StoryEditorOCM
RegionalMALI VAKULA

Evo velika prognoza vremena Ivana Šolića za sljedeće dane i početak ožujka. Pročitajte detalje za obalu i otoke

Piše IVAN ŠOLIĆ - MALI VAKULA
27. veljače 2024. - 17:54

NA JUČERAŠNJI DAN 2023.: TORCIDIN "VLAK U SNIJEGU"

Kad su na jučerašnji dan 2023., upozorenjima usprkos, navijači Hajduka sjeli u automobile i kombije i uputili se na daleko gostovanje svojih bijelih mezimaca na Maksimir, malo tko je među hrabrim Torcidašima mogao zamisliti kako će se njihovo gostovanje pretvoriti u avanturu o kakvoj su samo mogli sanjati.

Već u jutarnjim satima toga dana počele su pristizati brojne fotografije i videozapisi Torcidaša zarobljenih u snijegu kako guraju automobile kroz snijeg, naime kolona je bila na iskušenju već na samom ulazu u Liku pa je za mnoge put vrlo brzo završio dok su se najuporniji (i najsretniji) uspjeli probiti do Maksimira, ali nazad nisu mogli. 70 cm snijega u Gospiću i puni prihvatni centri Dalmatinaca zarobljenih u snijegu oživjelo je uspomenu na osnovnoškolski dječji klasik Mate Lovraka "Vlak u snijegu", na Dragu, Ljubana i Peru iz sela Jabukovac i njihove vesele školske kolege koji su ostali zarobljeni u snijegu, baš kao i Torcida te nedjelje u veljači. Kraj ove snježne avanture za navijače Hajduka je bio, baš kao i u romanu "Vlak u snijegu", sretan, a avantura koju su tog dana doživjeli, tko zna, možda nekom navijaču (baš kao i Mati Lovraku) posluži kao inspiracija za neki novi snježni klasik…

image

Ukupne oborine do petka u 13h u sjevernoj Dalmaciji /Meteoadriatic

POPLAVE NA JUGU DALMACIJE

Obilne oborine na jugu Dalmacije za vikend stvorile su velike probleme stanovnicima i poljoprivrednicima s tog područja. U kratko vrijeme, lokalno je palo i više od 200 litara kiše po metru četvornome što je prouzročilo poplave u Metkoviću i okolnim mjestima pa su vatrogasci imali pune ruke posla. Iako se poplava smirila, a obilne oborine su za nama, probleme i dalje stvaraju podzemne vode na tom području. U iduća dva dana na poplavljenom području ne očekujemo nove obilnije oborine pa bi se stanje trebalo malo popraviti, ali već u petak nam stižu nove konkretnije oborine, ali do tada će se, nadajmo se, situacija na terenu popraviti.

PROLJETNI KONAC VELJAČE, TEMPERATURE IDU I DO 20 C!

Nada za prevrtljivost veljače 2024., po čemu je u narodu poznata, davno je iščezla, a u finalu veljače temperature će biti baš onakve kakvima svjedočimo kroz cijeli mjesec (pa i zimu)- debelo iznadprosječne. Vrlo je vjerojatno kako će meteorološke postaje u Dalmacije ponegdje u iduća dva dana registrirati kasno-proljetnih + 20 C, kao "točku na i" jedne od najtoplijih veljača u povijesti mjerenja. Vrijeme će u nastavku tjedna u Dalmaciji biti pravo proljetno (promjenjivo), a uz visoke temperature, izmjenjivat će se sunčana i oblačna razdoblja, a povremeno valja računati i na oborine, koje ovoga puta ipak neće biti obilne.

image

Ukupne oborine u srednjoj i južnoj Dalmaciji do petka u 13h /Meteoadriatic

Jutarnje temperature će imati visoke dvoznamenkaste vrijednosti, a maksimalne dnevne će (u hladu) dosezati i 20 C. Napomenimo kako će u nastavku tjedna petak meteorološki biti najnepovoljniji dan, naročito u noći, dok su tijekom dana uz razvoj naoblake lokalno moguće izraženije nestabilnosti u vidu pljuskova. Jako i vrlo jako jugo će u drugom dijelu srijedu oslabjeti i okrenuti na slabu do umjerenu buru, ali na nove glavobolje uzrokovane jugom, Dalmatinke i Dalmatinci neće dugo čekati. Uslijed neobično visokih temperatura zraka, povremeno povećane naoblake, kao i južine, biometeorološke prilike u Dalmaciji bit će nepovoljne pa bi se mnogi zbog vremena mogli osjećati bezvoljno.

image

Dalmacija ponovno ide na 20C /Meteoadriatic

PRVI (METEO)POGLED NA OŽUJAK- NASTAVAK PROLJEĆA U PRVOJ DEKADI OŽUJKA

Dugoročni prognostički materijal nagovještava, gotovo siguran, početak ožujka tamo gdje je veljača stala, odnosno povećanu vjerojatnost za pozitivno odstupanje temperature zraka (u odnosu na višegodišnji prosjek) u prvoj dekadi ožujka u gotovo cijeloj Europi, što znači da bi se u idućih 10-ak dana trebalo dogoditi pravo malo meteorološko čudo da se dogodi nekakav ozbiljan zimski prodor, a takvih je u Dalmaciji znalo biti, itekako. Za to vrijeme, prognostički modeli predviđaju oborine u okviru višegodišnjeg prosjeka. Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena (ECMWF) tek od polovice ožujka signalizira temperature u okviru višegodišnjeg prosjeka, pa ukoliko u ožujku, ne daj Bože, zazimi, veća je vjerojatnost da se to dogodi od polovice mjeseca nego li u prvoj polovici mjeseca.

26. travanj 2024 12:27