StoryEditorOCM
SportIZ HNK ZADAR

Blatnjak: „Učinit ćemo sve da igrom i rezultatom razveselimo naše navijače, znamo koliko vrijedimo i vjerujem u svoje igrače“!

Piše Ivica GJERGJA
19. siječnja 2023. - 17:14

U seniorskoj momčadi HNK Zadar već nekoliko dana trenira se i pripremama za nastavak sezone. Prema viđenom na treninzima, radi se intenzivno, atmosfera je izvrsna – pozitiva na svakom koraku, svi su optimistični i čekaju utakmice na kojima žele pokazati kvalitetu. U proljeće ih čeka 15 utakmica, osam teških gostovanja i sedam dvoboja na Stanovima. U igri je još 45 bodova, ali ne treba smetnuti s uma da je 3. NL jug jedno od najzahtjevnijih natjecanja u kojem zadnji na tablici može pobijediti bilo koga. Početak priprema je idealan trenutak za razgovor s najodgovornijom osobom kad je prva momčad u pitanju. Vodstvo kluba je nakon odlaska Želimira Teškeša na mjesto prvog trenera imenovalo je poznatog nekad igrača i trenera Dragana Blatnjaka. Upitali smo trenera Blatnjaka kako se osjeća u novoj ulozi na početku priprema za proljetni dio sezone?

- Smatram da je kolega Želimir Terkeš napravio vrlo dobar posao u protekle dvije godine i da se radi o izuzetno talentiranom treneru. Krenuli smo iz Prve županijske lige Zadar i nije bilo lako slagati i voditi momčad u uvjetima kada ne možeš obećati više od nade u bolju perspektivu. Žao mi je što je došlo do prekida suradnje s Terkešom, ali svi treneri trebaju biti spremni na rastanak, za ovaj mogu reći da zaslužuje veliku zahvalu mom prethodniku. Mogu reći da mi je ukazana velika čast činjenicom da se vodstvo kluba odlučilo za mene. Nalazim se u privilegiranom položaju koji za sobom povlači odgovornost prema Klubu s naglaskom na ostvarivanje učinkovite igre koja će donijeti rezultat, u dahu nam je kazao Dragan Blatnjak.

Zagora iz Unešića bježi četiri boda, Junak iz Sinja je jako blizu, konkurencija je jasno artikulirala da ide na prvo mjesto. Zadar će pokušati ostvariti isto, bit će teško jer u viši rang ide samo prvoplasirani. Kakve su šanse da ćemo HNK Zadar gledati iduće sezone u 2. NL?

- Zagora je zasluženo na prvom mjestu nakon jesenskog dijela sezone. Pokazali su se učinkovitim na Borovištu, ali su ostvarili i kontinuitet dobrih igara na gostovanjima. Međutim, ekipa iz Unešića nije jedini naš konkurent za poziciju na vrhu tablice, u 3. NL jug nastupa jako puno klubova koji imaju momčad za seriju pobjeda. Naše ambicije su naravno one najveće, Zadar će uvijek igrati na pobjedu i budite uvjereni da ćemo napraviti sve da upravo mi podignemo pobjednički pehar na kraju sezone. Siguran sam da ćemo se maksimalno spremiti za ono šta nas čeka, a to je izuzetno teških 15 utakmica. U startu sam prema igračima komunicirao očekivanja i postavio kriterije te smatram ukoliko se ne dese nepredviđene okolnosti po pitanju ozljeda igrača ili gomilanje kartona da ćemo biti konkurentni do samog kraja. Ali kao što sam istaknuo, pita se i druge klubove i budite uvjereni da nikoga nećemo podcijeniti, ali niti precijeniti. Znamo koliko vrijedimo i vjerujem u svoje igrače, reče Blatnjak.

Vedran Ješe je pojačao stručni stožer, što je zadarska javnost pozdravila. Jeste li zadovoljni s odnosom prema radu igrača na početku priprema?

- Vedran Ješe je veliko nogometno ime, koje posjeduje pregršt iskustva što će biti veliki plus za našu momčad u nizu aspekata u nastavku sezone. Sretan sam da je Ješe dio stručnog stožera, za nas je to kvaliteta više i uopće me ne čudi što je zadarska javnost pozitivno reagirala. Iza nas je tjedan dana priprema i jako sam zadovoljan kako momci treniraju i koliko su motivirani za ono što nas čeka u drugom djelu prvenstva. Ekipa je ciljano pojačana s tri nova igrača koji su se sjajno uklopili, a to su vratar Luka Matasović, bočni Ive Ćelić te dokazani napadač Karlo Torbarina. Cilj nam je dovoditi pojačanja u vidu igrača „zadarske krvi“ koji imaju visoku razinu senzibiliteta prema našem Klubu i Gradu koji s ponosom predstavljamo kad god je to moguće i kad postoji obostrani interes. Ostale igrače jako dobro znam, posvećeni smo radu na unaprjeđenju svakog pojedinca što ćemo kroz pripremne utakmice momčadskom igrom uskladiti. Upravo je dobra atmosfera ono što nas posebno krasi na početku priprema i učiniti ćemo sve da se prenese na natjecateljski period.

Evidentno je da se u rosteru prve momčadi nalazi veliki broj mladih igrača. Što možemo očekivati od njih u situaciji kada se lovi rezultat?

-Trenutno se u ekipi na pripremama nalazi osam naših juniora koji su odlično prihvaćeni i imaju podršku iskusnijih igrača. Neki od njih su već debitirali za seniore i opravdali naša očekivanja. U nastavku prvenstva ćemo maksimalno iskoristiti svaku situaciju da razvijamo njihov potencijal te im na utakmicama pružimo priliku. Radi se o izuzetno talentiranoj grupi koja je budućnost našega kluba, u kojoj će svaki pojedinac dobiti adekvatan plan razvoja. Iz vlastitog iskustva znam koliko je težak prijelaz iz juniorskog u seniorski nogomet. S mladim igračima treba imati strpljenja, od samog igrača i njihovih roditelja preko nas koji vodimo stručnu politiku do navijača i medija koji ih sustavno prate i često imaju nerealna očekivanja. Ispred njih je lijepa budućnost i prigoda da svom Klubu i Gradu donesu puno radosti, sad su u fazi postupnog povećanja intenziteta rada, nakon čega slijedi uvođenje iz kojega će polako doći kontinuitet igara, a za to je potrebno vrijeme i malo strpljenja. I budite uvjereni da će najveću pozornost i prigodu dobiti u vlastitom Klubu, a ne na drugim adresama gdje je puno teže i neizvjesnije – upozorava Dragan Blatnjak.

Kao igrač ste bili srčani i temperamentni. Zadarska publika je obožavala takve igrače. Koliko bi Vam značila podrška navijača na Stanovima i na dalmatinskim gostovanjima?

- Nema ništa ljepše od podrške s tribina, posebno na Stanovima koji su uvijek bili neosvojiva tvrđava baš zbog našeg dvanaestog igrača. Zadarska publika je uvijek znala prepoznati one koji ostavljaju srce na terenu. Upravo takvu ekipu u nastavku sezone stvaramo i želimo imati. Ovim putem bi se zahvalio svima koji su nam bili podrška u proteklom periodu i pozvao sve navijače da zajedno dođemo do ostvarenja cilja, a on je uvijek najveći, baš onakav kakav Zadar zaslužuje.

Imate li kratku poruku za kraj razgovora?

- HNK Zadar raste i u ovom trenutku kada se stvara, puno važnije od rezultata je da se ulaže u Školu nogometa i uvjete za rad bez kojih nećemo postići stabilnost. Hvala Upravnom odboru koji radi na više frontova kako bi osigurao što kvalitetnije uvjete, na nama je da opravdamo ukazano povjerenje. Ako se nastavi u ovom smjeru, HNK Zadar je osuđen na uspjeh, za kraj će Blatnjak

Podsjetimo da će HNK Zadar odigrati pet prijateljskih pripremnih utakmica, prvu sa Vodicama 21. siječnja u Vodicama, 28. siječnja sa Junakom u Sinju, pa sa Solinom 31. siječnja u Zadru, te 4. veljače sa Croatiom u Zadru i 11. veljače sa Primorcem u Biogradu.

 

05. svibanj 2024 14:12