StoryEditorOCM
RegionalVELIKO PRIZNANJE

Ovaj stan u Šibeniku proglašen je najljepšim u Europi. Vlasnik mu je slavni arhitekt, a uz čarobni prostor veže ga i posebna priča: Kupio sam ga praktički na neviđeno...

Piše Diana Barbarić
5. studenog 2022. - 12:18

Ante Vrban, naš proslavljeni arhitekt porijeklom Šibenčanin, u Hrvatskoj najpoznatiji kao autor najveće crkve u Hrvatskoj - kninske Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta, dobio je ovih dana novo strukovno priznanje za svoj rad.

Ovoga puta u pitanju je jedna od najvećih i najprestižnijih svjetskih nagrada iz područja arhitekture, graditeljstva, dizajna interijera i poslovanja nekretninama, International Property Awards koje se svake godine održava u Londonu.

Manifestacija je to okuplja petstotinjak radova najetabliranijih, europskih, arhitektonskih i dizajnerskih studija, a Vrban je trijumfirao u čak dvije kategorije. Vrban je nagrađen za uređenje suvremene Poliklinike Rotim u kategoriji Public Service Interior, a za svoj pitoreskni stan u centru Šibenika pobijedio je u kategoriji Residential Interior Private Residence.

image

Poliklinika Rotim

Ante Vrban/Slobodna Dalmacija

Na taj način mu je službeno priskrbio titulu najljepše privatne nekretnine u Europi. Riječ je u stanu na samoj šibenskoj rivi, smještenom u palači Šižgorić iz 1871. godine. Stan veličine 90 kvadrata ima veličanstvene visoke stropove i vitraj proizveden u Veneciji.

image

Vrbanov stan u Šibeniku

/Slobodna Dalmacija

- Dok sam bio klinac, kad bismo djed i ja išli na brod koji je bio vezan u Dolcu, svako jutro bismo prolazili ispod balkona ove kuće i uvijek bih zastao i pitao ga - tko tu živi? Bio sam opčinjen fasadom i balkonom. Nakon toga godinama nisam tuda prolazio, jer me život odveo na sto drugih strana, ali mi je to nekako ostalo u podsvijesti kao najljepša memorija na trenutke s djedom kojeg više nema - podsjetio se Ante trenutaka sa svojom djedom Antom Kelavom koji mu je najveći idol.

image

Vrbanov stan u Šibeniku

/Slobodna Dalmacija

Ispričao je kako je stan praktički kupio na neviđeno, a onda ga totalno resetirao... Očito, jako uspješno.

- Iznimno sam počašćen što je moj rad još jednom valoriziran na međunarodnoj sceni. Iza mene je preko dvadeset internacionalnih nagrada i one su zapravo jedini objektivan pokazatelj vrijednosti onoga što stvaram i radim svih ovih godina, pogotovo što sam nagrađen za dva potpuno različita stila interijera i arhitekture. Bila je ovo i lijepa promocija naše zemlje u Londonu, što se uvijek posebno trudim provući kroz svoj posao. Činjenica da dolazim iz ovako lijepe, ali malene zemlje nikada mi nije bila opravdanje za ne pokušati u svijetu i to poručujem svim mladim ljudima na putu kao što je moj. Isplati se raditi pa onda sanjati veliko i sanjati puno- kazao je Vrban, kojemu su, nota bene, tek 42 godine.

image

Vrbanov stan u Šibeniku

/Slobodna Dalmacija

Stan na rivi nije jedina nekretnina na području njegovog voljenog Šibenika za koju je Vrban dobio nagradu. Njegova vikendica na Jadriji prije nekoliko godina osvojila je German Design Award, a riječ je o modernističkoj vili s pogledom na Kornate koju je uredio za svoj gušt i to u mjestu gdje je od rođenja provodio svako ljeto.

Ipak, kako smo već naveli, Vrbanovo najpoznatije djelo datira iz 2015. godine i u pitanju je posao uređenja interijera crkve Gospe velikog hrvatskog krsnog zavjeta u Kninu, najveće crkve ikad izgrađene u Hrvatskoj i projekta teškog 40 milijuna kuna.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Iako je bilo mnoštvo polemika oko uređenja tog sakralnog objekta, koji je dijelom financiran i iz javnog proračuna, njegovu umjetničku vrijednost teško je poreći. Vrban je, naime, za kninsku crkvu 2016. u Londonu osvojio nagradu "Best public interior", odnosno priznanje za najbolje uređeni javni prostor u Europi.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

Vrban je više puta isticao kako mu je vjera jako važno i da nikad nije uspio preboljeti prerani odlazak svoga brata, poznatog hrvatskog vizažista, Tome Vrbana koji je od posljedica teške bolesti preminuo 2010., a imao je svega 32 godine.

image

Tomo Vrban, Antin brat (desno), preminuo je od teške bolesti 2010. godine

Biljana Gaurina/Cropix
04. srpanj 2024 16:15