StoryEditorOCM
RegionalDAN OPĆINE

U središtu Preka uskoro počinje gradnja još jednoga hotela s četiri zvjezdice iz lanca Hilton. Imat će 65 dizajnerski opremljenih soba...

Piše Naši školji
30. rujna 2023. - 11:20

Svečanom sjednicom Općinskoga vijeća, u Hotelu Dunatovi dvori u Preku obilježen je Dan Općine Preko i blagdan nebeskoga zaštitnika sv. Mihovila, pišu Naši školji.

Kako je u uvodnom govoru podsjetila predsjednica Općinskoga vijeća Ingrid Melada, ove se godine obilježava 30. obljetnica utemeljenja Općine Preko, od 2017. godine Dan Općine slavi se 29. rujna, na blagdan sv. Mihovila, a ovo je 14. sjednica Općinskoga vijeća u ovom mandatu.

Osvrnuvši se na proteklih godinu dana u životu općinske uprave, načelnik općine Jure Brižić kazao je da su realizirani mnogi projekti kojima je poboljšana komunalna, društvena i gospodarska infrastruktura.

- Prošle godine bili smo na svečanom otvorenju ovoga hotela, koji je u dvije sezone podigao turističku ponudu cijeloga otoka na novu razinu. Sada sa zadovoljstvom najavljujem da će za nekoliko mjeseci u središtu Preka početi gradnja još jednoga hotela, s četiri zvjezdice, iz lanca Hilton. Podsjećam da smo obnovili Dom kulture u Ugljanu, pri kraju je gradnja Društvenog doma u Lukoranu, iz Programa razvoja otoka u 2023. godini Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije, Općini Preko odobreno je 116.500 eura za uređenje i opremanje Društvenog doma u Poljani te također za uređenje i opremanje stare uljare na Sestrunju. Tu je i jedan od najvažnijih projekata, Aglomeracija Preko – Kali, za što smo od Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja dobili bespovratnih pet milijuna eura, rekao je Brižić i dodao kako se paralelno s gospodarskim i infrastrukturnim projektima ulaže u kulturu, društveni život i socijalu.

Novi hotel u Preku gradit će tvrtka Preko d.o.o. (u vlasništvu grupacije HOK osiguranja). Riječ je o moderno uređenom hotelu, a bit će sagrađen na mjestu nekadašnjeg hotela. Ishodovana je građevinska dozvola, kao i sva potrebna dokumentacija. Hotel će imati 65 dizajnerski opremljenih soba, bazen, restoran, kao i sve ostale popratne sadržaje koji će budućim gostima pružati kompletnu i kvalitetnu uslugu.

- Svakako treba spomenuti projekt uređenja Tvrđave sv. Mihovila što ćemo, nadamo se, realizirati uz pomoć Ministarstva turizma i sporta i Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU, kako bi našem dragulju podarili sjaj koji zaslužuje, poručio je načelnik Brižić.

Zbog svega toga, dodao je, smatramo da živimo u jednoj od najatraktivnijih otočnih općina, u zajednici koja ima svijetlu budućnost i u kojoj se vodi briga o svim generacijama.

Sličnog je mišljenja i zadarski župan Božidar Longin, koji je ustvrdio da je “Općina Preko ogledni primjer za to kako bi jedna otočna općina trebala izgledati”.

- Možete poslužiti kao pravi primjer i na nacionalnoj razini, koliko jedna aktivna općinska administracija može napraviti za boljitak svojih mještana. Zadarska županija prva je među sedam obalno-otočnih županija koja se uspješno prijavila na otvoreni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije te se time otvara mogućnost korištenja novih 30 milijuna eura za projekte na zadarskim otocima. Uvjeren sam da ćemo kroz sinergiju s našim općinama i gradovima te uz potporu Vlade uspješno iskoristiti ta sredstva, a znajući  koliko je Općina Preko aktivna u pripremi i provedbi projekata, bit će sigurno još puno lijepih vijesti za ovdašnje stanovnike, dodao je Longin.

Uz brojne uzvanike iz svih dijelova Zadarske županije, načelnike susjednih općina i vodećih ljudi Grada Zadra, na svečanoj sjednici bili su i potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić te ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić sa suradnicima.

Prisjećajući se prvog boravka u Preku prije 13 godina, ministar Bačić osvrnuo se na ulaganja i promjenu kvalitete života na otocima u posljednjih nekoliko desetljeća.

– Ono što je počelo unapređenjem pomorske flote i osuvremenjivanjem pomorskih linija kako bi se izgradio novi život na otocima, danas je tek uspomena na početke razvoja otočnih zajednica. Otoci su nekad bili poznati po iseljavanju, a danas se mladi vraćaju i žele živjeti na otocima. I zbog toga nam je želja otoke učiniti dobrim mjestom za život. A da je ova Vlada u otoke puno uložila, pokazuje i popis stanovništva iz 2021. godine prema kojemu su otoci prošli nabolje od svih hrvatskih regionalnih prostora, istaknuo je te podsjetio da je u mandatu ove Vlade u otoke uloženo dvije milijarde eura, a puno govori i podatak da svaki četvrti turist u Hrvatskoj bira odmor na otocima.

Ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Šime Erlić naglasio je da su otočna politika i razvoj otoka jedan od najvažnijih strateških politika na nacionalnoj razini.

- Što se tiče Tvrđave sv. Mihovila, vjerujem da ćemo pronaći rješenje jer se maksimalno zalažemo za ulaganja u otoke. Kroz program vrijedan 150 milijuna eura definirana su sredstva za nova infrastrukturna ulaganja u otoke, energetsku učinkovitost, kulturu i komunalnu infrastrukturu kako naši otoci ne bi samo živjeli nego i procvjetali u svojem autohtonom ekosustavu, najavio je ministar Erlić.

Na kraju svečane sjednice Općinskoga vijeća, već tradicionalno uručena su godišnja priznanja, a ovogodišnji dobitnici su:

- posthumno arheologinja Martina Dubolnić Glavan za razvoj kulturno-povijesne i arheološke baštine Općine Preko i Malog Lukorana

- Sveta Eufemija Society iz New Yorka i New Jersejy za višegodišnje donacije Župi Sutomišćica/Poljana

- Marija Rušev za doprinos u promicanju kulture i otočne baštine

 -Maestro Ivo Nižić za doprinos u razvoju kulture i otočne baštine

- Profesor Robert Bacalja za očuvanje otočne baštine i čakavskoga govora

17. lipanj 2024 08:58