StoryEditorOCM
RegionalNEZVANI GOSTI

Snimke nadzornih kamera iz ‘Galije‘: pogledajte akciju preuzimanja popularne pizzerije!

Piše Katarina Marić Banje/SD
21. ožujka 2023. - 17:02
Od ulaska u pizzeriju ‘Galija‘ u ranim satima do mijenjanja brava; Žena u bijelom i mladić u crno-bijelom kraj šanka su djelatnici pizzerije, ostali su nepozvani gostiPrivatni album/Screenshot

Tko je kriv, tko je kriv?, utvrdit će pravosudne institucije, a dok se dočeka njihov pravorijek po Splitu se raspredaju nebrojene verzije zbivanja u popularnoj pizzeriji Galija koja je glavna tema od prošlog petka. U ranim jutarnjim satima je u nju upalo i preuzelo je više osoba te je od tada čuvaju zaštitari tvrtke Klemm Security, koje je angažirao Lovro Celio-Cega, suvlasnik jednog dijela ugostiteljskog objekta.

Naime, ugostiteljski objekt Galija ima ukupnu površinu 122 metra četvorna, a proteže se na dvije čestice zemlje i zgrade. Suvlasnici jedne čestice su Lovro Celio-Cega i Republika Hrvatska, dok je vlasnica druge čestice u cijelosti Željana Marijan, čiji suprug Darijo Marjan vodi ugostiteljski obrt u popularnoj pizzeriji.

Kao suvlasnik dijela od 15 metara četvornih, Lovro Celio-Cega je bio nezadovoljnom visinom mjesečne naknade od 600 eura koje je dobivao za svoje kvadrate od vlasnika Galije. Stoga se na ime obrane svojih prava odlučio na zauzimanje ugostiteljskog objekta uz pomoć privatnih zaštitara koji su okupirali i njegov dio, ali i dio u društvenom vlasništvu te dio u vlasništvu obitelji Marijan.

image

Akcija ‘Galija‘ započela je u 8.18 sati - screenshot video snimke koju prilažemo u nastavku teksta

Privatni album

Istovremeno je onemogućen rad pizzerije i dolazak na posao njenim djelatnicima što traje već peti dan. Kako su zaposjeli Galiju i na koji način su se osiguravali od neželjenih posjeta zabilježile su nadzorne kamere.

U posjedu smi video snimki te smo rekonstruirali zbivanja tog petka 15. ožujka i akcija koja je počela u 8.18.03 sati. Njen tijek, upad, razvrstavanje snaga, taktičke manevre, mijenjanje brave i presvlačenje čuvara možete pratiti na klipovima sa najzanimljivijim dijelovima koje smo priložili u nastavku teksta uz opise događanja na njima.

Štekat desno

Na video snimku vanjske kamere broj "ch_06" s oznakom "Štekat desno" vidi se kako u 8,18 sati s desne strane iz smjera Matošića ulice dolaze dvojica u tamnoj odjeći te se susreću s četvoricom koji dolaze iz smjera Marmontove s lijeva. Kada su se sastali, muškarac u svijetloj sivo-zelenoj jakni s kišobranom u lijevoj ruci, diže desnu ruku i daje im znak za ulazak. Kreću prema ulazu i jedan po jedan nestaju unutar objekta.

VIDEO SNIMKA 1:

Šank

Unutarnja kamera broj "ch_04", oznake "Šank" snimila je u 8.18 sati ženu u bijeloj majici i mladića u crno bijeloj trenirci, oboje djelatnici Galije, kako rade po prostoriji u kojoj se nalazi šank. Nakon pola minute žena podiže glavu i gleda prema vratima koja vode u prostoriju desno odakle za par sekundi ulaze jedan po jedan pet muškaraca, prvi u sivo zelenoj jakni, trojica u tamnoj i jedan u crvenoj odjeći.

Šesti, odjeven u crno je ostao u prostoriji iz koje su došli, ali se povremeno nadviruje kroz vrata prema šanku. Nekoliko sekundi iza 8.19 sati na glavni ulaz pizzerije stiže sedmi muškarac, odjeven u tamno i rukuje se sa svima.

U 8.22 sata okupljaju se pravo ispod kamere, te im muškarac u crvenom govori nešto što pozorno slušaju. Nakon toga se kreću po prostoriji, međusobno razgovaraju dok dvoje djelatnika Galije i dalje rade svoj posao.

VIDEO SNIMKA 2:

Kužina

Na snimci unutarnje kamere broj "ch_02", oznake "Kužina" vidi se trenutak kada su promijenili bravu na zadnjem ulazu u kuhinju. U 8.21 sati u kuhinju ulazi muškarac u crvenom i kroz zadnji ulaz s ulice pušta u kuhinju muškarca u tamnoj odjeći.

Ovaj ulazi, spušta ruksak i kada zatvore vanjska vrata čuči pred njima kraće vrijeme, povremeno ostavljajući predmete na radni stol iza sebe. Kada obavi posao, ulazi treći muškarac odjeven u tamno, zatvaraju vrata i svi napuštaju kuhinju kroz vrata prema unutrašnjosti pizzerije.

Na istoj snimci se kasnije vide kao povremeno ulaze  pojedini od muškaraca iz prostorije sa šankom. Jedan je snimio unutrašnjost kuhinje mobitelom, drugi je razgledavao inventar, a treći je samo provirio glavom, a kada je ugledao kameru iznad sebe povukao se kao oparen.

VIDEO SNIMKA 3:

Prolaz

Unutarnja kamera broj "ch_01", oznake "Prolaz" u 8.18 sati snimila je kako šestorka ulazi u pizzeriju kroz prostoriju sa stolovima za goste te su svi produžili u prostoriju sa šankom. U ovoj prostoriji je jedini ostao krupni muškarac u crnom s punim vrećicama u ruci.

Razgledavao je slike po zidovima sve do 8.24 sati kada je došao do ulaznih vrata kroz koja su ušli, skinuo gornji dio odjeće sa sebe i izvadio iz vrećice crnu majicu s natpisom te je odjenuo.

Nakon toga sjeda na stolicu kraj ulaza. Za to vrijeme ostali krstare po prostoriji, ulaze i izlaze iz prostorije sa šankom u ovu sa stolovima.

VIDEO SNIMKA 4:

image

Akcija ‘Galija‘ započela je u 8.18 sati - screenshot video snimke koju prilažemo u nastavku teksta

Privatni album
image

Ulazak muškaraca u civilnoj odjeći

Privatni album/Screenshot
image

Prolazak kroz prostoriju sa stolovima za goste

Privatni album/Screenshot
image

Šestorica muškaraca idu prema prostoriji sa šankom

Privatni album/Screenshot
image

Njaviše vremena su nezvani gosti provodili u prednjoj prostoriji dok su žena u bijelom i mladić u crno bijeloj trenerci, zaposlenici pizzerije, oko šanka radili svoj posao

Privatni album/Screenshot
image

Pozdravljanje sa novopristiglim članom dok je iza šanka mladić koji radi u Galiji

Privatni album/Screenshot
image

Mijenjanje brave na zadnjem izlazu u kuhinji koji vodi na ulicu

Privatni album/Screenshot
image

Brava je promijenjena u par minuta

Privatni album/Screenshot
image

Jedan od muškaraca razgledava inventar i slike na zidovima

Privatni album/Screenshot
image

Okupljanje i razgovor

Privatni album/Screenshot
image

Muškarci u civilu su stalno krstarili iz prostorije u prostoriju

Privatni album/Screenshot
image

Dok su nezvani gosti bili ispred šanka, iza šanka je bilo i dvoje djelatnika ‘Galije‘

Privatni album/Screenshot
19. travanj 2024 14:56