StoryEditorOCM
RegionalJEDNOGLASNO

Nakon godinu dana usvojen proračun Općine Vir za 2023. i za 2024. godinu! Smijenjeni dosadašnji predsjednik OV-a Bašić i njegovi zamjenici

Piše KAžimir Škrbić/Virski list
20. prosinca 2023. - 19:07

Nakon danas održane 15. sjednice virskog Općinskog vijeća razriješena je politička kriza na otoku Viru, pa se s usvojenim proračunima za 2023. i 2024. te odlukama o materijalnim potporama prema stanovništvu, Općina Vir nakon godinu dana proračunske neizvjesnosti i političke krize vratila na „tvorničke postavke“ ili – normalno funkcioniranje.

Za to je trebala volja većinskih sedam vijećnika prisutnih na sjednici koji su Josipa Bašića razriješili dužnosti predsjednika OV-a, a s dužnosti su smijenjeni i njegovi potpredsjednici Veseljko Orlić i Vesela Vučetić. Izborom novog-starog predsjednika Antonija Vučetića, prvog potpredsjednika Rajka Radovića i drugog potpredsjednika, odnosno potpredsjednice Jadranke Okreše, zaustavljena je, kazano je, „opstrukcija rada Općinskog vijeća“. Nakon ovih odluka Općinsko vijeće također je jednoglasno usvojilo proračun za 2023. s programima i projekcijama za 2024. i 2025. te proračun za 2024. s programima i projekcijama za 2025. i 2026.

– Uspjeli smo voljom većine vijećnika i nakon dogovora s vijećnicom Jadrankom Okrešom naglasak u proračunu staviti na isplate prema socijalnim kategorijama stanovništva. To je naša praksa već 20 godina – kazao je načelnik Općine Vir Marino Radović govoreći o proračunu i usvojenim odlukama o materijalnim potporama prema stanovništvu otoka. Dosadašnje jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, korisnicima Centra za socijalnu skrb, nezaposlenim i osobama starijima od 65 godina zaokružit će se na 600 eura objedinjujući popularne božićnice (200 eura), uskrsnice (200 eura), potporu za ogrjev (100 eura) i refinanciranje troškova pitke vode (100 eura).

– Naši građani i korisnici općinskih potpora neće ostati zakinuti. Zbog općeg poskupljenja i inflacije koja nam svima uvećava životne troškove, potpore će svakako dobro doći – dodao je načelnik, pa će božićnice iz 2022. koje nisu mogle biti isplaćene zbog tehničkog održavanja proračuna, biti isplaćene do 31. siječnja 2024. godine. Također će biti isplaćene i stipendije studentima iz 2022. koje iz istog razloga nisu dosad mogle biti isplaćene. Proračun iz 2023. u

prihodima iznosi gotovo 7,9 eura s viškom iz prethodnih godina u približnom iznosu od 2,1 milijuna eura, dok je u rashodovnom dijelu proračuna planirano 9,9 milijuna eura. Najznačajniji dio rashoda odnosi se na program javne potrebe u socijalnoj skrbi, financiranje jednokratnih materijalnih potpora, pomoć roditeljima, sufinanciranje mjesnog prijevoza umirovljenika, poticaji invalidima i humanitarnim udrugama te sufinanciranje ljetnog liječničkog tima za javne potrebe u zdravstvu. Proračun za 2024. donosi razvojne programe, nastavak radova na otočnoj infrastrukturi i dosljedno njegovanje socijalne politike Općine Vir usmjerene na socijalne kategorije stanovništva, djecu i obitelji, rodilje, učenike i studente.

– Planiramo uložiti značajna sredstva za otkup zemljišta za potrebe gradnje školske zgrade, novog vrtića i zgradu DVD-a. Općina Vir će prema dogovoru sa Zadarskom županijom osigurati zemljište za novu školsku zgradu za osam razreda osnovne škole s trodimenzionalnom sportskom dvoranom. Umjesto manje jednodimenzionalne dvorane kao standarda kojeg inače financiraju Vlada i Županija u sklopu gradnje škole, Općina Vir će financirati polivalentnu dvoranu koja će služiti učenicima, ali i svim građanima Vira – naveo je načelnik Radović. Naglasak u proračunu za 2024. i projekcijama za 2025. i 2026. također je na projektima asfaltiranja ulica, podizanju i modernizaciji javne rasvjete te nastavku radova na vodovodnoj i kanalizacijskoj mreži koja će u konačnici biti projekt vrijedan oko 150 milijuna eura.

– Osigurali smo sredstva za učešće Općine Vir u tom projektu stoljeća, jer ćemo kao jedinica lokalne samouprave snositi dio troškova. Proračun je detaljno razrađen i zadovoljit će potrebe svih stanovnika otoka. Imamo cilj i znamo gdje želimo stići – dodao je Radović. Planirani proračun za sljedeću godinu iznosi 16,5 milijuna eura s viškom od 3,4 milijuna eura, a uvažio je primjedbe i prijedloge dobivene nakon tridesetodnevnog savjetovanja s javnošću.

– Mještani Vira ne smiju biti ničiji taoci. Posljednjih godinu dana ništa se nije konkretno predlagalo, bilo je to gubljenje vremena s razriješenim predsjednikom OV-a koji nije radio svoj posao. Iako je važan, prostorni plan bio je jedini interes tog manjeg broja ljudi, ali djelovanje treba usmjeriti na kapitalne projekte, i to na školu, dvoranu te vodu i odvodnju za kojom žudi nešto manje od 70 posto naših mještana. Nisam zato za izbore nego za rad, što je prepoznala trenutna vlast, a to potvrđuje i ova sjednica. Zadovoljna sam postignutim i nastavljam s radom – kazala je vijećnica Okreša navodeći da prijevremeni izbori koštaju koliko i četiri EKG uređaja. A jedan takav uređaj, napomenula je Okreša, realizirat će se tijekom sljedeće godine.

U nastavku 15. sjednice usvojena je odluka (odluka o izmjeni odluke) o financiranju nabavke školske opreme za učenike osnovnih i srednjih škola (povećan je i zaokružen iznos s 331,8 eura na 350 eura) te odluka o isplati jednokratne materijalne potpore umirovljenicima, nezaposlenima, korisnicima Centra za socijalnu skrb i osobama starijima od 65 godina (ukupno 600 eura tijekom godine dana). Odluke su nadalje donesene i za iznose studentskih stipendija (povećane su i zaokružene s mjesečnih 119,08 eura na 200 eura te s 66,36 eura na dodatnih 100 eura za odlikaše), za nabavku opreme za novorođenčad (povećan i zaokružen iznos za prvo dijete s 1.592,67 eura na 2.000 eura, za drugo dijete je 3.500 eura, za treće 6.500 eura, za četvrto 13.000 eura i za peto dijete 26.000 eura). Na kraju je donesena i odluka o zabrani i ograničenju građevinskih radova u vrijeme turističke sezone (15. lipnja – 15. rujna). Sve odluke jednoglasno je donijelo sedam vijećnika: Antonio Vučetić, Rajko Radović, Goran Vicković, Igor Blažević, Ivana Radović, Srđan Liverić i Jadranka Okreša.

24. travanj 2024 19:11