. I prije poluvremena treći gol Argentinaca mogao je zabiti Nicolas Tagliafico, ali je njegov šut glavom uspio zaustaviti Livaković. A prije toga gledali smo uspavanku, partiju šaha. Čekala se greška protivnika, dočekala se pogreška su(da)ca koja je odlučila finalista.

Izbornik Zlatko Dalić odlučio se za početni sastav identičan onom u susretu protiv Brazila u četvrtfinalu, s Marijem Pašalićem na desnom krilu te Andrejem Kramarićem u vrhu napada. Argentinski izbornik Lionel Scaloni malo je iznenadio time što je iskusni, ali i načeti Angel Di Maria ostao na klupi.

Na 0:2 na poluvremenu je Dalić krenuo na sve ili ništa. Izvadio je Pašalića i Sosu, uveo Nikolu Vlašića i Mislava Oršića, a Ivana Perišića postavio na lijevog beka. Hvatao se Messi za mišić, preponu, još i u prvom poluvremenu, ali je svejedno nastavio susret. Potom je uveo Dalić i Bruna Petkovića umjesto Marcela Brozovića. U završnici i Marka Livaju. No, opasnija je i dalje bila Argentina. Mogao je Messi početkom nastavka zabiti i treći nož u hrvatsko srce, ali je ponovno spasio Livaković.

Vraćala se Hrvatska iz rezultatskog minusa protiv Kanade u skupini, pa protiv Japana i Brazila u nokaut fazi turnira, ali je lovila tada po gol zaostatka. Pokušavala je opet Hrvatska, ali kao da više nije bilo mentalne i fizičke snage za još jedan veliki povratak. Izgledala je prazno.

Potvrda čega je stigla kada je do sada na turniru odlični Joško Gvardiol izgubio duel s Messijem, a ovaj uposlio Alvareza. Napadač Manchester Cityja je imao učinak od dva pogotka i izborenog penala.

Dočekali su Argentinci revanš za poraz u skupini prošlog SP-a, i to identičnim rezultatom kojim ih je Hrvatska svladala u Rusiji.

28. travanj 2024 04:55