StoryEditorOCM
RegionalPUNA DETALJA

Zlatko i Maja otvorili su vrata toplog doma u šumi, spojili su ‘najbolje od Hrvatske‘: Puno se kopalo, puno se zidalo, ali je vrijedilo...

Piše PSD.
25. rujna 2022. - 21:20

Malo dalmatinskog, malo slavonskog, pa onda i ličkog, kvarnerskog i istarskog – sve je u ovom hrvatskom miksu dobilo svoje mjesto.

I savršeno se uklopilo u cjelinu. Imamo gomilu pitanja za Zlatka i Maju Čuklin, koji su gradnju ove kamene krasotice u mjestu Krasu na otoku Krku završili lani. A onda su u njoj guštali u zimskom i dugom ljetnom odmoru, osluškujući pritom i kako diše, priča.

Radilo se puno, ali...

Oduševljeni su jer je kuća, kako su im komentirali i svi koji su je škicnuli pogledom, ili su kao obitelj ili prijatelji boravili u njoj, sva nekako topla, mekana, ugodna. I puna detalja.

Primjerice, stare opeke došle su joj s kontinenta. Iz Like je pristigla bačva s visokim sjedalicama, rad drvodjelca iz Gospića. Ograde od kovanog željeza napravio je majstor i umjetnik iz Umaga. Grmovi lavande, oleandra, maslina zovu Dalmaciju. A iz Dalmacije ovaj bračni par po svojim roditeljima vuče malo i svojih korijena, pa ne čudi da se i taj dio šarma uvukao u njihov projekt. A evo kako je počelo...

image
Studio Saršon/

 

– Pažnju nam je privukla šumovita čestica od 1200 kvadrata u malom otočnom mjestu Krasu, četiri kilometra od mora, s pogledom usmjerenim prema brdskom predjelu Cresa. Tu smo odlučili urediti imanje. Da, bilo je jako puno posla, kopalo se jako puno, zidalo se jako puno, ali na kraju, kad se sve zbroji, vrijedilo je. Slažemo se kad nam ljudi kažu da je naša kuća topla.

Tako smo nekako i težili tom dojmu dok smo supruga i ja zajednički razmišljali kako bi ona jednom u budućnosti trebala izgledati. Naše su ideje u jednom studiju uobličili u projektnu dokumentaciju, dok je sve vezano uz uređenje interijera i eksterijera naš potpis. Supruga Maja tu je imala ključnu ulogu. Po njoj je ona i dobila ime, Villa Maya – veli Zlatko.

Najteža je priprema

Najteže je bilo obaviti pripremne radove. Čestica je bila prekrivena gustim drvećem, trebalo je sve iskopati, uroniti u čvrstu stijenu ispod nanosa zemlje. Južni dio parcele nasut je kako bi se dobio prostor za parkiralište. Slijedilo je potom nabavljanje materijala.

image
Studio Saršon
image
Hrvoje Saršon/


Kamen za suhozide pronašli su na Krku. Kamen za kuću stigao je iz Benkovca. Trebalo je osigurati i predivne slavonske opeke, i tu su se prilično naputovali kako bi našli one odgovarajuće nijanse.

– Svaka se opeka pilila na debljinu od tri centimetra, a onda se taj dio ulagao u čelo stubišta, u zid u dnevnom boravku, u potporne zidove na vanjskoj terasi. Divno se svojom bojom i teksturom uklopila u prostor. I to je bio prilično zahtjevan dio posla jer se tražilo jako puno materijala, puno rezanja, puno finog rada.

Opeka se u dnevnom boravku savršeno uklopila s neutralnim nijansama zidova, s garniturom boje karamele, crnim detaljima na šanku koji taj prostor dijeli od kuhinje.

image

Bilijarski stol - san svakog muškarca kad je opuštanje u pitanju

Studio Saršon/

 

Zamisao nam je bila napraviti open space lišen bilo kakvih nepotrebnih komada namještaja. Šank daje komunikaciju kuhinje i blagovaonice s dnevnim boravkom, stvara dodatni prostor za sjedenje, a u njemu je i ugradbeni hladnjak za pića – veli Zlatko.

Sve je to uronjeno u ostatak dnevnog boravka u kojem se nalazi san mnogih muškaraca – stol za bilijar.

A onda i san svih – kamin iz kojega zimi pucketa vatrica.

Stubište od opeka

E pa ima li ljepšeg ugođaja, i odmora za dušu i tijelo, koji još dodatno pojačava pogled kroz velike staklene stijenke na dvorište s bazenom. Topla kompozicija boja nastavljena je i u vanjskom dijelu. Svježinu joj daje zanimljiv kontrast u vidu plavetnila bazenske vode i nebeskoplave boje na škurama i vratima.

image
Studio Saršon
image
Hrvoje Saršon/

– Interijer je supruga Maja dizala zgodnim detaljima, lampama, zanimljivim okvirima za slike, cvjetnim vijencima... Stubište plijeni pažnju upravo zbog tih opeka koje su utkane u čelo stuba.

U sobe smo stavili laminat, ali onaj koji se lijepi na donji dio, slaže se kao parket. Svi kreveti imaju raskošna uzglavlja jer smo željeli stvoriti luksuzni štih. Na terasi se nalazi i moja omiljena pozicija, kamin s roštiljem. Uz njega je i veliki blagovaonički stol, idealno mjesto za naša ljetna druženja. A tu je odmah i veliki bazen sa sunčalištem.

image

Svi kreveti imaju raskošna uzglavlja 

Studio Saršon
image

Na terasi je kamin s roštiljem, uz njega je i veliki blagovaonski stol

Studio Saršon/
image

Villa Maya pogotovo noću izgleda impresivno

Hrvoje Saršon/

Trajalo je, ali stvorili smo naš dom iz snova, mjesto za odmor, za pravo punjenje baterija. I jako smo ponosni na činjenicu da upravo nas dvoje svojim idejama stojimo iza cijelog ovog projekta – veli Zlatko Čuklin.

image
Studio Saršon/
image

Oleandri kao obilježje Mediterana, a ogradu od kovanog željeza napravio je majstor iz Umaga

Studio Saršon/
image
Studio Saršon/
image
Studio Saršon/
image
Studio Saršon/
image

Namjera je bila napraviti veliki open space

Studio Saršon/
image

Svaka se opeka pilila na debljinu od tri centimetra, a onda se taj dio ulagao u čelo stubišta, u zid u dnevnom boravku...

Studio Saršon/
image
Studio Saršon/
25. travanj 2024 18:57