StoryEditorOCM
RegionalKULTURNO BLAGO

Postavljena info ploča ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Banjevcima

Piše Marko Ledenko - Mane
10. studenog 2023. - 10:29

Ispred župne crkve sv. Ivana Krstitelja u Banjevcima postavljena je info ploča s podacima o crkvi koja inače potječe iz 11.- 12. stoljeća.

Info ploču na hrvatskom, engleskom i njemačkom jeziku, zajednički su projektirali, izradili i postavili Udruga Branimir iz Zadra u suradnji s Velimirom Krpinom, poznatim aktivistom i inicijatorom za mnoge akcije za dobrobit mjesta Banjevci. Postavljanje ploče odobrio je mjesni župnik fra Dujo Jukić.

image

Crkva Ivana Krstitelja u Banjevcima

Marko Ledenko - Mane/Slobodna Dalmacija

Udruga Branimir iz Zadra, na čelu s predsjednikom Zvonimirom Pandžićem, bavi se poticanjem zaštite kulturne baštine Zadarske županije i do sada je postavila bezbroj sličnih info ploča u Zadarskoj županiji.

Crkva sv. Ivana Krstitelja romanička je građevina iz prijelaza 11. u 12. stoljeće, stara je župna crkva koja se nalazi na brežuljku iznad nove crkve. Na pročelju je zvonik u obliku masivne kule i zahvaća cijelu širinu crkve.

image

Crkva Ivana Krstitelja u Banjevcima

Marko Ledenko - Mane/Slobodna Dalmacija

Crkva je pod državnom zaštitom, a potporom Ministarstva kulture obnovljena je 2007. godine. Oko crkve je groblje okruženo kamenim zidom. Župa pripada Skradinskom dekanatu Šibenske biskupije. Postavljanjem info ploče svi dobronamjerni putnici i turisti sada su dobili na uvid zanimljive informacije o povijesti ove crkve.

image

Crkva Ivana Krstitelja u Banjevcima

Marko Ledenko - Mane/Slobodna Dalmacija
28. travanj 2024 21:03