StoryEditorOCM
RegionalŽELE I ZARADITI?

Telegram: Bačić ima plan za toksično brdo kod Biljana Donjih zbog kojeg nas EU tuži. Pokušat će ga, ozbiljno, prodati za 200.000 eura

Piše Telegram
15. travnja 2023. - 12:43

Prije dva mjeseca nezakonito odlagalište otpada u Biljanama Donjim ponovno je završilo pred Sudom EU: Europska komisija prijavila je Hrvatsku jer hrvatske vlasti, ni četiri godine nakon prve presude, nisu to odlagalište zatvorile i sanirale.

Radi se o lokaciji na kojoj se nalazi oko 140 tisuća tona oporabljene troske za koju je Sud EU-a utvrdio da je otpad, a ne nusproizvod. Stoga se od Hrvatske očekivalo da je, u skladu s odgovarajućim europskim propisima, ukloni i zbrine.

Unatoč tome što je riječ odlagalištu otpada, brdo otpadne troske u vlasništvu je Republike Hrvatske, pa se njime sada bavi Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine. Stoga u resoru ministra Branka Bačića smišljaju kako se riješiti zloglasnog „crnog brda“: žele ga prodati, za oko 200 tisuća eura - otkriva Telegram.

Ministarstvo je od Rudarsko-geološko-naftnog fakulteta naručilo procjenu vrijednosti troske. Ta je procjena sada gotova. „Procijenjena vrijednost troske po pristigloj stručnoj procjeni iznosi 2,65 EUR /m3. U tijeku je priprema natječajne dokumentacije u svrhu objave natječaja, a radi prodaje troske”, potvrdili su Telegramu iz Ministarstva.

Za prodaju otpadne troske namjeravaju raspisati međunarodni natječaj jer smatraju da na europskom tržištu “već postoji ranije iskustvo u zbrinjavaju ovakvih materijala”. U Ministarstvu ne otkrivaju detalje tog natječaja. No, budući da je u Biljana Donjim odloženo 76.194,37 m3 troske, njezina bi procijenjena vrijednost trebala biti malo iznad 200 tisuća eura - piše Telegram.

Zbog nezbrinjavanja troske Hrvatskoj prijete ozbiljni novčani penali.

 

30. travanj 2024 07:51