StoryEditorOCM
SportSEZONA IZ SNOVA

Pogledajte koliko je Dinamo zaradio! Ali, još je važnije kakav su posao odradili zbog Lige prvaka...

Piše T.Ničota/SN
16. travnja 2021. - 08:55

Europska liga ipak nije Liga prvaka, novčane nagrade nisu tako visoke, ali, nije niti “crkavica”. Sjećamo se lani, Modri su već samim ulaskom u skupinu Lige prvaka zaradili blizu 20 milijuna eura, ove godine trebali su doći jako daleko u Europskoj ligi da bi se tek donekle približili toj svoti. Dakle, do utakmice u Villarrealu Modri su zaradili oko 13 milijuna eura.

Već i prije ulaska u skupine Europske lige Dinamo je osigurao 860 tisuća eura u blagajni, kroz pretkola, a onda je samim ulaskom u skupinu utržio još 2,92 milijuna. Četiri pobjede po 570 tisuća eura donijele su još 2,28 milijuna, dva remija još 380 tisuća, plasman s prvog mjesta u skupini 1,5 milijuna.

Onda ulazak u osminu finala dodatni 1,1 milijun, a zatim i u četvrtfinale 1,5 milijuna eura. To je ukupno 10,5 milijuna eura, ali dobio je Dinamo i dodatnih preko dva milijuna po klupskom koeficijentu, te još poneku stotinu tisuća neraspodijeljenih zbog remija u skupini u kojoj je igrao. Očekuju Modre još i neke nagrade iz marketinškog poola, to će dobiti naknadno. To su, znači, okvirne svote koje je Dinamo uprihodio ovogodišnjim europskim hodom do uzvratne utakmice četvrtfinala. Ove su godine, za razliku od lani i preklani, izostali prihodi od ulaznica, koji su se zadnjih godina također mjerili u milijunima eura, tu je Dinamo najviše izgubio, ali to je viša sila, nema pomoći.

image
 Arijan Ademi
 
Boris Kovacev/Cropix

Ulazak u polufinale Europske lige UEFA nagrađuje se s još 2,4 milijuna eura, poraz u finalu donosi 4,5 milijuna, a pobjeda u Europskoj ligi 8,5 milijuna eura. Praktički, klub mora osvojiti ili barem ući u finale ovog natjecanja da bi mogao zaraditi kao u Ligi prvaka.

No, nije sve u novcima, naravno, Dinamo je europskim partijama ove sezone i svim čudima koja je napravio prije svega drastično popravio svoj koeficijent. Kako sad stvari stoje, ako ne bude idućih sezona nekog velikog kiksa, ispadanja u prvim pretkolima, a 2024. Modri budu hrvatski prvaci, u novom ustroju Lige prvaka mogli bi toga ljeta biti direktni putnici u skupinu najjačeg klupskog natjecanja. Tako da je ova sezona, uz tu zaradu, ponajviše - ulaganje u budućnost.

image
 Rasmus Lauritsen
Boris Kovacev/Cropix
18. travanj 2024 23:25