StoryEditorOCM
SportSLAŽE SE TAKTIKA

Mar(o)ko Livaja: izgledno je da on krene od prve minute, a da Kramarić opet preseli na desno krilo. Takav je bio napad i kad smo zabili četiri gola

Piše PSD/Frane Vulas
17. prosinca 2022. - 09:08
Utakmica 2. kola grupe F, Hrvatska - Kanada. Na fotografiji: Marko Livaja, Andrej Kramaric.Tom Dubravec/Cropix/Cropix

Čak četvorica hrvatskih reprezentativaca preskočila su posljednji trening pred utakmicu za treće mjesto na Svjetskom prvenstvu s Marokom. Nikola Vlašić je zbog viroze ostao u hotelu, dok su Dejan Lovren, Marcelo Brozović i Josip Juranović u kampu Al Ersal 3 u Dohi radili po posebnom programu, u teretani.

Svi su formalno i dalje ostali u igri za nastup, Zlatko Dalić je rekao da će tek na dan utakmice odlučiti o početnom sastavu. No, izbornik je zato više puta proteklih dana napominjao kako će igrati samo oni koji su potpuno spremni. Nije to govorio bez razloga. Zadnji trening s momčadi odradio je Joško Gvardiol koji je pod injekcijama nastupio protiv Argentine.

Nad nastupima Brozovića i Juranovića već su od ranije veliki upitnici. Dapače, čak je Dalić na konferenciji za medije naglasio kako je realan nastup Josipa Stanišića. Brozović je već zamijenjen u ranoj fazi drugog poluvremena polufinala s Argentinom. Od tada obojica nisu trenirala s ostatkom momčadi. Ogroman upitnik je i nad nastupom Vlašića. Malo je vremena ostalo za eventualan oporavak.

Juranović je bio jedan od najboljih hrvatskih igrača u dosadašnjem dijelu SP-a, ali stalni napori i velika minutaža učinili su svoje. Stanišić još nije dobio niti minute na SP-u, čak na susretu protiv Japana nije bio niti na klupi zbog manjih poteškoća. No, Stanišić je isto tako izravan sudionik nekih od najboljih partija Hrvatske u zadnje vrijeme. Na poziciji desnog beka ordinirao je u gostujućim pobjedama u Ligi nacija u Francuskoj i Austriji.

Ne bude li mogao Brozović u prvih 11 je najrealnije očekivati Lovru Majera. U tom slučaju nešto povučenije uloge nego kada je uz njih Broz imali bi Luka Modrić i Mateo Kovačić. Ako ne bude mogao Vlašić, što je izgledan scenarij, više je opcija na stolu. U vrh napada bi mogao ponovno Marko Livaja, a na desno krilo opet preseliti Andrej Kramarić. Mar(o)ko Livaja. Takav je bio hrvatski napad i na utakmici s Kanadom u kojoj smo zabili četiri od šest pogodaka na ovom turniru. Livaja je nakon toga startao još i protiv Belgije, pa se vratio ulozi džokera s klupe, dok je Brazil potpuno preskočio zbog viroze.

Druga mogućnost je da napadač Hoffenheima Kramarić ode u klasičnu špicu, dok bi na desnom krilu opet zaigrao Mario Pašalić, po već isprobanom receptu iz tri dosadašnja susreta nokaut faze (kasnija faza susreta s Japanom, starter protiv Brazila i Argentine). Ukoliko ne bude mogao nastupiti Lovren, vjerojatni prvi izbor bit će Josip Šutalo. Igrač je to za kojeg se očekivalo da će možda biti i starter na početku SP-a, ali je Lovren izborio mjesto i opravdao povjerenje. Tu je i Martin Erlić, a nakon problema s ozljedama spreman je i iskusni Domagoj Vida. Stanišić, Šutalo, Majer i Livaja mogli bi biti svježe snage za zadnju bitku, borbu za broncu.

Velikih problema s ozljedama ima i Maroko, kapetan Romain Saiss iz Bešiktaša je otpao, a upitni su također stoper Nayef Aguerd iz West Hama, na ovom prvenstvu lijevi bočni Noussair Mazraoui iz Bayerna...

07. srpanj 2024 16:20