StoryEditorOCM
RegionalTREBA SE NAVIKNUTI

Pogledajte kako će trgovački centri raditi nedjeljom kada na snagu stupi novi zakon, imamo popis

Piše Karla Zupičić/JL
29. svibnja 2023. - 08:30

S prvim danom srpnja na snagu stupaju nove odredbe Zakona o trgovini, prema kojemu bi one nedjeljom u pravilu bile zatvorene, a trgovci će moći izabrati 16 nedjelja kada će njihova vrata ipak biti otvorena, piše Jutarnji list.

Ovogodišnja kombinatorika donekle je lakša jer se 16 radnih nedjelja raspoređuje na šest mjeseci do kraja godine pa će trgovci morati odabrati 16 od 27 mogućih nedjelja koje žele raditi, dok će svake sljedeće godine ta ista brojka biti raspoređena tijekom cijele godine. Trgovci s kojima smo razgovarali ne brinu previše - zakona će se pridržavati, plan rada već uglavnom imaju, no nisu svi sigurni da će se prihodi koji se ostvaruju nedjeljama raspodijeliti na druge dane.

Prema odgovorima koje smo dobili trgovci na obali koji žive od turizma velik dio od 16 radnih nedjelja biti će otvoreni u srpnju i kolovozu, dok je na kontinentu fokus na tjednima prije početka školske godine i prosinac, koji je u slučaju svih šoping-centara mjesec koji se ne propušta.

U listopadu zatvoreni

Supernova trgovačke centre ima u 10 gradova - Karlovcu, Koprivnici, Šibeniku, Sisku, Slavonskom Brodu, Zadru, Varaždinu, Požegi, Križevcima, a u Zagrebu su to Branimir Mingle Mall, Kaptol Centar, Garden Mall, Centar Cvjetni i onaj na Buzinu. Budući da centre imaju i na kontinentu i na obali, vodili su se sezonalnošću i dinamikom posjećenosti, pa raspored nije svugdje isti. Šibenik i Zadar tako imaju sve radne ljetne nedjelje u srpnju i kolovozu te prve dvije u rujnu.

Listopad donosi "predah", studeni ima samo jednu radnu nedjelju (26. 11.), a blagdansko vrijeme u prosincu dobro je pokriveno s četiri radne nedjelje (od 10. do 31. prosinca). Supernova će u Karlovcu raditi svaku nedjelju od 2. srpnja do 3. rujna te ponovno do 26. studenog do 31. prosinca. Dva mjeseca između tih datuma njezin će radni tjedan trajati šest dana. Identičan raspored imaju i Supernova centri u Koprivnici, Varaždinu i Križevcima, koji su za srpanj i kolovoz osigurali svega dva radna vikenda, po jedan za svaki mjesec (2. srpnja i 12. kolovoza).

Svaki sljedeći mjesec ih je sve više - u rujnu će imati dva radna vikenda, u listopadu tri, u studenome četiri, a u prosincu pet. Na ljeto, kada Zagrepčani odlaze iz grada, ni Supernovini centri neće raditi nedjeljama, sve do 27. kolovoza. U rujnu i listopadu su radne po tri nedjelje, u studenome četiri, a u prosincu svaka.

- Centri u primorskoj Hrvatskoj, gdje se očekuje i veći broj posjetitelja, imat će više radnih nedjelja tijekom ljetnog perioda, dok će fokus na kontinentu biti u jesenskom i zimskom periodu. Svi centri će imati radne nedjelje u mjesecima važnih blagdana i uoči početka školske godine - pojašnjavaju iz Supernove. Napominju kako će nedjeljama kada pojedini centar ne radi biti zatvorene sve trgovine unutar njega.

Početak škole

- U protivnom bi takva organizacija rada generirala velike troškove i nama i zakupcima, a posjetiteljima bi bilo teško pratiti stalne promjene - dodaju.

I tvrtka CC Real, koja upravlja City Centerom one East, West i Split i Max Cityjem u Puli, spremna je na nova pravila rada. Zagrebački centri radit će svaki po jednu nedjelju u srpnju i jednu u kolovozu, a ti će se datumi razlikovati, pa primjerice West radi 9. srpnja, a East 16. srpnja.

Ususret početku školske godine oba centra rade prvu nedjelju u rujnu, dok se sljedeća razlikuje. Nakon toga, od listopada do prosinca rade po četiri iste nedjelje u svakom mjesecu. Max City u Puli će do kraja rujna biti otvoren svaki dan, a preostale tri radne nedjelje do kraja godine iskoristit će 26. studenog, 17. i 24. prosinca. City Center one Split svojih će 16 radnih nedjelja iskoristiti od 3. rujna do 24. prosinca.

- Vjerujemo da smo u konačnici došli do rješenja kojim iz cijele situacije izvlačimo maksimum kako za posjetitelje, tako i za zakupnike - kaže Davorin Profeta, direktor CC Reala, koji smatra da je o utjecaju Zakona još prerano govoriti. Važno je ipak imati na umu da nedjelja nosi više od 15 posto ukupne posjećenosti i prometa.

Očekuju prelijevanje

- Iskustvo koje imamo iz 2009. govori nam da se većina tog prometa ipak neće rasporediti na ostale dane u tjednu. Vikend je za veliki broj naših posjetitelja prilika da bez žurbe dođu kupiti sve ono što tijekom tjedna ne stižu - ističe Profeta.

Tower Center Rijeka radit će prve tri nedjelje u srpnju kako bi kupci mogli iskoristiti sezonska sniženja, zadnju nedjelju u kolovozu kako bi se pripremili za početak nove školske godine, prve tri nedjelje u rujnu, dvije nedjelje u listopadu (8. i 15. 10.) te sve nedjelje od 12. studenog do Badnjaka.

- Tijekom neradnih nedjelja niti jedna trgovina neće biti otvorena, ostat će otvoren isključivo 5. kat centra, na kojem posluju multipleks kino i ugostiteljski objekti, za koje se navedena zabrana ne odnosi - pojašnjavaju. Nakon nekog vremena ugostitelji će sami procijeniti isplati li im se raditi dok su dućani zatvoreni.

Trgovački centar Portanova Osijek odluku o radnim nedjeljama donio je temeljem iskustava i brojki o posjećenosti proteklih godina, blagdana i mikrolokacijskih događanja. Njihovih 16 radnih nedjelja raspoređeno je na prve dvije u srpnju, kao i na sve od 13. kolovoza do 24. rujna. Mjesec kasnije radne su dvije nedjelje - 22. i 29. listopada, u studenome samo posljednja, a u prosincu sve osim Stare godine.

Arena Centar će 16 dozvoljenih radnih nedjelja fokusirati na period povećanog interesa kupaca krajem godine, no ni oni ne otkrivaju točne datume.

Iz Konzuma poručuju da će o radnim nedjeljama svaka od prodavaonica odlučivati na temelju potreba turističke sezone, blagdana i događanja na mikrolokaciji. Očekuju da će se promet preliti na ostale dane u tjednu te da će se kupci prilagoditi novom radnom vremenu. Lidl će tek odrediti točan raspored radnih nedjelja, a plan tek rade i u Kauflandu.

19. travanj 2024 17:54