StoryEditorOCM
RegionalAUTOM PO - GLAVI

Udruga za održivi razvoj mjesta Seline priopćila: "Nakon 16 godina potvrđeno nam je da je sporni dio plaže Pisak pješačka zona!"

Piše B. S.
26. rujna 2024. - 19:13

Udruga za održivi razvoj mjesta Seline priopćila je kako su nakon 16 godina prvi put dobili na uvid i tumačenje urbanistički plan uređenja za područje Pisak, gdje je detaljno opisana namjena i dijela plaže po kojoj se odvija - nelegalan promet.

Predstavnici udruge, zajedno s nezavisnim vijećnikom Višeslavom Dokozom i mještaninom Rudolfom Katićem, dobili su u srijedu na uvid detaljni urbanistički plan od ravnatelja Zavoda za prostorno uređenje Zadarske županije, Stjepana Gverića, koji je potvrdio da je sporni dio plaže Pisak pješačka zona u kojoj je strogo zabranjen promet vozila.

Tajnik udruge Josip Buljat naglasio je kako plan jasno prikazuje da na plaži ne smije biti postavljena nikakva infrastruktura, uključujući elektroinstalacije i vodovodne cijevi, koje su nezakonito postavljene tijekom radova. Također, Buljat je istaknuo da lokalna samouprava već 16 godina ignorira obvezujuće zakone, kršeći urbanistički plan Pisak iz 2008. godine.

- Općina Starigrad se postavila iznad zakona - izjavio je Buljat, naglašavajući da je cijeli slučaj veliki skandal jer su svi nadležni ignorirali zakon i nisu štitili pomorsko dobro.

Buljat je ranije mjesecima upozoravao na ilegalne radove na plaži, tvrdeći da se na njoj nasipa cesta i dopušta promet, što direktno ugrožava kupače, no nakon provedenih izvida, zadarska policija nije pronašla elemente kaznenog djela. Unatoč tome, prijava je poslana i Državnom inspektoratu, te raznim ministarstvima.

- Automobili voze iznad glava kupača, a bagerima se uklanja prirodno žalo kako bi se napravila cesta - izjavio je Buljat, optužujući komunalnu tvrtku Argyruntum za nezakonitu gradnju.

S druge strane, načelnik Općine Starigrad, Marin Čavić, demantirao je optužbe, tvrdeći da se na plaži ne gradi cesta, već da su radovi bili dio sanacije obale nakon vremenskih nepogoda. Prema njegovim riječima, cilj je bio omogućiti pristup plaži izravnavanjem nanosa šljunka, a ne izgradnja nove prometnice.

Čavić je naglasio da se plaža koristi za prolazak do privatnih parcela i da nije predviđena za cestovni promet.

- Sve su to neutemeljene tvrdnje, radili smo sanaciju, ne gradnju - izjavio je Čavić, ističući da se radi o privremenim radovima.

Ipak, udruga posjeduje video i fotografske dokaze koji prikazuju kontinuiranu upotrebu bagera na plaži, što demantira službene tvrdnje općine. Prema njima, građevinski inspektor uporno odbija izaći na teren i obaviti nadzor, dok odgovornost prebacuje na komunalnog redara.

Buljat je također naglasio da je plaža Pisak zaštićena Zakonima o zaštiti prirode i pomorskom dobru, kao i prostornim planom Zadarske županije, a nalazi se unutar Natura 2000 područja i PP Velebit, zbog čega zahtijeva posebnu zaštitu.

Unatoč svemu, čini se da su propisi često samo "slovo na papiru", dok lokalne vlasti i institucije ne poduzimaju adekvatne mjere kako bi zaštitile prirodno bogatstvo ovog područja.

- Ova plaža nije samo lokalno dobro, ona je dio UNESCO-ovog MAN programa i nalazi se unutar zaštićenog područja Parka prirode Velebit - naglasio je Buljat, zaključujući da je hitno potreban koordinirani inspekcijski nadzor kako bi se spriječila daljnja devastacija.

image

Plaža Pisak

Udruga Seline/Slobodna Dalmacija
image

Udruga Seline

Udruga Seline/Slobodna Dalmacija
image

Udruga Seline

Udruga Seline/Slobodna Dalmacija
image

Udruga Seline

Udruga Seline/Slobodna Dalmacija
image

Udruga Seline

Udruga Seline/Slobodna Dalmacija
27. rujan 2024 09:21