StoryEditorOCM
SportIZBORNIK ŽENSKE NOGOMETNE VRSTE BOŽIDAR MILETIĆ

Na reprezentativne pripreme pozvao sam šest Zadranki!

Piše Ivica Gjergja
31. prosinca 2016. - 13:29
BMiletic

Zadranin Božidar Miletić nedavno je postao izbornik ženske A nogometne reprezentacije Hrvatske. Već je izabrao svoje pomoćnike, pa je tako koptirao još dvojicu Zadrana u svoj stručni stožer. Njegov prvi pomoćnik je profesor nogomet Jure Perković te trene vratara Krešimir Jaklin.

- Možda u prvom trenutku nisam ni bio svjestan kakvu sam čast i privilegiju dobio od strane HNS-a, da budem izbornik ženske A nogometne reprezentacije. Zahvalio bi se predsjedniku Davoru Šukeru, tehničkom direktoru Romeu Jozaku i svima koji u mene imaju povjerenje. Na meni je da to povjerenje opravdam – kazao je na početku našeg razgovora Miletić.

Dosad je vodio U-17 reprezentaciju, bio je pomoćnik Ferdi Milinu u muškoj U-19 reprezentaciji, a involviran je i u stanje ženskog nogometa.

Što možete reći za igru i rezultate Hrvatske u proteklim kvalifikacijama?

- Hrvatska je u proteklim kvalifikacijama iskazala napredak u logističkom smislu, što je velika zasluga ulaganja HNS-a u ženski nogomet. Međutim, mislim da smo u skupini, s obzirom na talent naših igračica, mogli malo više zakomplicirati plasman Rusiji, pored nedodirljive Njemačke. Čeka nas jako puno posla u budućnosti, ako želimo konkurentni za plasman na veliko natjecanje, od rada u klubovima do rada na okupljanjima svih reprezentacija.

Kao izbornik U-17 reprezentacije bili ste involvirani u stanje, imali ste uvid o potencijal i mogućnosti ekipe. Koliko ima igračica koje mogu sada u A reprezentaciju?

- Uvjeren sam da smo napravili veliki pomak u radu unutar naših mlađih selekcija, a učinili su i klubovi. Igračice pokazuju potencijal i mogućnost da u narednom razdoblju participiraju u A selekciji, ali postoji puno faktora koji će imati utjecaj na njihov nogometni put. Sigurno da će dio tih igračica sada dobiti poziv u A reprezentaciju kako bi dobile viši podražaj treninga, ali te pozive će trebati zaslužiti. Prema onome što sam vidio u mlađim selekcijama, ne moramo strahovati za budućnost ženskog nogometa u Hrvatskoj.

Uz posao izbornika, imenovani ste i za koordinatora svih nacionalnih ženskih selekcija. Što vi i Savez kanite činiti da se ženski nogomet unaprijedi?

- Iz perspektive kluba i reprezentacije vidio sam kako se ljudi u Savezu trude kako bi se izdvojila značajna sredstva da bi ženski nogomet napredovao. Klubovi u tim željama trebaju biti realni, a svi zajedno trebamo napraviti više, a ne čekati da bilo tko nešto pokloni. U posljednjih godinu-dvije ostvaren je veliki pomak, posebno u mlađim uzrastima. Moramo biti strpljivi da bi igračice iz sadašnjih mlađih selekcija došle do A reprezentacije pa da pokušamo napraviti pomak u idući razred europskog nogometa. Klubovi su temelj svega te će nam veća angažiranost i ozbiljnost u radu klubova dati temelj za daljnji napredak.

Što je sa strukom, kako stojite s trenerima u ženskom nogometu?

- Kvalitetne trenere teško je privoljeti za rad u ženskom nogometu jer oni ne vide tu perspektivu. Neki su radije nezaposleni nego da rade s djevojkama. Pokušavam razgovarati s tim kolegama i dovesti ih na jednu utakmicu kako bi se uvjerili da je ženski nogomet bolji od onoga što možda misle. Ovdje je prostor za napredak trenera velik, možemo još puno više poboljšati tehničko-taktičku kvalitetu igračica nego što je moguće kod muškaraca. Percepcija se mijenja jer vidim da su upiti za rad u ženskom nogometu sve veći.

Koje su vam prve obaveze u Novoj godini?

- Već 6. siječnja počinje nam nogometni kamp u Zagrebu, na njemu su pozvane i šest igračica iz ŽNK Donat Zadar, među ostalima. Ovo će nam biti prvi naš rad, mislim na moj stožer. Nakon toga imati ćemo bolju i jasniju sliku stanja i cura za reprezentaciju. Od Zadranki koje su u U-15 i U-17 pozvane su Josipa Burčul, Jelena Klanac, Ana Demo, Tea Mikić i Viktoria Kovač.

06. svibanj 2024 17:42