StoryEditorOCM
RegionalUOČI SEZONE

Popularni dalmatinski restoran s izletištem iznenada zatvorio vrata, prognoze su neizvjesne, doznajemo pozadinu priče

Piše Mladen Nejašmić
31. siječnja 2023. - 07:31

Izletište Radmanove mlinice kod Omiša ponovno je u fokusu javnosti. Razlog je najavljeno poništenje natječaja za zakup ugostiteljsko-rekreacijskog prostora u kanjonu Cetine i njegovo ponovno raspisivanje radi prikupljanja pisanih ponuda i davanja tog reprezentativnog kompleksa u daljnji najam, o čemu će se odlučivati na današnjoj sjednici Gradskog vijeća Omiša.

Uzrok takve odluke je činjenica da se na zadnje nadmetanje, koje je krajem studenoga prošle godine otvorio Grad Omiš, kao vlasnik prostora javio samo jedan ponuditelj, tvrtka "Karnella" iz Tugara, ali ta prijava je odbačena, jer, kako je obrazloženo, "nije bila u skladu s natječajnim uvjetima" i "nije dostavila potpunu dokumentaciju o prihvaćanju obveza ulaganja". Ista se tvrtka javila i na prvi postupak koji je bio raspisan u kolovozu, a tadašnja ponuda je ocijenjena - neprihvatljivom.

Upravo je prvi natječaj prošao u sjeni poslovne bitke za 20-godišnje upravljanje kampom na omiškom predjelu Ribnjak, također smještenom na gradskom zemljištu, koji je nakon tvornice trikotaže "Galeb", koja se neuspješno natjecala u postupku za novu koncesiju, dobio novog zakupca u istarskoj tvrtki "Rudan".

Lokalni političari danas će raspravljati o poništenju drugog nadmetanja i otvaranju trećeg u samo pet mjeseci, ali ovog puta s neznatno promijenjenim uvjetima. Stare mlinice iz sredine devetnaestog stoljeća u ugostiteljske svrhe prenamijenjene su šezdesetih godina prošlog stoljeća. Tada je njima upravljalo poduzeće "Hoteli Omiš" iz sustava splitskog trgovačkog diva "Dalma", a tijekom zadnjih 20 godina Radmanove mlinice nalazile su se u privatnom zakupu. Istekom koncesije koja je produžena za dodatne dvije godine zbog epidemiološke situacije, dosadašnji koncesionar odustao je od daljnjeg nadmetanja zbog nemogućnosti praćenja natječajnih točaka.

image

Vlasnik nekretnina u kanjonu rijeke Cetine je Grad Omiš, koji traži koncesionara za idućih 15 godina

Jakov Prkić/Cropix

Najvjerojatnije je to i razlog što se na dva raspisana i poništena natječaja javio samo jedan ponuditelj, pa će, po onoj "treća-sreća", prostor biti ponovno ponuđen tržištu na razdoblje od 15 godina. Sada po "dorađenim" pravilima.

Zakupnina za koncesiju izletišta sada se sastoji iz dva dijela. Početni iznos fiksnog dijela naknade koji se određuje u godišnjem nominalnom iznosu sada je na razini od 85 tisuća eura, odnosno 10 tisuća manje nego na zadnjem natječaju.

Na njega se "dograđuje" promjenjivi dio zakupnine, za mnoge sporni, koji za prvih pet godina korištenja izletišta iznosi tri posto od ukupnog prihoda ostvarenog u prethodnoj godini gospodarenja Radmanovim mlinicama. Za sljedeće poslovno razdoblje, ono od šeste do desete godine ugovora, varijabilni dio naknade utvrđuje se u visini pet posto od ukupnog prihoda u prethodnoj godini gospodarenja, dok se za razdoblje od jedanaeste do petnaeste godine taj se zakup utvrđuje po stopi od sedam posto.

Međutim, po riječima upućenih, upravo je to nepovoljni dio uvjeta koje budući koncesionar mora ispoštovati, pa je stoga prvi natječaj ostao bez interesa. U ugostiteljskim krugovima u svemu tome vide pretjerani namet koji se uz najbolji promet ne može realizirati. Tome u prilog ide i činjenica da se od 12 tisuća četvornih metara ukupne površine, koja se nudi u zakup, aktivno koristi samo 1500 kvadrata, i to tijekom šest mjeseci godišnje.

Osim što "grintaju" ugostitelji, Omišani i njihovi gosti strahuju da će eventualnom propašću i trećeg postupka ostati bez aktivnosti svoje izletničke meke koja se nalazi samo šest kilometara udaljena od grada na ušću Cetine.

U toj zelenoj oazi koja je uz pregršt raznih aktivnosti, od raftinga, slobodnog penjanja, plovidbe kanuom, kupanja i avanture na zip-lineu, posjetiteljima pružala i uživanje u bogatom izboru riječnih delicija, domaćeg soparnika i kruha ispod peke.

Bez tog zadnjeg bi mogli ostati ako se nešto uskoro ne promijeni, jer otvaranje nove sezone je sve bliže...

Istrani do 1. ožujka moraju preuzeti kamp na Ribnjaku


Na dnevnom redu večerašnje sjednice omiškog parlamenta trebao bi se naći i prijedlog odluke o produženju roka primopredaje kampa na predjelu Ribnjak. Dosadašnji zakupnik, tvrtka "Galeb", zatražila je odgodu primopredaje posjeda novoizabranom zakupniku, tvrtki "Rudan" iz istarskog Žminja. Kako je obrazloženo, riječ je o nemogućnosti da se u kratkom vremenskom roku preuzme sva oprema koja je u vlasništvu "Galeba". Gradski oci izići će ususret dvjema spomenutim tvrtkama, ali uz uvjet da sve obave do 1. ožujka.

image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
image
Jakov Prkić/Cropix
25. travanj 2024 21:28