StoryEditorOCM
SportFOTO: KSV ZADAR IMA ČETIRI DRŽAVNA PRVAKA

Evo tko su zadarski skakački biseri

Piše Ivica Gjergja
20. veljače 2017. - 12:59
skakaci14-160217

Na svakom dijelu kultne zadarske Kalelarge, tema razgovora ovih dana su vodeni sportovi. Nedavno je to bio vaterpolo - kadetsko prvenstvo Hrvatske, a ovih dana Klub skokova u vodu Zadar čija su četiri člana - juniorke Hana Kovačević i Nika Cerovački, mlađa kadetkinja Lora Magaš i mlađi kadet Matej Nevešćanin - prošlog vikenda u Zagrebu osvojili prva mjesta i postali prvaci Hrvatske.

Prisjetimo se samo nekadašnjih vedeta i velikih skakača ovog kluba Arna Longina, Šime Perića, Marka Sutlovića, pa sadašnje Marcele Marić. Marcela je jedina Hrvatica, koja je nastupila na Olimpijskim igrama u Riju, što je izvanredan uspjeh. Ona je „proizvod" Marka Sutlovića.

Klub je postojan, čvrst i iz godine u godinu „iznjedri" po nekoliko odličnih skakača, a za što su „krivi" njihovi treneri koji znaju „naći materijal" i radom, stručnošću i marom kojeg posjeduju uobličiti u divan skakački „proizvod" koji donosi rezultate i odličja.

Svakako su to treneri Marko Sutlović, prvi čovjek kluba, te Šime Perić, pa Goran Cerovečki iz škole skokova, a svi oni su educirani, usavršavaju se i danas, a završili su i Kineziološki fakultet.

-Skokovi u vodu su individualan sport, radi se u grupi od 10-tak natjecatelja, njih „okrećemo" na natjecanju, a raditi je izuzetno teško kombinirajući rad na suhom i na skokovima. Trenutno u klubu ima 40 članova, od čega 30 u školi skokova. Treba sve posložiti na najbolji način, no uspijevamo. Pitaju se svi što je tajna uspjeha, mogu kazati samo rad i rad, uz talent koga treba prepoznati. Naporni su treninzi, baza je rad na suhom, a tu se radi na snazi, fleksibilnosti, akrobatici, nakon toga skokovi, kaže trener Marko Sutlović.

Saslušavši Marka, red je da vidimo tko su to prvaci Hrvatske iz Kluba za skokove u vodu Zadar. Hana Kovačević, juniorka, rođena 18. listopada 2000. godine, učenica prvog razreda gimnazije. Krenula je s gimnastikom, skakačke treninge, no već 10 godina Hana trenira skokove, juniorska je reprezentativka Hrvatske, svake godine mora se rezultatima izboriti i to uspješno radi. „Tuče" je glas kao izvrsnu skakačicu, „biser" koji još mnogo toga obećava. Njen uspjeh je tim veći kad se zna da živi u Briševu 15 km udaljenom od Zadra, a što je ne sputava da bude na treninzima među prvima.

-Ja sam jednostavno zaljubljena u ovaj sport, obožavam ga tu vidim sebe. Ništa mi nije teško pa ni putovanje na treninge, škola, sve se uskladi, kada su skokovi u pitanju, kazuje nam sa smiješkom reprezentativka Hana.

Nika Cerovečki, juniorka, učenica Poljoprivredno-prehrambene srednje škole rođena 1999. godine. Trenira već osam godina, pa sa svakog natjecanja domaćeg ili inozemnog donosi rezultat- odličje. Uvijek je blizu reprezentativnog dresa treba joj mali „klik" i vjeruje se da će postići. Njeni treneri očekuju da ove godine postane reprezentativka, a što bi bio za nju i klub uspjeh.

Lora Magaš, mlađa kadetkinja, učenica OŠ Š.K. Benje, rođena 2006. godine. Tri godine je u „tretmanu", dvije godine je u natjecateljima. Ona iskazuje odlične skokove, pred njom je budućnost, talentirana je a voli raditi što će je dizati iz godine u godinu.

Matej Nevešćanin, mlađi kadet, rođen 2006, učenik OŠ Šime Budinić. On je ne samo u klubu najpotentnijih skakač, talent koji je već ostvari i ostvaruje uspjehe. Očekivati je njegov daljnji napredak ima sve karakteristike vrhunskog sportaša. Voli raditi trenirati ulaže u sebe, član je kadetske reprezentacije Hrvatske.

-Za mene postoje samo sport - skokovi u vodu. Želim postati bolji od mog trenera, sa smiješkom će Matej.

I ostali članovi KSV Zadar, dati će klubu još puno toga dobroga kao i ovih četvero.

Pa Marko i natjecatelji sretno! Podsjetimo da se klub natječe i u međunarodnoj ligi Alpe-Adria gdje je dvije godine bio prvi.

Ivica GJERGJA 

06. listopad 2024 10:28