StoryEditorOCM
RegionalSPLIĆANIN U PANICI

"S Firula su me poslali kući jer im je nestalo lijekova protiv karcinoma. Život mi ovisi o koncu"

Piše SD
6. studenog 2020. - 17:56

Nestašicu lijekova u hrvatskom zdravstvu najbolje je na svojoj koži mogao osjetiti Splićanin Ivan Perković. On je je u srijedu u zakazanom terminu došao na Onkologiju bolnice na Firulama, ali toliko potrebnu imunoterapiju nije mogao dobiti, piše Slobodna Dalmacija.

- Dočekala me - kaže Perković - glavna sestra i prenijela mi poruku liječnice koja me vodi da nemaju lijeka koji primam. Radi se o lijeku Obdivo (Nivolumab). Sestra mi je još ljubazno rekla da će me kontaktirati poštom čim lijek dođe.

Ivanu (72) prije dvije godine dijagnosticiran je karcinom na lijevom bubregu. On mu je i izvađen, ali je problem što je došlo do metastaza na više mjesta u njegovu organizmu.

- Isti ovaj lijek primao sam intravenozno u dnevnoj bolnici već više puta i nikad nije došlo do ovakvog problema. Iako mi nije rečeno, očito je kako je sve ovo posljedica neisporuke od veledrogerija zbog nagomilanih dugova. Ja liječnike i osoblje u Splitu ni za šta ne krivim. Dušu bih griješio da išta kontra kažem. Očito nešto u sustavu ne štima - govori Perković.

Vremena nema

Isti dan kad je vraćen s Onkologije kontaktirao je Ministarstvo zdravstva u Zagrebu i rekao im što mu se dogodilo. U četvrtak, neposredno prije razgovora sa Slobodnom Dalmacijom, povratno ga je zvala službenica Ministarstva zadužena za nabavu lijekova.

- Kontaktirala me čak dva puta tijekom jutra i pokušala smiriti. Prema onome što je ispričala, zvala je i bolnicu koja je navodno dobila novac ili samo što nije, pa će narudžba ići idući tjedan - navodi Perković.

Problem je, međutim, što on vremena za čekanje nema. Već dobrano kasni s terapijom, jer mu je posljednji put Obdivo izazvao nuspojave i morao ju je odgoditi.

- Kao i dobar broj drugih bolesnika, dobio sam upalu pluća. Liječio sam se pet tjedana i sad sam konačno bio spreman nastaviti terapiju. Znate, meni svaki dan u životu igra. U panici sam da ne dođe do još kakvih metastaza - pribojava se Perković.

Njemu nije jasno kako su se država i njezin bolnički sustav mogli dovesti u ovakvu situaciju.

- Ja sam dugo živio na Zapadu, a zahvaljujući poslu i proputovao cijeli svijet. Ovo nigdje nisam vidio i čuo. Što je još gore, Hrvatska je članica Europske unije, koja ima svoje standarde. Zato me čudi me da nitko iz Bruxellesa ne reagira na situaciju u jednoj članici i činjenicu da su građanima životi ugroženi - reći će.

Meštrović u Zagrebu

Ivan Perković ne misli odustati pa je zato i odlučio javno istupiti.

- Meni život visi o koncu i ne mogu podnijeti pomisao da sutra mogu umrijeti jer tamo neki birokrat nije napravio što je trebao. Ja samo želim poživjeti ovo što mi je preostalo. Novca za zdravlje građana mora biti, sve drugo je manje važno - zaključuje Ivan Perković.

Ravnatelj splitske bolnice dr. Julije Meštrović u četvrtak je, kako doznaje Slobodna Dalmacija, bio u Ministarstvu u Zagrebu, gdje je jedna od tema bila i plaćanje veledrogerijama. U četvrtak smo se i sami obratili Ministarstvu zdravstva. Zanimalo nas je zašto je došlo do nestašice lijeka Obdivo, kad će ponovno biti omogućena njegova isporuka, kao i koliko pacijenata u ovome trenutku čeka na svoju terapiju. Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili tražene odgovore.

Dr. Vrdoljak: ‘Nastojimo riješiti problem‘

Tragom ovog slučaja razgovarali smo s prof. dr. Eduardom Vrdoljakom, predstojnikom Klinike za onkologiju KBC-a Split, koji nam je potvrdio da je posrijedi općehrvatski problem s veledrogerijama i isporukom lijekova.

- Mi nastojimo maksimalno brzo riješiti ovaj problem, kao i problem s lijekovima za naše druge pacijente te im pružiti optimalan tretman - rekao je dr. Vrdoljak.

20. travanj 2024 07:08