StoryEditorOCM
RegionalKO TO MOŽE PLATITI?

U posljednje tri godine cijene kvadrata stana u ovom dalmatinskom gradu poskupjele su čak 54 posto! "To možemo prepisati i uspješnom razvoju"

Piše Toni Veljača
30. kolovoza 2023. - 12:08

Prema studiji ekonomskih stručnjaka vodećih njemačkih i švicarskih istraživačkih institucija, koja je objavljena prije mjesec dana, cijene nekretnina u predstojećem desetljeću trebale bi rasti u prosjeku za devet posto godišnje.

Nema sumnje, do vlastita četiri zida sve je teže doći, a da su ove projekcije eminentnih europskih stručnjaka točne, dokazuje i situacija u Šibeniku. U posljednje tri godine, cijena metra četvornog stambenog prostora u Krešimirovu gradu narasla je za nevjerojatnih 54 posto.

Unatoč nekontroliranom divljanju cijena, Šibenik se još uvijek ne može uspoređivati s drugim gradovima na obali: Dubrovnikom, Rovinjom, Splitom ili Opatijom gdje četvorni metar stana nerijetko dosegne cijenu od nekoliko prosječnih hrvatskih plaća. Ali, ako tržište nekretnina nastavi s ovim trendom – pitanje je vremena kada će Šibenik biti u istoj skupini kao u spomenutim jadranskim središtima.

- Cijene kvadrata doista su poskupjele u posljednjih nekoliko godina. Primjerice, prije tri godine se za četvorni metar stana u Šibeniku plaćalo od 1300 do 1500 eura. Danas ga je gotovo nemoguće pronaći za taj novac.

Nekakav prosjek je oko 2000 eura – kaže Renata Bulat, vlasnica agencije za nekretnine iz Šibenika.

Osim tržištu, koje je trenutno, takvo kakvo jest, rast cijena u Šibeniku može se pripisati i uspješnom razvoju grada. Nismo u ovoj konstataciji subjektivni, upravo suprotno.

Šibenik od prije desetak godina i ovaj danas su nebo i zemlja. Od isključivo industrijskoga grada, pa poratnog nedefiniranog razdoblja, Šibenik je uspio u svom naumu da razvije i turistički potencijal.

Uz pomoć novca iz europske blagajne grad grabi krupnim koracima naprijed. Taj razvoj počeo je obnovom i revitalizacijom tvrđava, na što su se nadovezali brojni drugi projekti: od obnove Poljane - glavnog gradskog trga, do podzemne garaže u centru grada, pa sve do projekta aglomeracije, gradnje novog studentskog doma, poduzetničkog inkubatora…

Šibenik je danas poželjniji grad za život nego što je to bio prije manje od desetljeća, i to je činjenica.

- U pravu ste, rast cijena može se pripisati razvoju grada – nastavlja Bulat i dodaje:

- Potražnja je još uvijek veća od ponude. Moram i naglasiti da je tržište nekretnina trenutno – zamrznuto. Ljeti prodaja stanova ide nešto lošije, godišnji su odmori, ne kupuje se. Negdje od rane jeseni aktivirat će se obje strane, i prodavači i kupci.

Zanimalo nas je i koji su kvartovi u Šibeniku trenutno najpoželjniji.

- Rekla bih Baldekin, zapravo sve što je bliže centru, uz uvjet da stan ima i osigurano parkiralište. Popularan je i Šubićevac, ali i Vidici koji su malo udaljeniji od središta.

Kupci se uglavnom odlučuju za novogradnje, premda i za stanove koji zahtijevaju adaptaciju kupci uzimaju u obzir – zaključuje naša sugovornica.

27. travanj 2024 12:22