StoryEditorOCM
RegionalČELNICI OTOČNIH OPĆINA STAVILI POTPIS NA 'DEKLARACIJU O PAMETNIM OTOCIMA'

Stižu predavači iz Europe, vrata prema fondovima za otoke konačno širom otvorena!

Piše L.B.
15. rujna 2018. - 00:04
pasman_tkon9-030415

Predstavnici šest otočnih općina koje administrativno pripadaju Zadarskoj županiji potpisali su u Domu županije „Deklaraciju o pametnim otocima“, koja im otvara vrata sigurnijem i bržem povlačenju sredstava iz EU fondova.

- Deklaraciju su potpisali načelnici općina Preko, Kali, Kukljica, Pašman, Tkon i Sali. Samo zbog tehničkih razloga na potpisivanju nisu bili predstavnici Paga, Kolana, Povljane i Vira, no ta će se formalnost uskoro obaviti, čime smo obuhvatili sve otoke zadarskog arhipelaga. Jedinice lokalne samouprave na otocima koji administrativno pripadaju Gradu Zadru svoj su potpis stavile već ranije, tako da je sada, sa „županijskim“ otocima, obuhvaćeno sve – kaže Denis Barić, predsjednik Otočnog sabora, organizatora potpisivanja Deklaracije.

Barić je objasnio da je Deklaracija o pametnim otocima inkorporirana u novi Zakon o otocima, koji na snagu stupa s prvim danom iduće godine.

- U EU imamo novoformirano tajništvo za otoke, oni su u intenzivnim pripremama oko edukacije i dolaska u Hrvatsku. Njihov cilj je da, dolaskom na hrvatske otoke, gdje će organizirati tribine i okrugle stolove, ne educiraju samo čelnike otočnih gradova i općina, već i stanovnike. Ne treba ni naglašavati da se sve ovo radi kako bi se sačuvao život na otocima, kako bi se oni revitalizirali, no konačno se tom problemu pristupa sistemski, uz ono najvažnije, a to su osigurani novci predviđeni za te svrhe – kaže Denis Barić.

Iz Europske unije prvi predavači na hrvatske otoke stižu već u listopadu, no raspored obilazaka otoka još nije definiran.

- I kod njih traju intenzivne pripreme. Poznati su mi neki naglasci na kojima će se insistirati, jedan od njih je umreženost. Primjerice, otok Ugljan ima tri jedinice lokalne samouprave (Kali, Kukljica, Preko, uz ostala naselja). Europska unija ne želi poznavati takve granice, već je cilj prosperitet otoka u cjelini. Stoga će čelnici općina morati biti u uskoj suradnji na pisanju projekata kako bi mogli povući značajna EU sredstva od kojih će korist imati cijeli otok – kazao je Barić.

Nakon svih predavanja i dobivanja uputa od strane predstavnika iz EU, potez je na čelnicima otočnih gradova i općina. Deklaracija im je otvorila put za javljanje na natječaje u spomenuto novoformirano tajništvo za otoke u EU.

- Na ovaj način preuzimaju punu odgovornost, imamo novoformirano tijelo u EU, novac i dobit ćemo edukaciju na koji način treba napraviti projekte. Neće nitko moći reći da nije znao za neki natječaj. Vrlo lako će se stoga vidjeti tko će se potruditi, surađivati i uspjeti, a ovo je uistinu šansa koju trebamo iskoristiti – istaknuo je Barić.

Uz navedene „županijske“ otoke, potpisnici Deklaracije su već od ranije otoci Grada Zadra – Iž, Ist, Rava, Molat, Silba, Olib i Premuda.

Od otoka u drugim županijama, Deklaraciju su potpisali predstavnici otočnih gradova Korčula i Krk, te općina Vela Luka, Vrbnik, Lastovo, Mljet, Omišalj, Punat, Baška, Dobrinj i Lopar.

06. svibanj 2024 07:09