StoryEditorOCM
SportŽIVOT REKORDERA

Od djetinjstva u Novigradu do vrha svijeta: Joško je sa 16 razmišljao odustati od nogometa, a tajna uspjeha krije se u spavaćoj sobi na Srednjacima

Piše Marko Crnjak/SN
6. kolovoza 2023. - 21:00

Zove ona mene, zove, zove, zove... Jole, Jole! Domagoj Vida, zaista zavidnim pjevačkim sposobnostima, počastio nas je solističkom izvedbom na Trgu bana Josipa Jelačića na dočeku nakon katarskog Mundijala, ne bi li se odalo još malo počasti - zdravorazumski ćemo kazati unatoč drukčijoj odluci FIFA-e - najboljem mladom igraču Svjetskog prvenstva Jošku Gvardiolu.

Mnogi su zivkali i ranije, ali od te blagdanske bajke brončanog prosinca, broj su okretali intenzivnije nego ikada. Dobro su znali da bi telefonska linija mogla biti poprilično zauzeta - dečko sa Srednjaka postao je središnja misao nogometnih vrhova, tako i svjetski ‘bestseller‘, najskuplji branič svih vremena.

Astronomski uspon oslikan i u 92 milijuna eura vrijednom transferu u Manchester City započeo je iz spavaće sobe, u kojoj je riječ "uspjeh" Joško Gvardiol debelo zaokružio crvenim markerom na uokvirenom hamer papiru. Uspjeh je središte umne mape, a do njega će ga odvesti fokus, ustrajnost, organizirana 24 sata čiste discipline, a povrh svega - obitelj i prijatelji. To je plan A, a plan B? "Nema plana B", stoji u gornjem lijevom uglu Gvardiolova "šalabahtera" kojeg mu je davnih dana izradio bivši igrač i poznati stručnjak i trener, a ujedno i dugogodišnji obiteljski prijatelj Ronald Šiklić.

- Plan je tu kao podsjetnik, da nikada ne zaboravim čemu težim - objasnio je tada golobradi 17-godišnjak Jutarnjem listu, nekoliko dana nakon što je proslavio prvijenac u dresu zagrebačkog Dinama, 2. studenoga 2019. u pobjedi nad Interom iz Zaprešića, prvi od četiri pogotka koji će postići u 52 nastupa raspoređena u dvogodišnjoj epizodi (2019. - 2021.) pod grbom Modrih.

- Svi su bili sretni zbog tog gola, roditelji su me nazvali iz Novigrada, kažu da su i zaplakali. Mi smo skromni, prizemni ljudi, nismo neki bogataši da ne znamo kuda ćemo s novcem i zato je svaki moj uspjeh potvrda roditeljima, moj dug prema njima - dodatno će kazati tinejdžer, koji je tada stopostotno nadišao sve frustracije zbog grijanja klupe u mlađim kategorijama Maksimira.

- Sa 16 godina i dalje sam boravio na klupi omladinskog pogona. Bilo je teško, u jednom momentu čak sam razmišljao odustati od nogometa - otkrio je u lipnju ove godine The Timesu.

‘U samom vrhu‘

Dječak koji se od sedme godine života na Trešnjevci posvetio isključivo nogometu, kasnije i odbacio roditeljske savjete odlaska na fakultet, naravno, nije mogao samo tako odbaciti i glavnu životnu težnju. Da je, pak, to učinio, kaže da bi se posvetio poslu svog oca Tihomira i prodavao ribu na Dolcu. No - "nema plana B" - Vatrenog stopera krasi istinski pobjednički mentalitet i svaku pogrešku sutradan će pretvoriti u nauku da bi na teren izišao kao bolji, spremniji, sposobniji igrač.

Nije li to već dokazao i u dresu hrvatske reprezentacije? Sjećamo se situacije‘ protiv Španjolske na Euru 2021. (3:5), te famozne bočice vode, a posljedično i prozivki, upiranja prstom i sumnjičavog upita može li on uistinu biti ‘taj‘. Malo više od godinu dana kasnije, u već spomenutom Kataru gdje nas je u mnogo navrata, a posebice protiv Belgije, "održao na životu", znali smo da se u brončanoj reprezentaciji nalazi zlatni dečko, s trenutačno 21 nastupom za Vatrene koje je ukrasio i dvama pogocima, pritom i onim protiv Maroka u bitki za svjetsko postolje.

- Nema dvojbe, Joško je na samom vrhu - kazao je tada izbornik Zlatko Dalić na spomen braniča kojem je prvu šansu pružio protiv Belgije, no u pripremnoj utakmici uoči EP-a 2021., gdje je upisao i službeni debi u srazu s Engleskom, koja će mu odsad biti novi dom i dijelit će ga s ponajboljim trenerom današnjice Josepom Guardiolom.

Dvaput se mimoišao s Otokom

I u tinejdžerskim danima zvali su ga "mali Pep" zbog sličnosti imena s Josepom Guardiolom, no tada nesvjesni da će im se putevi ubrzo spojiti na glamuroznoj pozornici Premier lige. Mogao se Joško tamo naći i ranije, kada je na vrata Dinama pokucao Leeds s kovčegom od 20-ak milijuna eura, ali krajem te 2020., poučen savjetima najbližih, kojima je nedugo zatim kupio kuću u Rakitju, stoper je odabrao Bundesligu. RB Leipzig ga je platio 16 milijuna uz ostvarene bonuse, a Gvardiol im se pridružio tek po isteku sezone, odnosno u ljeto 2021.

- Nikada nisam vidio 19-godišnjaka s toliko potencijala - oduševljeno je uskliknuo tadašnji trener Leipziga Jesse Marsch, koji će kasnije također zakoračiti u PL kao (sada bivši) trener Leedsa, a Gvardiol će se još jednom mimoići s putevima što vode na Otok, jer ga Nijemci nakon jedne sezone neće pustiti u London.

- Premier liga je moj cilj, ali znao sam da mi je potrebno još nekoliko koraka, a u Leipzigu sam vidio tu međustepenicu. Nakon jedne sezone u Leipzigu agent mi je obznanio snažan interes Chelsea, ali klub je kazao da nisam na prodaju. Malo me mučila ta odluka - otkrio je The Timesu.

Istim riječima Leipzig se proteklih tjedana obraćao i Građanima, ali posustali su motivirani rekordnom odštetom. Ta se sudbina kad-tad morala ostvariti, stoperu koji po svim predispozicijama i vještinama perfektno odgovara zahtjevima modernog nogometa, a istovremeno stoji kao ogledni sportskog i životnog pristupa, pristaje samo savršenstvo.

 I evo ga, s 21 godinom na leđima, skromni momak spartanskih navika, šarmantnog osmjeha, skrušenog djelovanja i trofejnog životopisa (dva prvenstva i Kup s Dinamom, dva Kupa s Leipzigom), sada je superstar. Evo ga, iz trećeg po redu nebodera na Srednjacima do nogometnog nebodera Etihada, gdje će mu u nebesko-plavoj boji samo nebo biti granica...

 

01. svibanj 2024 19:51