StoryEditorOCM
SportPOLUFINALE KUPA

Zadar neće braniti titulu! Cibona je u obračunu braće Drežnjak bila bolja...

Piše Frane Vulas/SD
18. veljače 2022. - 20:22

Rijeka – Dvorana Centra Zamet. Gledatelja 400. Polufinale Kupa Krešimira Ćosića. Suci: Josip Radojković (Split), Denis Hadžić (Pula) i Franko Gracin (Zagreb).

Cibona – Zadar 77:72 (22:13, 24:22, 15:20, 16:17). 

Cibona: Popić, Radovčić (8), Gegić (13), Vildoza (11), Majcunić, Novačić, Gnjidić (7), Branković (6), M. Drežnjak (12), Krajnović, Reuvers (9), Nakić (11).

Zadar: Carter (12), Marčinković (3), Jordano (16), Brala, Vuković (7), Junaković (4), Buljan, D. Drežnjak (3), Mavra (13), Thompson (14).

Zadar neće braniti lani osvojeni Kup Krešimira Ćosića. Zasluženo će u bitku za trofej Cibona koja je u obračunu braće Drežnjak bila bolja, priliku da ode do kraja imat će mlađi brat Mateo.

Od prve do posljednje minute Cibona je imala kontrolu nad susretom. Zadar nijednom nije vodio tijekom 40 minuta. Prednost koju je Cibona stekla na početku susreta u nekoliko su navrata Zadrani gotovo pa sustigli, ali je na tome i ostalo. Izgledali su uvijek nekako za korak, potez kratki. U prvom poluvremenu u obrani i napadu, u drugom uglavnom u napadu. Raspoloženima Jordanu i Thompsonu nije se na pravi način priključio nitko od motorina ove momčadi poput Mavre ili Cartera.

Riječanin Jordano zabio je čak četiri trice, ali jednostavno sve u svemu nije ovo bila večer Zadra.

- To što sam zabio četiri trice u svom gradu mi ništa ne znači. Došli smo ovdje kao branitelji kupa, htjeli smo opet osvojiti ovo natjecanje. Znali smo da će Cibona biti agresivna, opasna u napadačkoj tranziciji. Znali smo da će tko prvi udari biti u boljoj poziciji. Oni su udarili prvi. Mi smo stalno lovili rezultat. A kada bismo došli blizu, opet smo radili neke individualne pogreške – rekao je Jordano.

Trener Vladimir Anzulović vratio se na klupu, ali nije pomoglo.

- Premekano smo ušli. Sigurno i zato što nas je malo, falio nam je Bursać koji je energetski naš najbolji igrač, falio nam je i pravi Drežnjak koji je tek izišao iz korone. Naš tim je sastavljen kako je sastavljen, mi smo obrambena momčad. Ne smijemo zato sebi dopustiti ovakav ulazak u utakmicu. U tom segmentu nas je Cibona pobijedila. Da bismo dobili Cibonu morali smo imati malo više raspoloženih igrača – rekao je Anzulović.

Na upit o utjecaju Covida koji je zadnjih tjedana poremetio Zadrane kazao je.

- Sigurno je na to utjecala i pauza. U 22 dana prije ovog turnira odigrali smo deset utakmica, bez pojačanja koje smo zahtijevali da proširimo roster. Malo smo bili kratki danas. Teško ćemo s 12 igrača izdržati sve do kraja sezone.

Što kaže Uprava kluba o tome?

- To morate njih pitati. Svakodnevno ih tražim pojačanja – kazao je Anzulović.

Ovo je bila osma pobjeda Cibone u nizu u svim natjecanjima otkad je momčad preuzeo Gašper Okorn. Na pitanje postavljeno nakon prvog polufinala je li prednost što je je njegova momčad odigrala prvo polufinale ispalio je slovenski trener.

- Izvlačenje je lutrija. Kad me pitaju što bih ja... Ja bih Ferrari! Odlučio sam da naša momčad na dan utakmice dođe u Rijeku. Nisam htio da dođemo dan ranije, da smo tu uz more, kavicu, da u hotel dolaze agenti... Mislim da sam dobro odlučio.

SEMAFOR

16:2 (8.) Katastrofalan ulazak Zadrana u utakmicu. U prvih gotovo pa osam minuta samo je Junaković našao put do koša, za 2:2. Potom sedam minuta nisu zabili, Cibona je napravila seriju 14:0. Bila je to napadačka raspodija Cibone, povukao je Reuvers, pa su trice zabili Mateo Drežnjak i Gnjidić.

34:31 (16.) Kada je trener Zagrepčana Gašper Okorn odmarao najjače snage Gnjidića, Gegića... došli su Zadrani napokon malo do daha. Krenula ih je i trica. Trećim dalekometnim ubačajem Jordana Zadar se približio na samo minus tri. Međutim, ostao je Jordano poprilično usamljen.

48:35 (21.) Dominirala je Cibona pod košem, deset napadačkih skokova imala je u prvom poluvremenu. Branković je promašio zakucavanje, blokirao Cartera i onda ipak zakucao. Zatim je Nakić pred kraj poluvremena zabio tricu, a na otvaranju treće četvrtine Gnjidić dvicu za minus 13 Zadra.

50:45 (25.) Opet se brzo Zadar vratio u utakmicu. Thompson je pogodio tricu, ali što je bilo važnije vratio je Zadranima ravnopravnost u skoku. Ponovno je utakmica bila „živa” unatoč tome što je Marčinković nezgodno pao na parket, izgledalo je ružno, ali je sam napustio igru.

67:57 (33.) Opet su Zadrani olako ispustili priključak. Tricu je na otvaranju zadnje četvrtine zabio Radovčić, a onda je Vildoza ponovio isto preko Thompsona. Ponovno je sastav trenera Vladimira Anzulovića imao dvoznamenkasti zaostatak.

75:72 (40.) Makar je Cibona imala i 73:63, uspio se Zadar i bez Thompsona koji je skupio peti prekršaj na krilima nove trice Jordana „prišuljati” na samo minus tri polaganjem Cartera 11 sekundi prije kraja. Odmah su napravili i prekršaj, ali je oba slobodna bacanja pogodio Vildoza. U zadnjem napadu Zadra Mavra je u pokušaju da napravi blok napravio prekršaj

23. lipanj 2024 21:15