StoryEditorOCM
Sport‘ZADARSKA DICA‘

Gvardiol u glavnoj ulozi protic Citya: kod primljenog zgoditka je imao peh, ali je fantastičnim pogotkom stvari vratio na početak

Piše Toni Bilić/SD
23. veljače 2023. - 08:20

Joško Gvardiol donio je svom Leipzigu remi 1:1 protiv Manchester Cityja u prvom susretu osmine finala Lige prvaka, hrvatski reprezentativac bio je strijelac izjednačujućega pogotka. Domaći navijači su na ogradu tribine iza gola izvjesili veliki transparent s natpisom „We‘re on the way to Istanbul“ (u Istanbulu je 10. lipnja na programu finale Lige prvaka), no nije to tako izgledalo u prvom poluvremenu, kada Leipzig ništa nije uspijevao napraviti u napadu, „građani“ su ih pritisnuli na njihovu polovicu.

City je zasluženo poveo u 27. minuti nakon greške Schlagera, koji je krivo dodao loptu na 25-30 metara od svoga gola. Loptu je uzeo Grealish, odigrao za Gündogana, koji je na rubu šesnaesterca leđima okrenut golu propustio loptu, ona je prošla Gvardiolu kroz noge i došla do Mahreza, koji se našao u velikoj prilici te svladao vratara Blaswicha. Leipzig je tek u sudačkoj nadoknadi prvog dijela uputio prvi udarac na gol. S 15 metara pucao je Werner, no Ederson je bez poblema obranio.

Nijemci su u drugom dijelu ipak uspjeli biti opasniji prema naprijed, premda je Grealish već u 50. minuti mogao zabiti za 0:2, ali je njegov udarac blokirao Schlager i tako se donekle iskupio za grešku kod pogotka. Domaćini su do izjednačenja došli u 70. minuti, kada je Halstenberg ubacio iz kornera, Ederson je izašao u prazno, a Gvardiol visoko skočio i glavom pogodio nebranjenu mrežu. Samo tri minute poslije gosti su umalo opet poveli, Gündogan je opasno pucao s ruba šesnaesterca, no njegov udarac obranio je Blaswitch i rezultat se više nije mijenjao.

Inter je na San Siru s minimalnih 1:0 svladao Porto pogotkom Lukakua u 86. minuti. Do tada su obje momčadi imale svoje prilike, Porto je početkom drugog poluvremena čak bio bolji, vratar Onana tada je spašavao Inter. No, gosti su u 78. minuti ostali s igračem manje, nakon što je Otavio dobio drugi žuti karton. Domaćini su tada pritisnuli i trebalo im je osam minuta da dođu do gola. Nakon centaršuta Barelle Lukaku je glavom pogodio stativu, no lopta mu se odbila i iz drugog pokušaja je pogodio iz blizine. Strijelac Lukaku u igru je ušao u 58. minuti umjesto Džeke, a od 72. minute za Inter je igrao i Brozović.

20. travanj 2024 05:08