StoryEditorOCM
RegionalPOČEO SAJAM MORSKE HRANE U BRUXELLESU

Zadarsku regiju predstavljaju četiri tvrtke

Piše Roko Matanović
8. svibnja 2019. - 12:09
sajam_arsenal1-050417_resize(1).JPG

Na ovogodišnjem međunarodnom sajmu morske hrane u Bruxellesu koji je počeo jučer sudjeluju i riboprerađivači sa šireg zadarskog područja.

Tvrtke Arbacommerce, Cromaris, Kali Tuna, Mišlov, Orada Adriatic, PP Orahovica, S.I.C. i ZMH Horvat nastupaju besplatno zahvaljujući podršci Hrvatske gospodarske komore. Na popisu izlagača se nalazi ukupno 12 hrvatskih tvrtki, a nastupa više od 2000 tvrtki iz cijeloga svijeta.

Poduzeće Mišlov d.o.o. je izložilo marinirane i soljene inćune zajedno sa smrznutom srdelom, a gotovo svu prerađenu ribu izvozi u druge mediteranske zemlje.

Direktorica Kristina Mišlov Jelavić pojašnjava kako raspolažu vlastitom ribarskom flotom, a ulovljenu ribu transportiraju logističkim sustavom u vlasništvu tvrtke, što uvelike ubrzava postupak prerade i osigurava visoku kvalitetu proizvoda.

Cromarisova rukovoditeljica marketinga Petra Kralj ističe kako im omogućeni nastup na sajmu pomaže predstaviti delikatesnu ribu iz Jadranskog mora na zasad neosvojenim tržištima.

Iako hrvatske riblje prerađevine slove kao kvalitetne namirnice u inozemstvu, domaća potrošnja je daleko ispod europskog prosjeka. Navodi prosječnu konzumaciju ribe u Europskoj Uniji od 20 kilograma po stanovniku, dok je hrvatski prosjek 10 kilograma.

 Unatoč tome, domaća riboprerađivačka industrija je izuzetno izvozno orijentirana i za razliku od ostatka prehrambene industrije izvozi sedam puta više svježe i rashlađene ribe nego što se uvozi. Iz HGK-a kažu da je cilj projekata poput „Riba Hrvatske – Jedi što vrijedi“ potaknuti potrošnju ribe na domaćem tržištu, pojačati izvoznu djelatnost te utjecati na potrošačevu sliku o domaćoj ribi.

19. travanj 2024 20:11