StoryEditorOCM
RegionalTRAŽE SE

Zadarska županija i Ministarstvo obrazovanja raspisali natječaj za pomoćnike u nastavi. Veća cijena satnice povećala i broj prijava

Piše promo/zadarski.hr
24. kolovoza 2023. - 22:04

Zadarska županija raspisala je javni natječaj za pomoćnike u nastavi za učenike s teškoćama u osnovnim i srednjim školama. Natječajem se traži 93 pomoćnika koja će biti financirana iz Europskog socijalnog fonda i proračuna Zadarske županije na rok od godine dana. Nakon što je cijena satnice u novom proračunu podignuta s 3,2 na 4,18 eura, interes za pomoćnike u nastavi je povećan pa je tako već sada Županija zaprimila oko stotinjak prijava. Natječaj traje tijekom cijele školske godine.

Paralelno s natječajem Županije i Ministarstvo znanosti i obrazovanja je raspisalo natječaj za financiranje pomoćnika u nastavi. Rok za prijavu je druga polovina rujna. Dio pomoćnika financirat će se isključivo iz proračuna Županije, i to za onoliko pomoćnika koliko bude potrebno, a koje financijski neće moći biti financirani iz europskog projekta.

Treći način za osiguranje potrebnog broja asistenata za djecu s teškoćama provodi se kroz tri udruge civilnog društva s područja Zadarske županije koje će na natječaju Ministarstva tražiti sredstva za čak 30 pomoćnika u nastavi. 

- Prošle godine osigurali smo oko 130 pomoćnika za nešto malo više učenika koji trebaju pomoć u nastavi u osnovnim i srednjim školama. Ove godine ta će brojka biti nešto veća, no procjenjujemo da će se broj stabilizirati na 130 do 140 pomoćnika – kaže Ivan Šimunić, pročelnik županijskog Upravnog odjela za obrazovanje.

- Svi pomoćnici koji sklapaju ugovor o radu za obavljanje poslova u školi moraju se zaposliti isključivo na temelju natječaja. S obzirom da se tijekom godine ukazuju potrebe za novim pomoćnicima ili zamjenama pomoćnika koji su odustali od posla u školi, mi smo raspisali natječaj do kraja školske godine kako ne bi gubili vrijeme na kasnije eventualne natječaje koje bi trebali provoditi. 

Na natječaj se prijavljuju pomoćnici koji su dosad radili u nastavi kako bi bili pomoćnici učenicima s kojima su dosad bili u nastavi. Uobičajena je to praksa da učenici i pomoćnici u kontinuitetu idu kroz obrazovanje, a osobito to vrijedi za prijelaz iz osnovne u srednje škole. Interes za pomoćnicima je veći nego prošle godine jer smo cijenu sata malo povećali i prema, povratnim informacijama iz škola, pomoćnici su s tim povećanjem za sada zadovoljni. Hoće li tu biti nekih promjena o tome ćemo vidjeti - kaže Šimunić.

Prošle godine osnovne i srednje škole u nadležnosti Zadarske županije imale su oko 130 pomoćnika u nastavi i nešto malo više učenika kojima je trebala pomoć, jer pomoćnik može raditi i s dvoje učenika ako nisu neke veće obveze rada s učenika, tako da će i ove godine svi učenici koji ostvare pravo dobiti pomoćnika. Puna vrijednost projekta je 661.453 eura, a bespovratna sredstva iznose 590.000 eura.

Osiguranje pomoćnika u nastavi ostvaruje se kroz projekt "Inkluzija korak bliže društvu bez prepreka za školsku godinu 2023./2024.". Pomoćnici će tijekom deset mjeseci trajanja školske godine djeci pružiti mogućnost da unatoč teškoćama postanu i ostanu aktivni i ravnopravni članovi školske zajednice i društva, a pomoćnici će se tako uključiti na tržište rada, te unaprjeđivati svoja znanja i vještina. Isticanjem pozitivnih primjera koje pruža model inkluzivnog obrazovanja, pruža se prilika za još jedan korak bliže društvu bez prepreka i predrasuda. 

Cilj projekta je promicanje jednakog pristupa kvalitetnom i uključivom obrazovanju i osposobljavanju te njegova završetka, posebice kad je riječ o skupinama u nepovoljnom položaju, od ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja preko općeg i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja do tercijarnog obrazovanja, kao i obrazovanja i učenja odraslih, uključujući olakšavanje mobilnosti u svrhu učenja za sve i pristupačnosti osobama s invaliditetom.

Kandidati koje se natječaju za pomoćnike u nastavi moraju imati najmanje četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje, da protiv njih nije pokrenut kazneni postupak, niti je pravomoćno osuđena za neko od kaznenih djela te ne smije biti roditelj/skrbnik niti drugi član uže obitelji učenika.

Prednost u pravilu ostvaruju kandidati koji imaju iskustvo u radu s djecom s teškoćama, s iskustvom u volontiranju te imaju završenu najmanje 20-satnu edukaciju.

03. svibanj 2024 10:46