StoryEditorOCM
RegionalKVALITETAN PROGRAM

Povratak putujućeg Sedmog kontinenta u kino dvorane - filmom razvijamo empatiju uz poruku da sva djeca mogu sve

Piše Udruga Djeca susreću umjetnost
15. studenog 2023. - 13:51

Prošlog tjedna, 9. i 10. studenog, održan je dvodnevni kurirani filmski program za učenike osnovnih škola Zadarske županije. Programom za osnovne škole, Putujući Sedmi kontinent ističe važnost dostupnosti filmskog sadržaja svim učenicima, posebno onima u udaljenim ruralnim područjima u čijim sredinama nema kina. Svi su učenici od 1. do 8. razreda osnovne škole Obrovac sudjelovali u programu zahvaljujući podršci Grada Obrovca i Zadarske županije, a na projekcijama su im se pridružili i učenici osnovne škole Šimuna Kožićića Benje.

Tako su, u suradnji s partnerom zadarskom Kino Zonom, a uz podršku Koncertnog ureda Zadar i Narodnog muzeja Zadar, u Polivalentnoj dvorani Providurove palače održane četiri filmske projekcije europskog filma za djecu i mlade. Posebna pažnja se posvetila najmlađim osnovnoškolcima koji još nisu savladali brzo čitanje titlova, za njih ih je čitala i interpretirala Tamara Šoletić, poznata zadarska umjetnica.

Voditelj vođenog gledanja filma bio je filmski edukator i voditelj kino klubova Nikica Šupe. Koncept vođenog gledanja filma podrazumijeva uvod u film, razgovor nakon filma, susreti s filmskim profesionalcima poput montažerke i oblikovateljice zvuka Nadje Matije Fatović koja je s učenicima 7. i 8. razreda podijelila doživljaje sa seta i iskustva s filmskom montažom.

Svim sudionicima su omogućeni pristupi metodičkim prijedlozima obrade filma kako bi nastavili s učenicima produbljivati filmska znanja. Učenjem gledanja filma i sudjelovanjem u razgovoru o filmu jačaju se kompetencije kritičkog promišljanja i medijska pismenost općenito.

image

Sedmi kontinent
Filmski program za škole i vrtiće

Sedmi Kontinent/Slobodna Dalmacija

Program Putujućeg Sedmog kontinenta financiran je sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra.

Edita Bilaver, predsjednica Udruge kaže:

- Naša udruga mari o filmskoj pismenosti djece i mladih od 2012. godine, do sada je u našim programima diljem Hrvatske sudjelovalo više od 165 tisuća polaznika. Uvijek se s velikim zadovoljstvom vraćamo zadarskoj mladoj publici i prilici da ih izložimo novim europskih filmovima koje nemaju prilike vidjeti na televiziji ili na uobičajenim kino repertoarima. Koristimo film kako bismo progovorili o njima važnim temama, poput talijanskog filma Moj brat lovi dinosaure. Tim filmom potičemo inkluziju i razvijamo empatiju uz poruku da sva djeca mogu sve unatoč uvriježenoj percepciji o njihovim nemogućnostima.

Nadja Matija Fatović, montažerka i oblikovateljica zvuka kaže:

- Drago mi je što sam imala priliku upoznati mlade kreativce zainteresirane za svijet filma te uspjela prenijeti dio iskustva iz prakse. Izuzetno je važno održavati ovakve programe što češće te obuhvatiti čim veći broj mladih jer ovim putem se ohrabruju mladi za nastavak školovanja u kreativnim pravcima. Bitno je i za razvoj kritičke svijesti, medijsku i filmsku pismenost mladih područja o kojima se premalo vodi važnosti, a aktualnije je i potrebitije no ikad.

26. lipanj 2024 18:50