StoryEditorOCM
RegionalLJETO 2022.

Svečanim domjenkom, koncertom Damira Kedže i spektakularnim vatrometom u ponoć, otvorena je najveća virska manifestacija

Piše Kažimir Škrbić
19. lipnja 2022. - 15:16

Prvo su na svečanom domjenku na terasi restorana Kotarina pozdravljeni brojni prijatelji i poslovni partneri Općine Vir, potom je iza 22 sata počeo koncert Damira Kedže, a onda je spektakularnim vatrometom u ponoć stavljena „točka na i“ sinoćnjeg otvorenja Virskog ljeta. Prošlo je nešto više od tisuću dana od posljednjeg koncerta na Virskom ljetu 2019., i stvari su napokon vraćene u normalu. Na virskoj rivi bilo je mnoštvo gostiju i turista, u broju koji je dosad nezabilježen u lipnju na otoku.

- Rušimo sve dosadašnje rekorde po broju noćenja i dolazaka domaćih i stranih gostiju, što znači kako nas čeka sjajna turistička sezona. Ovim događajem tradicionalno obilježavamo početak ljetne sezone, a dočekali smo ga nakon dvije godine pauze zbog koronavirusa - iskazali su zadovoljstvo načelnik Općine Vir Marino Radović i direktor virske Turističke zajednice Srđan Liverić zbog rasta turističkih brojki te – posebno – zbog impresivnog programa Virskog ljeta 2022. kojim se otok ponovno vraća na vrh sezonske estradne destinacije. Tako već sljedeće subote na Viru nastupa velika estradna povratnica Vesna Pisarović, a onda redom i druge domaće zvijezde uključujući Petra Grašu koji će prvi put na otoku održati koncert.

A evo i brojki: od početka lipnja do polovice lipnja ove godine zabilježen je rast od 65,2 posto u noćenjima i 26 posto u dolascima turista u odnosu na godinu ranije. Ovosezonska noćenja rasla su i u odnosu na rekordnu 2019., pa bilježimo 25,4 posto rasta u noćenjima i 13,4 u dolascima domaćih i stranih gostiju. Trend rasta još je izraženiji u statistici od početka godine do polovice lipnja, pa je Vir s dosadašnjih 205.771 noćenja jači za 88,8 posto od lani (108.9779), dok je s 14.176 dolazaka za 51 posto bolji od prošlogodišnjih brojki (9.387). Pala je u turističkom i statističkom smislu i rekordna 2019., jer su ovogodišnje brojke za početnih predsezonskih 6 mjeseci i 15 dana bolje od onih od prije tri godine: noćenja su porasla za 26,2 posto, a dolasci za 19 posto.

- Pripremili smo sezonu i manifestaciju Virsko ljeto kako bi svi naši gosti bili zadovoljni. Trend je takav da govori o najboljoj turističkoj sezoni na Viru u povijesti, što potvrđuje i dosad najveće moguće zanimanje turista za našu destinaciju - poručuje direktor Liverić.

Otvaranje Virskog ljeta organizirali su destinacijska menadžment kompanija Vir turizam i virska Turistička zajednica uz sponzorstvo Općine Vir.

05. srpanj 2024 13:45