StoryEditorOCM
RegionalNOVA NALJEPNICA

Najpoznatija točka na Dalmatini promijenila je ime - zašto je Maslenica postala Rovanjska? Evo objašnjenja iz HAC-a

Piše Sandra Barčot
1. srpnja 2022. - 11:36

"Hrvatske autoceste" (HAC) tijekom ove godine obavit će mnoge izmjene i naziva i brojeva na čvorištima i odmorištima diljem pravca A1, autoceste koja povezuje Dalmaciju sa Zagrebom.

Brojne vozače tako su iznenadili novi natpisi na prilazima čvoru Maslenica, jednom od najpoznatijih na Dalmatini, koji odnedavno nosi ime - Rovanjska. Kako doznajemo u državnoj tvrtki koja upravlja ključnim prometnim pravcima, stupila je na snagu Odluka o označavanju autocesta kojom se uređuje označavanje autocesta, njihove stacionaže, brojevi izlaza i prometnih čvorišta te nazivi izlaza, prometnih čvorišta i odmorišta.

image
Jure Mišković/Cropix

- Kako se mreža autocesta izgrađivala tijekom dužeg niza godina, ukazala se potreba za novelacijom naziva i brojeva čvorišta i odmorišta. Tako je, osim usklađenja svih brojeva čvorišta, samom Odlukom predviđena i izmjena na ukupno 28 naziva čvorišta i pripadajućih odmorišta pod upravljanjem HAC-a.

Time su "Hrvatske autoceste" pokrenule niz aktivnosti na usklađenju prometnih znakova na autocestama pod svojom nadležnošću – stoji u dopisu HAC-a, kao odgovor na naš upit o promjeni imena čvorišta Maslenica.

Točka na Dalmatini koja se u javnosti najčešće povezuje sa zatvaranjima prometa zbog orkasnih udara podvelebitske bure, sada je dobilo drugi naziv i to Rovanjska, pa su zabrinuti građani vidjevši novu tabelu s novom oznakom, naljepljenom preko dosadašnjih putokaza, poprilično iznenađeni "gubitkom" imena Maslenica.

image
Jure Mišković/Cropix

Štoviše, riječ je o lokalitetu koji je jedan od sinonima velike pobjede u oslobađanju zemlje od agresora u Domovinskom ratu, što, potpuno razumljivo, izaziva i dodatne osjećaje.

- Budući da se bivše čvorište Maslenica nalazi na teritorijalnom području naselja Rovanjska, odnosno pozicionirano je u neposrednoj blizini tog mjesta, naziv čvorišta promijenjen je u Rovanjska. Time ukazujemo kako je samo naziv čvorišta izmijenjen, dok most "Maslenica" i nadalje nosi isti naziv, te ostaje simbolom dionice i tog dijela podneblja – tvrde iz HAC-ova Odjela za korporativne komunikacije.

24. travanj 2024 09:55