StoryEditorOCM
RegionalJADRAN PUHARIĆ

TZ Makarska dobila trećeg šefa u manje od tri godine: novi čelnik je mladi filmaš i brat utjecajne SDP-ovke

Piše Dijana Turić/SD
21. ožujka 2023. - 22:18

Turistička zajednica grada Makarske koja je bila obezglavljena dvije i pol godine, s pauzom od osam mjeseci koliko je bila pod vodstvom Vedrana Validžića, napokon je dobila novog i to trećeg direktora, na mandat od četiri godine. Riječ je o Makaraninu sa zagrebačkom adresom, 38-godišnjem Jadranu Puhariću, bratu SDP-ovke Viki Puharić koja je na posljednjim lokalnim izborima bila na listi gradonačelnika Zorana Paunovića. I Puharić je uvijek pomagao u SDP-u za vrijeme lokalnih izbora kada se pokazao kao stručnjak za brojke i zbrajanje glasova SDP-ovih kandidata, ali za sada ne znamo je li član stranke jer nam se nije javljao na mobitel. Naime, Hloverka Novak Srzić TZ Makarsku napustila je u kolovozu 2021. godine kada joj je istekao mandat te je otišla u mirovinu. Nakon toga je TZ-om skoro godinu dana vladao gradonačelnik Paunović, a onda je za direktora izabran Makaranin Vedran Validžić koji se na toj funkciji zadržao sedam mjeseci.

Validžić je dao otkaz i otišao posljednjeg dana siječnja, a u međuvremenu je bio na bolovanju. Tu je bila i priča oko mobinga u TZ-u Makarska, pritisaka i omalovažavanja djelatnika, o čemu smo pisali. Novog direktora TZ Makarska Jadrana Puharića izabralo je sedam članova Vijeća TZ-a, a inače je u Makarskoj završio osnovnu i srednju školu nakon čega je upisao Akademiju dramske umjetnosti u Zagrebu, smjer Filmske i televizijske režije. Radio je kao producent, redatelj, asistent i glumac na akademskim i profesionalnim projektima. Režirao je nekoliko kratkih dokumentarnih i igranih filmova, a bio je i umjetnički direktor festivala DokuMA. Na natječaj za direktora TZ Makarska raspisan u veljači prijavili su se još i djelatnik TZ-a Makarska i bivši direktor Tonči Lalić te sugrađanka Ana Lelas, zaposlenica HTZ-a. Biranje direktora TZ-a Makarska trajalo je pola sata kada je novinarima bio zabranjen ostanak na sjednici Vijeća TZ-a i to prema odredbama Poslovnika o radu Turističkog vijeća koji nalaže da sjednice na kojima se raspravlja o imenovanju direktora, predstavljaju poslovnu tajnu. Kako nam je nakon izbora novog direktora, kazao Paunović, Puharić je bio organizator i idejni začetnik DokuMa festivala gdje se doista dokazao i pokazao makarskoj publici kao jedan sposoban organizator. 

Šef SDP-a ne zna je li Puharić član stranke

- Koliko sam uspio vidjeti iz njegovog životopisa i plana i programa rada, Puharić je izuzetan kreativac i njegov profesionalan fah je rad s vizualnim medijima, od režije, snimanja i glume tako da doista mislim da je to jedno novo osvježenje koje u ovom trenutku u TZ-u Makarska doista treba, ali i cijeloj Makarskoj koja će biti bolje prezentirana. U programu navodi i nekoliko zanimljivih projekata kao što su unplugged koncert na Glavici za vrijeme Dana planeta Zemlje kada se isključuje sva rasvjeta, a koji bi se uživo prenosio preko određenih platformi. U projektu je spomenuo i Makarsku i cijelu Makarsku rivijeru kao idealnu destinaciju za snimanje filmova kao što je Dubrovnik-kazao je Paunović dodavši da je Puharić osoba koja dosta dobro kotira u producentskim, režiserskim i filmskim krugovima, a ima velika iskustva u digitali, odnosno programiranjima što je dodatan plus.

Paunovića smo pitali je li Puharić član SDP-a i hoće li u TZ-u glumiti fikusa ili će raditi po svome i uspjeti izdržati pritisak kakav je imao Validžić te će na mjestu direktora ostati pune četiri godine na što nam je kazao kako ne zna je li novi direktor član stranke (Paunović je, inače predsjednik makarskog SDP-a).

- I danas se potencira taj pritisak na Validžića i ne znam o kakvom pritisku govorimo. Nadam se da će na čelu TZ-a ostati četiri godine, ali u cijeloj toj priči je bitno da Grad i TZ moraju gledati u istom smjeru jer se nalazimo u izuzetno osjetljivom razdoblju, odnosno zaokretu koji radimo iz masovnog prema održivim pravcima turizma i to je bolno, ali u protivnome smo kao destinacija osuđeni na propast. Sumnjam da će Puharić biti fikus jer je osoba respektabilne karijere i čovjek koji je vodio timove od oko 100 ljudi-kazao je Paunović dodavši kako misli da će Grad i Puharić biti tim bez obzira na to ima li on velika i mala iskustva iz područja turizma jer su, kako kaže, i on i dogradonačelnica Antonia Radić Brkan stručnjaci u turizmu pa se nada da će Makarska napokon doživjeti renesansu.

19. travanj 2024 14:06