StoryEditorOCM
RegionalRANJIVE SKUPINE

U Sv. Filip i Jakovu započela četvrta faza programa “Zaželi” vrijedna 960 tisuća eura: Fokus na povećanje socijalne uključenosti

Piše I. I.
23. srpnja 2024. - 09:08

Općina Sv. Filip i Jakov u tijeku je s četvrtom fazom programa “Zaželi”, čiji je cilj povećanje socijalne uključenosti i prevencija institucionalizacije ranjivih skupina kroz osiguranje dugotrajne skrbi, svakodnevne pomoći i podrške.

Nakon tri provedene faze, Općina je na početku projekta dobila pozitivnu obavijest o procjeni kvalitete četvrte faze programa “Zaželi” u ukupnom traženom iznosu od 960.000,00 eura, što uključuje otvaranje 20 novih radnih mjesta.

Četvrta faza programa »Zaželi« slijedi nakon tri uspješno provedene faze projekta. U prvoj je fazi projekta »Zaželi« Općina sv. Filip i Jakov tako dobila 121.833,22 eura i zaposlila četiri žene koje su pružale pomoć u kući za 16 korisnika. U drugoj je fazi projekta dobiveni iznos sredstava iznosio 60.667,60 eura i uključio zapošljavanje peta žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 30 korisnika. Posljednja provedena treća faza uključila je financiranje u iznosu od 57.999,88 eura, uključivši zapošljavanje devet žena koje su pružale uslugu pomoći u kući za 54 krajnja korisnika. Važnost ovog projekta za korisnike na ovom području dodatno je potvrđena odobrenjem njegove četvrte faze, a radi se na svojoj svojevrsnoj petoj fazi projekta.

“Za nas je dobivanje maksimalnog mogućeg iznosa financijskih sredstava i dodatno zapošljavanje 20 žena poticaj da dalje nastavimo raditi na programima zbrinjavanja starijih i nemoćnih. Kao što je već i poznato, u projektu smo izgradnje novog doma za starije i nemoćne i nadamo se kako će znanja koja sudionice projekta, tj. gerontodomaćice steknu kroz »Zaželi« biti dobra podloga za daljnje uključivanje u tržište rada, tj. rad s korisnicima budućeg doma”, pojašnjavaju iz Općine.

Ciljevi četvrte faze

Četvrta faza ima ciljeve s fokusom na povećanje socijalne uključenosti i prevenciju institucionalizacije ranjivih skupina, posebno starijih osoba i osoba s invaliditetom. S novih 20 radnih mjesta, cilj je pružiti njegu i pomoć za najmanje 120 starijih osoba i osoba s invaliditetom.

“Nastojimo socijalnu uključivost starijih osoba te osoba s invaliditetom uvijek popratiti i mimo samog projekta. Ovo je već četvrta faza projekta „Zaželi“, no ovo je prvi put da provedba traje čak 36 mjeseci.  Predviđeno je zapošljavanje  20 osoba, trenutno  ih je 13, no u potrazi smo za još sedmero djelatnika, a oni brinu o 119 korisnika, koliko ih trenutno uključeno u ovaj koristan projekt. Ovim projektom, kojeg u potpunosti financira Europski socijalni fond “Plus” nastojimo odraditi što više posla te uključiti što veći broj ljudi na obostranu korist i zadovoljstvo“, rekao je Darko Mikas mag. oec.

Partneri u provedbi

Svi projekti provode se u partnerstvu s Centrom za obuku Sv. Filip i Jakov, Centrom za socijalnu skrb i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. Partnerstvo osigurava stručnost i resurse potrebne za uspješnu provedbu programa i kontinuiranu podršku zajednici.

 

 

08. rujan 2024 02:13