StoryEditorOCM
RegionalTRAGIČNA NESREĆA

Zbog smrti najboljeg prijatelja neće u zatvor: sutkinja uvažila molbe obitelji stradalog, ovako je obrazložila presudu

Piše Vladimir Urukalo/sd
28. travnja 2023. - 09:27

Apeli za milost koje je prije koji dan u završnici suđenja protiv 28-godišnjeg Josipa Kristića iz Brela zbog izazivanja prometne nesreće nakon koje je život izgubio njegov najbolji prijatelj Ante Jakir, iznio odvjetnik obitelji poginulog mladića, a u kojima je obitelj doslovno preklinjala da Kristića ne pošalje u zatvor, očito su urodili plodom.

Naime, u kombinaciji s preinačenim činjeničnim stanjem u optužnici, mladić je u četvrtak na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno izbjegao odlazak iza rešetaka.

Porezotine na vratu

Naime, sutkinja Ivana Kanaet Samardžić osudila ga je na kaznu zatvora ispod zakonskog minimuma i to na 10 mjeseci zatvora što je onda preinačeno u rad za opće dobro i to tako da će za svaki dan zatvora odraditi po dva sata dobrotvornog rada što bi značilo nekakvih 600-njak sati.

Optužnica ŽDO-a teretila je mladića da je 21. studenoga 2020. godine, oko 2.55 sati u Brelima vozio automobil marke Mazda 323 brzinom od 70 kilometara na sat kroz naseljeno mjesto, a u krvi je imao najmanje 1,19 promila alkohola u krvi. Danas pokojni Jakir je bio suvozač.

Bio je, po optužnici, svjestan da može ugroziti druge sudionike u prometu, a to se i dogodilo kada je ulaskom u zavoj izgubio kontrolu nad vozilom, koje je izletjelo s ceste i zabilo se u betonski stup. Kristić je u nesreći ozlijedio nogu, a tada 23-godišnji Jakir zadobio je, uz oguljotine, tešku i za život opasnu ozljedu u vidu duboke rezne rane vrata, koja je, po optužnom aktu, "dovela do iskrvarenja i uslijed koje ozljede je Ante Jakir tijekom prijevoza u kolima Hitne medicinske pomoći u Podstrani umro tog dana oko 4.50 sati".

No, sud je umjesto smrtne posljedice, što je zastupalo ŽDO, naveo da je Kristićevim postupanjem došlo do osobito teške tjelesne ozljede njegovog prijatelja jer su i vještaci naveli da bi rezna rana vrata bila sanirana da je došlo do pravodobne i hitne medicinske skrbi koja je, po sudu, izostala.

Nije mu pružena prava pomoć

Upravo zbog optužbi za nesavjesno liječenje te krivotvorenje dokumentacije i sprječavanja dokazivanja na splitskom je Općinskom sudu u tijeku postupak protiv dr. Mate Kasala, bivšeg šefa Hitne pomoći u Makarskoj koji je bio dežuran te kobne večeri.

- S visokim postotkom sigurnosti možemo reći da bi pokojni Ante Jakir preživio ovu ozljedu da se nije izgubilo na vremenu i da je na vrijeme stigao u ustanovu gdje bi mu bila pružena adekvatna pomoć. Da je to bilo tako, a obzirom da se radi o mladoj osobi, realno je za očekivati da bi preživio ovaj gubitak krvi. U medicini je visoki stupanj sigurnosti iznad 95 posto - kazao je na suđenju sudski vještak dr. Antonio Alujević.

Obrazlažući kaznu ispod zakonskog minimuma za ovo djelo (za tešku tjelesnu ozljedu kao posljedicu prometne nesreće propisana je kazna zatvora od jedne do osam godina, a za smrtni ishod kazna tri do dvanaest godina - op.a.), sutkinja je navela brojne olakotne okolnosti.

To su obiteljske prilike, neosuđivanost, činjenicu da se pri udaru na suvozačevom mjestu nije otvorio zračni jastuk te stav obitelji žrtve koja nije željela progon prijatelja njihovog pokojnog sina. Također, u obzir je uzeto i što je mladić, a to se zorno vidjelo na suđenjima, iznimno pogođen smrću svog prijatelja te je zbog svega zatražio i liječničku pomoć i jako teško sve to proživljava.

01. svibanj 2024 23:04