StoryEditorOCM
RegionalZA PODUZETNIKE

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove poslovne zone zanatskih i servisnih djelatnosti

Piše Zadarski.hr
25. srpnja 2024. - 21:04

U Sv. Filip i Jakovu u tijeku su radovi na izgradnji nove “Zone zanatskih i servisnih djelatnosti”, smještene sjeveroistočno od samog naselja. Ovo područje, obuhvaćajući površinu od 20,09 hektara, bit će kako kažu iz projekta “ključno za racionalizaciju poslovanja lokalnih obrtnika i poduzetnika, te će pridonijeti gospodarskom razvoju”.

Nova poslovna zona osmišljena je kako bi stvorila stimulativne uvjete za poslovna ulaganja, a njena namjena uključuje proizvodne, prerađivačke, zanatske i servisne djelatnosti. Zona će omogućiti racionalizaciju poslovanja i stvoriti povoljnije uvjete za poslovanje, što bi trebalo potaknuti gospodarski rast i razvoj.

“Poslovna zona omogućit će racionalizaciju poslovanja obrtnika i poduzetnika te pridonijeti općem gospodarskom razvoju. Na taj način potaknut će se stimulativni uvjeti za poslovna ulaganja, a karakter zone bit će namijenjen prvenstveno proizvodnim, prerađivačkim, zanatskim i servisnim djelatnostima,” kažu iz Općine Sv. Filip i Jakov.

Izgradnja infrastrukture unutar zone uključivat će prometne i komunalne objekte te energetsku infrastrukturu. U projektu je uključeno postavljanje pristupnih cesta, vodoopskrbnih i komunalnih instalacija, oborinske odvodnje i kanalizacije, trafostanica, javne rasvjete i električnih priključaka. Završna faza projekta predviđa potpuno opremanje zone, što će stvoriti optimalne uvjete za poslovanje i privući potencijalne investitore.

Projekt je započeo donošenjem Prostornog plana uređenja i Odluke o osnivanju zone od strane Općinskog vijeća. U sklopu priprema, Općinsko poglavarstvo angažiralo je Zavod za ekonomiku – Centar za poduzetništvo Varaždin, koji je izradio program opravdanosti organiziranja poduzetničke zone.

Osim stvaranja uvjeta za lokalne poduzetnike, uprava očekuje da će nova poslovna zona privući i strane investitore. “Kreiranje pozitivnog poslovnog okruženja potiče osnivanje i rast privrednih subjekata, te dolazak stranih investitora,” naglašavaju.

Osnivanje ove poduzetničke zone također će pridonijeti razvoju poduzetničke infrastrukture, stvarajući uvjete za poticanje osnivanja novih tvrtki te podržavajući rast i razvoj postojećih gospodarskih subjekata.

Projekt je dodatno osiguran uvrštavanjem zone u “Plan razvoja poduzetničkih zona na području Zadarske županije”, te prijenosom vlasništva zemljišta iz vlasništva Republike Hrvatske na Općinu Sv. Filip i Jakov, što je službeno odobrila Vlada Republike Hrvatske na svojoj sjednici.

Sustav vodoopskrbe i odvodnje zone

Projekt vrijedan 796.285,57 eura, unaprijediti će infrastrukturu na području zone zanatskih i servisnih djelatnosti. Projekt uključuje 2545 metara vodovodne mreže, 1367 metara kanalizacijske mreže te 239 metara tlačnog cjevovoda.

U sklopu projekta je i crpna stanica, što će omogućiti upravljanje sustavom vodoopskrbe i odvodnje. Infrastrukturni projekt osigurava kvalitetniju opskrbu vodom i poboljšanje sanitarnih uvjeta za sve korisnike u toj zoni.

07. rujan 2024 15:33