StoryEditorOCM
RegionalI IME I VRIME

U 2023. slavimo 80 godina Slobodne Dalmacije, novine koja je najjači glas Dalmacije. ‘Slobodna‘ je prva i na papiru i na ekranu

Piše Damir Šarac
1. siječnja 2023. - 16:42

S prvim danima Nove, 2023. godine, puno toga će se promijeniti u Hrvatskoj, u udarnim su terminima uvođenje europske valute i schengenski granični prsten kojima se pridružujemo.

No, mi u Dalmaciji imamo još jedan razlog za slavlje, ali ne zbog neke mijene, nego zbog nečega što uporno traje: godina je ovo osamdesetog rođendana Slobodne Dalmacije, novine s kojom se čitav jedan dugi život rađa i umire. I čija je dugogodišnja ambicija bila i ostala barem jednom svakog zaslužnog Dalmatinca otisnuti na svojim stranicama, u najnovije doba i lansirati u internetski svijet. Znate onu staru: "stavilo ga u Slobodnu", značilo je to uspjeti u životu.

image

Prvi broj Slobodne Dalmacije - 17. lipnja 1943. godine

"Slobodnino" rađanje bilo je mukotrpno: prvi broj tiskan je 17. lipnja 1943. godine u pojati na Mosoru, a pod okupatorskom vatrom sklanjala se u Brštanovo, Split, Ogorje, Livno, Hvar i Vis, te se konačno skućila u svome Splitu od 26. listopada 1944. godine, prvog dana oslobođenja od fašista. I još je tu.

image

Antifašistički list

U međuvremenu su započinjali i završavali ratovi, bujale krize, čovjek je sletio na Mjesec, a ljudska makinja na Mars, redali su se sportski uspjesi, mijenjale države i sustavi, i još puno toga, tako da se čovjeku čini da su samo šonete stalne, vječni podsjetnik na prolaznost svega.

I papir i mobitel

I njezin život, kao i novinarstvo nije bilo bez bičevanja; koliko god se "Slobodnini" novinari – prašinari trudili unaprijediti sredinu u kojoj djeluju i olakšati zajednički cilj – boljitak za sve - novinariti u Dalmaciji oduvijek je i lijepo i teško, svakog dana na ulici susrećeš se s teškim kritikama i dobacivanjima, ali u isto tolikoj mjeri dobacit će se i priznanja i odobravanja, čak pobjegne i koja pohvala. Ali to iskusne novinare u tako staroj instituciji previše ne brine – to je život Mediterana i kad bi nekom nesrećom bilo drukčije, ne bi valjalo.

image

Proglašenje neovisnosti... 

Niksa Anotnini
image

Ribari 50-tih

Danilo Kabić
image

Postavljanje Grgura Ninskog

Petar Jović

Pored ustrajnih kritika Dalmatinci su bili i ustrajni čitatelji, gotovo da nema obitelji u kojoj se danas ne bi prisjetili kako su im jutra započinjala uz miris friške štampe, vikendom bi se nadodala još i "Nedjeljna Dalmacija", pa i sva druga naša izdanja.

Danas podmladak stišće botune na mobitelu, klika vijesti na "Slobodninu" portalu. I reklo bi se da se malo toga promijenilo, glavno je da se čita. Stariji su još uvijek vezani uz onu karta-kanta, a mlađi se ne odvajaju od ekrana, pa je i u virtualnom svijetu "Slobodna" danas najčitaniji i najutjecajniji mediji u Dalmaciji. Spomenimo i da je naš portal među najposjećenijim news-portalima u državi, s više od milijun i pol jedinstvenih internetskih čitatelja mjesečno.

image

Granatiranje Dubrovnika

Milo Kovač
image

Obrovac 1970.

Abdulah Seferović-Sefi
image

Josip Broz Tito i Haile Selasije

Danilo Kabić
image

Prvi javni skup HDZ-a na splitskoj Rivi

MATKO BILJAK
image

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića iz Splita prema Veloj Luci

Zvonimir Barišin

Pokazuje se "Slobodna", zakoračivši u deveto desetljeće, kao iznimno vitalna, žilava i draga starica, premda je za novine to apsurd reći. Usprkos svim godinama i dalekom rodnom datumu - na koji možemo biti ponosni, jer danas je i u svijetu sve manje medija s tako dugom i neprekinutom tradicijom - mlada i svježa novina, jedra i "nabildana" rađa se svakog dana. Stara je ona od jučer, a prekjučerašnja je već povijest vrijedna arhiva u kojem će vječno živjeti.

image

Tragedija vlaka u Rudinama

Mario Todorić
image

Posljednji ispraćaj Olivera Dragojevića iz Splita prema Veloj Luci

Zvonimir Barišin
image

Rođendan Torcide

Nikola Vilić
image

Posjet pape Ivana Pavla Splitu 

Božo Vukičević
image

Umjetnik Ivan Meštrović pred odlazak iz Splita. Na fotografiji su još akademik Grga Novak, političar Rade Dumanić

Andro Damjanić

Premda rođendan "Slobodne" pada koji dan pred početak ljeta, cijela godina pred nama bit će u znaku velike i značajne obljetnice koju ćemo proslaviti, s kime drugim, nego s vjernim čitateljima od kojih i za koje Novina i postoji.

I koji o "Slobodnoj" svjedoče kroz riječi jednog dugovječnog čitatelja: "Ne mogu s njom, ali ne mogu ni bez nje!"

image

Miljenko Smoje

Petar Jović
image
Matko Biljak
image

Partizani ispred ‘Slobodne‘

Živko Gatin/Živko Gatin
image
Željko Karavida/Željko Karavida
19. travanj 2024 14:38