StoryEditorOCM
SportKOŠARKA

Bez prestanka je kišilo nad Brestom toga dana... Hrvatska nije mogla preko Francuske, favorita u našoj skupini

Piše Dražen Žura
23. veljače 2024. - 22:45

BREST – Dvorana ”Arena Brest ”. Gledatelja: 5000. Francuska – Hrvatska 73: 61 (15: 14, 20:16, 22:14,16:17).

Suci: Vojcik Liszka i Mihal Proc (Poljska), i Mehmet Karabilecen (Turska).

FRANCUSKA: Cabarrot (15), Albicy(8), Yabusele (11), Poirier(5), Risacher, Lessort (10), Cordinier (3), Hoard, Inglis (6), Strazel (12), Lacombe (1), Francisco (2).

HRVATSKA: Perković, Filipović (3), Smith (13), Kapusta, Hezonja (22), Vraneš (4), Badžim, Branković (4), D. Drežnjak (5), M. Drežnjak, Marić (4), Nakić (6).

Hrvatska nije uspjela prirediti iznenađenje u 1. kolu kvalifikacija za Eurobasket 2025., ali nisu se previše ni prepali moćne Francuske, koja je istina, u početku malo „kaskala” onda su krenuli u opravdavanje uloge favorita. I opravdali je... Naša prva prigoda za pobjedu slijedi u ponedjeljak, jer se nakon Bresta selimo u Rijeku i dočekujemo Cipar.

Otvaranje je donijelo vodstvo Hrvatske, u izvedbi su bila dva posve lagana „zicera” za Brankovića, koji je nakon toga praktički nestao s parketa sve do kraja utakmice. Smith je pak pogodio za tri poena, pa je Francuzima bilo potrebno podosta vremena da nas rezultatski dostignu, potom i prestignu u vodstvu.

Oskudica poena uvelike se osjetila na obje strane kroz prvih deset minuta, što se dijelom može pripisati obranama, ali i dekoncentraciji kod šuta. Nakon „trice” Filipovića koja je za naše bila tek druga iz trinaest pokušaja, tako da se omjer 25:21 moglo okarakterizirati i dobrim obzirom na tu nepreciznost, ali i slabu poveznicu unutarnje i vanjske igre. Onda su domaćini krenuli „rešetati” upravo preko šutetva za tri poena, učas su stigli do 35:21. Sve je upućivalo na njihovo veliko odvajanje koje će se teško moći barem umanjiti. Međutim, Nakić, iza njega Smith, te Hezonja s tri slobodna bacanja spustili su nas na 35:30!

Obećavajuće... Ali ne zadugo jer se Francuska serijom 8:0 odmaknula na pristojnih 13 viška. Činilo se kako će u takvom ritmu otići još i dalje, srećom, unatoč ranijim promašajima ruku je primirio Hezonja, iskazao je raznovrsnost na šutu, što je bilo dovoljno da nam se suparnik ne odvoji na znatniju prednost. Ali su igrali upravo onoliko koliko je trebalo da ih ničim ne ugrozimo ili odvedemo u krivi ritam. Istina, Smith je nesportskom pogreškom otvorio trasu koja je Francuze ostavila u željenoj prednosti uoči zadnje četvrtine. Otišli su Francuzi na najvećih petnaest viška Kratki bljesak, odnosno poeni Nakića i Smitha; potom trica D.Drežnjaka stvorili su pretpostavke kako bismo se uskoro mogli spustiti ispod deset (61:51).

Ne smije se preskočiti „zakucavanje” Yabuselea, ali je D. Drežnjak ostvario ranije spomenuto smanjivanje na minus osam, ali ne zadugo, jer su Lessort s dva poena, iza toga „tricom„ Yabusele opet vratili svoje u komotniji rezultatski kutak. Hezonja je pak svojom „dvicom” ponudio novu nadu, posebice, nakon što se Francuska zaigrala pa joj je isteklo vrijeme za napad. Nismo uspjeli realizirati napad, pokušao je Hezonja, ali ovoga puta bez odjeka... Unatoč izgubljenoj lopti Smitha, nakon pogreške domaćina opravdao se poenima koji su nanovo pobudili svjetlo nade. Međutim, promašio je jedno slobodno bacanje, na drugoj strani Strazel je riješio oba za plus deset nešto više od minute do kraja.

 

01. svibanj 2024 17:19