StoryEditorOCM
SportODMARAO MJESEC DANA

Ovo je previše čak i od FIFA-e: Hrvatskoj ogled s Marokom svira Katarac, arbitar iz arapskog svijeta kojem je ovo tek drugi susret ukupno na SP-ima

Piše PSD.
16. prosinca 2022. - 11:22

Kontroverzna odluka vezana za utakmicu u kojoj će se odlučivati o bronci, ogled Hrvatske i Maroka sudit će katarski sudac Abdulrahman al-Jassim.

Nemojmo se zavaravati, nije to neočekivana odluka da kada već nisu nimalo uspjeli na terenu kroz reprezentaciju, domaćini svoj nogometni uzlet i potrošene stotine milijardi dolara na organizaciju turnira na silu pokušavaju pokazati time što imaju suca u drugoj najvažnijoj utakmici Svjetskog prvenstva. No, to je i samo po sebi čudna odluka, ne samo zbog tanke kvalitete i Al-Jassimovog sudačkog CV-ja, već i predigre.

Uvod u takvu odluku bila je žalba Marokanskog nogometnog saveza na suđenje na susretu s Francuskom u polufinalu. Marokanci su reagirali na nedosuđeni kazneni udarac na Sofianeu Boufalu u 27. minuti. Bilo je to kod rezultata 1:0 za Francusku, u produžetku starta na loptu u šesnaestercu svoje momčadi raniji strijelac Theo Hernandez odnio je nogu Boufala, a suđen je prekršaj marokanskog igrača. Uz to su se žalili i na još jedan navodni penal.

A prije toga je i Hrvatska bila jako nezadovoljna suđenjem u polufinalu s Argentinom, kada su Lionel Messi i društvo dobili najstrožu kaznu iz koje su poveli iako se napadač Julian Alvarez zabio u vratara Dominika Livakovića. U oba slučaja iz VAR soba se nitko nije javio. A sada je za okršaj dvije sudačkim prosudbama oštećene reprezentacije Hrvatske i Maroka delegiran sudac iz arapskog svijeta, a kojem tu po svemu i nije baš mjesto.

image
AFP

Naime, Abdulrahman al-Jassim s pomoćnicima sunarodnjacima Talebom al-Marrijem i Saoudom Ahmedom al-Maqaledom nije uopće ni sudio na SP-u još tamo od utakmice SAD-a i Walesa odigrane 21. studenoga. Za utakmicu koja će odlučivati o bronci delegiran je sudac koji na SP-u nije nije sudio gotovo mjesec dana, od drugog dana Mundijala! Doduše, bio je još i četvrti sudac na susretu Portugala i Urugvaja, također u grupnoj fazi turnira.

Al-Jassim je postao prvi katarski sudac koji je sudio susret SP-a. Na SP-u u Rusiji je debitirao, ali kao VAR sudac. FIFA-inu značku ima od 2013. godine. Podsjetimo, da imate širu sliku, domaćinstvo Mundijala je Katar dobio 2010. godine. Tada se već očito pripremao teren za ovo. Sudio je finale Azijske lige prvaka 2020. godine odigranog u Kataru, finale FIFA klupskog SP-a 2019. godine između Liverpoola i Flamenga također održanog u Kataru... Kućni sudac?

Da ne bude zabune, i na prošlom SP-u je sudac iz Irana sudio ogled za treće mjesto Belgije i Engleske. Ali s „malom” razlikom što je Alirezi Faghaniju to bio četvrti susret na tom SP-u. Ima i dva na ovom SP-u, dakle sada je na šest. Ali eto, poklopilo se da ovaj put na SP-u u Kataru to bude baš sudac iz Katara. Ovo je Al-Jassimu druga utakmica na SP-ima kao glavnom sucu uopće. Slučajno se samo mačka okoti.

Za usporedbu finale Francuske i Argentine sudi poznati poljski arbitar Szymon Marciniak kojem će to biti treći susret na ovom SP-u poslije okršaja Francuske i Danske u skupini te Argentine i Australije u osmini finala te ukupno peti ako se računa i SP u Rusiji prije četiri godine.

28. travanj 2024 18:10