StoryEditorOCM
RegionalZAHTJEVNA GODINA

Završava berba u vinogradima Zadarske županije, grožđa je manje nego lani, ali je kvalitetnije

Piše M. K.
25. rujna 2024. - 16:52
Na sveucilisnom dobru Bastica berba grozdja u vinogradu kojeg marljivo uz profesore, obradjuju i studenti Sveucilista u Zadru. (arhivska fotografija)Jure Miskovic/Cropix

Završava berba grožđa na širem zadarskom području. Unatoč nepovoljnim klimatskim prilikama koje se odnose na strahovitu vrućinu i toplinske valove koji su „harali” ovo ljeto, a kasnije i zakašnjelim obilnim oborinama, vinari ipak mogu biti zadovoljni. Doduše, urod je slabiji nego lani za dvadesetak posto, ali je grožđe kvalitetno i mogu se očekivati dobra vina.

Godina je bila vrlo zahtjevna u pogledu klimatskih utjecaja. Srpanj i kolovoz su prošli s vrlo visokim temperaturama i bili su vrlo sušni. Raspored oborina je bio „loše raspoređen” i to je ostavilo traga na vinogradarske kulture, prije svega u slabijem urodu od 20 do 25 posto u odnosu na prethodnu vinogradarsku godinu.

Kiše u rujnu došle su ipak kasno, a njihov utjecaj je jedino u tome da su pospješile širenje bolesti u vinogradima gdje se ona pojavila. Po pitanju kakvoće godina će ipak biti bolja. Sadržaji šećera su vrlo visoki, dok su kiseline kod autohtonih sorti bile puno niže od očekivanih, pa će vinari morati pribjeći dokiseljavanju, ali na osnovi stručnih analiza, a ne na svoju ruku i u skladu s pravilnikom.

Berba se privodi kraju, još se bere nešto kasnijih sorti, ali većina poslova u vinogradima oko berbe pri samom je kraju. Čak je u zapadnom dijelu Nadinskog blata bilo i nešto sporadičnih tuča. Kod crnih i introduciranih sorti gradacije su vrlo visoke, merlot, syrah, cabernet sauvignon imaju visoke šećere, s tim što su klimatske promjene uvjetovale i raniju berbu koja je počela u drugoj polovici kolovoza, a ne početkom rujna kao što je bilo uobičajeno. Računa se da je najmanje dva tjedna berba uranila i to je nešto to se počelo događati zadnjih godina. Kvantitet će biti manji, ali će kvalitet grožđa, a tako i vina, biti veći nego lani, osobito tamo gdje se prema preporukama provodila zaštita u vinogradima. Zdravo grožđe je jamstvo kvalitetnih i vrhunskih vina, a takva se ove godine mogu očekivati na zadarskom području.

25. rujan 2024 18:08