StoryEditorOCM
Regional‘NEMAMO IZBORA‘

Vrije na Braču. Najveći poduzetnik tuži gradonačelnicu Marković i aktivisticu Mascarell, svašta im stavlja na teret

Piše D.B./SD
8. ožujka 2023. - 17:48

Danas je na Općinskom sudu u Splitu održano novo ročište povodom tužbi koje su Marion Duzich i Svpetrvs hoteli, čiji je Duzich vlasnik, podnijeli protiv gradonačelnice Supetra Ivane Marković i aktivistice Vladimire Mascarell zbog, kako navode, kleveta koje o njemu i tvrtki Svpetrvs hoteli d.d. tužene iznose godinama.

Nakon ročištšta oglasili su se priopćenjem iz Uprave društva Svpetrvs hotela, istaknuvši kako su se prethodnih mjeseci na zamolbu medijatora suzdržavali od medijskih istupa i odgađali sudske postupke, no da je to samo otvorilo prostor za širenje dodatnih neistina.

- Umjesto da se u potpunosti skoncentriramo na pripremu nove sezone, mi se povlačimo po sudovima, ali očito je to jedini način. Te dvije osobe nas godinama koriste za osobnu političku promidžbu, a pri tom rade iznimnu štetu nama, cijeloj destinaciji, a time na koncu i svim Supetranima. Pretvaraju se da su heroine protiv zlog investitora i pri tom se služe neistinama, prvo među našim sugrađanima u Supetru, a onda i na nacionalnoj sceni. Te laži ne prestaju. Razgovori, argumenti, brojke, pokušaji mirenja…, pokazalo se da ništa ne pomaže jer one očito žive od ovog sukoba. Mi smo se odlučili od kleveta braniti pravnim putem, jedinim koji je legalno predviđen u Republici Hrvatskoj. Svaki pravni proces koji smo imali smo i dobili jer na sudu vrijede papiri i činjenice, a ne blaćenje koje prolazi u politici. Nanose nam ogromnu štetu i ne staju. Umjesto da se ispričaju, ustraju u lažima. Na žalost, nemamo drugog izbora“ – navode iz Svpetrvs hotela. 

image
Ante Čizmić/Cropix

Zbog pokušaja mirnog rješenja sporova s Gradom Supetrom i Republikom Hrvatskom, Svpetrvs hoteli gotovo godinu i pol dana sudjeluju u procesu medijacije koji je predložila država kao posljednje rješenje prije arbitraže. Obje strane su pri tom zamoljene od medijatora da se svi sudski postupci odgode dok traje proces mirenja.

- Baš svaki put prije ročišta po ovoj tužbi naš je odvjetnik kontaktiran od odvjetnika koji zastupa gradonačelnicu kako bi nas podsjetio da je ročište potrebno odgoditi i da je takav dogovor s medijatorom Srđanom Šimcem, a onda prošli mjesec Ivana Marković izjavljuje kako ne zna zašto se ročišta odgađaju. Naš predstavnik će od sada biti prisutan na svakom ročištu i dat ćemo sve od sebe da se postupak završi čim prije. Kako se nositi s nekim tko sustavno govori neistine, ne drži se dogovora i svako malo mijenja priču? Našoj tvrtki i gospodinu Duzichu su priče o "nelegalnoj privatizaciji, uništavanju obale i prirodnih plaža“ nanijele iznimnu štetu i to ne samo u Hrvatskoj. Ako su ove osobe spremne graditi svoju političku karijeru na kleveti, onda su očito spremne i na posljedice. Sloboda govora je Ustavom zajamčena, ali ne i sloboda klevetanja koje je s razlogom zakonski definirano. Mi imamo sve dokumentirano, pa i nalazi inspekcija koje su izlazile po njihovim prijavama potvrđuju da, kad govore da smo "devastirali obalu nasipanjem građevinskog materijala“,  da smo „nasipali prirodnu plažu Banj“ ili „nezakonito privatizirali resort“, da govore neistine. Srećom, na sudu nije riječ na riječ ni riječ na laž. Postoje dokazi, papiri, zapisnici, rješenja,  službena dokumentacija iz koje je baš sve vidljivo“ – rekli su iz Svpetrvs hotela. 

Tvrde i kako u raspravi o novom Zakonu o pomorskom dobru supetarska gradonačelnica kao negativan primjer koristi Svpetrvs hotele.

- Ne želimo biti dio političkih kampanja. Svatko ima pravo sudjelovati u javnoj raspravi, iznositi mišljenje o zakonima, ali u tim slučajevima su korištene neistine na naš račun. Najviše boli kada takve izjave, bez provjere kao istinu dalje prenose pojedinci koji nikad nisu bili u Supetru niti će se vjerojatno ikad pojaviti. Tko god želi, lako može vidjeti da su plaže javno dostupne, da ne treba preskakati nikakve ograde, ali i da iako plažama gospodari Grad Supetar, upravo smo mi ti koji ih dodatno čistimo i brinemo o njima kako bi bile na razini očekivanja koja imaju posjetitelji. Samo podsjećamo da su, dok smo mi gospodarili plažama one dobile plavu, pa bijelu zastavu kao dokaz čistog mora i podmorja. I tada su se političari, ti isti, došli slikavati i hvaliti nečim s čim nisu imali veze.  Sve ovo nije ugodno, no ulažemo maksimalan trud i uvjereni smo da će sezona pred nama biti najbolja  u povijesti Svpetrvs hotela, a od čega će onda veliku korist imati i Supetar kao destinacija i svi Supetrani“ – zaključili su iz Svpetrvs hotela. 

image
Ante Čizmić/Cropix

 

30. travanj 2024 08:09