StoryEditorOCM
RegionalOŠTRA REAKCIJA

‘Ministre Piletiću, ja se ne mogu ni počešati sam, ne kontroliram fiziološke potrebe. Kako vam je ovo palo na pamet?‘

Piše VIJESTI SD
11. lipnja 2023. - 17:57

Našoj redakciji obratio se jedan Dalmatinac, koji je inzistirao na tome da ostane anoniman. Kaže da ima važnu poruku za Marina Piletića, ministra rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.

"Ja sam Ivica i obraćam vam se u vezi sa Zakonom o osobnoj asistenciji. Osoba sam s teškim invaliditetom, tetraplegija, dakle oduzetost od vrata naniže. Po postojećem zakonu imam pravo na roditelja njegovatelja i osobnog asistenta na osam sati dnevno. a po novom zakonu imam pravo na roditelja njegovatelja i osobnog asistenta 22 sata mjesečno, što je manje od jednog sata dnevno. Znači, najtežim invalidima smanjuju se prava – navodi u svojem pismu Ivica, ističući da se o brojnim osobama s invaliditetom brinu njihovi roditelji, koji su često u poodmakloj dobi i načeta su zdravlja.

I sad, umjesto da se najtežim invalidima i njihovim roditeljima pomogne, njima se otežava. Mislim da je to žalosno. Sada postoji mogućnost da invalidi s Barthelovim indeksom od 0 do 20 koji žive sami mogu dobiti osobnog asistenta na 16 sati dnevno (ako ne koriste roditelja njegovatelja). Neka mi netko objasni kako osoba s invaliditetom i Barthelovim indeksom od 0 do 20 može živjeti sama. Kako bih ja, koji imam takav indeks, mogao živjeti sam? Ja se ne mogu ni počešati kad me nešto svrbi.

Mogu samo pomicati glavu i ramena, uopće ne mogu koristiti ruke i noge, ne kontroliram fiziološke potrebe. Ne razumijem kako je to moglo nekome pasti na pamet. Tih 16 sati samo je pravo na papiru, koje ne vidim kako netko može ostvariti.

A što se tiče velikog povećanja broja korisnika, to će sigurno nekome pomoći, ali bojim se da će asistente dobiti mnogi kojima nisu prijeko potrebni, a najteži invalidi imat će smanjenje sati. Stoga se i obraćam vama s molbom da se zauzmete za nas najteže invalide. Čini mi se da smo mi gurnuti u stranu, a trebali bismo biti u prvom planu.

- U ovom zakonu bilo bi presudno da najteži invalidi sa bartelovim indexom od 0-20 imaju pravo na osobnog asistenta na 16 sati bez obzira da li žive sami ili kod roditelja njegovatelja... Na takav način najteži invalidi ostaju što je moguće dulje u svojoj kući, jer svaki odlazak u nekakav dom je za državu skuplji, a za osobe s invaliditetom je to horor s obzirom na uvjete u državnim domovima i današnji nedostatak radne snage. A potvrdu za to da ovih 16 sati neće nitko dobiti imate i u emisiji Otvoreno na HTV-u od četvrtka kad je to konstatirao Davorko Vidović, a na što predstavnica vladajućih nije odgovorila.

Unaprijed hvala i želim vam svako dobro", napisao je Ivica u svojem pismu ministru Piletiću.

Što je rekao ministar Piletić

A evo što su mediji pisali o ovoj problematici:

"Između prvog i drugog čitanja Prijedloga zakona tim Ministarstva obišao je sve udruge koje pružaju usluge osobne asistencije, od Iloka do Dubrovnika, od Varaždina do Istre. Razgovarali smo sa svim udrugama koje sudjeluju na natječajima Europskog socijalnog fonda i koriste mogućnosti bespovratnih sredstava da osiguraju svojim lokalnim sredinama neophodnu uslugu za osobe s invaliditetom", rekao je prije nekoliko dana ministar Piletić.

image
Ranko Suvar/Cropix

"Dosad je Ministarstvo kroz projektno financiranje imalo svega 570 korisnika usluga osobne asistencije čiji su roditelji imali i status roditelja njegovatelja. U suradnji s tim udrugama, povećan je broj osoba s invaliditetom koje će moći koristiti usluge osobne asistencije, a čiji će roditelji i dalje imati status roditelja njegovatelja.

Kroz izmjene Zakona o socijalnoj skrbi, što je drugi dio reformskog paketa, povećani su iznosi za roditelje njegovatelje, povećana je satnica za osobne asistente i proširena je mreža pružatelja sa 173 udruge na široki spektar od 688 ustanova socijalne skrbi, kojima su osnivači Vlada i jedinice regionalne samouprave", istaknuo je.

"Dosad je uslugu koristilo svega 4070 osoba s invaliditetom, a sada će taj broj iznositi minimalno 15.089. Na taj smo način maksimalno proširili broj, a zbog sigurnosti želimo da se usluga trajno financira iz državnog proračuna, čime dajemo podršku mnogo široj skupini korisnika nego što je to bilo dosad", kaže Piletić.

"Nezadovoljstva će uvijek biti, iako su svi prijedlozi najbrojnijih udruga ugrađeni u zakonski prijedlog. Ako se pokažu nedostaci, u socijalnom dijalogu i partnerstvu s udrugama razmotrit će se mogućnosti unaprjeđenja sustava", poručio je ministar.

Ranije je objavljeno kako je ministar Piletić rekao da danas na tržištu rada ima dovoljno osoba koje će obavljati posao osobne asistencije nakon donošenja zakona o osobnoj asistenciji, koji će višestruko proširiti broj korisnika usluge i povećati broj sati korištenja usluge.

"Naravno da ih ima dovoljno. Tu smo temu apsolvirali nekoliko puta, predmnijevajući što će nam se dogoditi kada donesemo zakon o osobnoj asistenciji, kad ćemo imati potrebe za puno više osobnih asistenata nego što ih imamo danas", rekao je Piletić na konferenciji za medije nakon sjednice Vlade.

Naveo je kako ih je danas zaposleno nešto manje od 2500, ne samo osobnih asistenata, nego i videćih pratitelja te komunikacijskih posrednika, a radi sigurnosti radnoga mjesta, ti poslovi više neće biti projektno financirani na određeno razdoblje, nego će biti stalno radno mjesto.

Ministar je pri tome istaknuo i dugotrajno nezapošljive osobe iz programa "Zaželi", od kojih su mnoge prošle program obuke za zanimanje njegovatelja jer u tome vide mogućnost da potraže stalno, sigurno i puno bolje plaćeno radno mjesto osobnog asistenta.

Što se tiče proširenja fonda sati za osobe s invaliditetom čiji roditelji imaju status roditelja njegovatelja i komentara novinara da neki studenti svejedno neće moći nastaviti studij jer će imati asistenta samo na par sati dnevno, Piletić je objasnio da usluge osobne asistencije obuhvaćaju i pomoćnike u nastavi.

I studenti će moći koristiti usluge osobnog asistenta

"U prvom čitanju zakona bilo je dilema, međutim, jasno smo rekli da će i studenti moći koristiti usluge osobnog asistenta, za to nema dileme", poručio je.

Isto tako, dodao je, s obzirom na to da će se puno ozbiljnije razvijati zakonska regulativa kroz podzakonske akte za pomoćnike u nastavi, potrebno je jasno razdvojiti što je osobni asistent za uključivanje u društvo, a što je pomoćnik u nastavi, koji može podrazumijevati i pomoćnika tijekom odgojno-obrazovnih procesa, a što studiranje i jest.

"Studenti će moći koristiti uslugu osobnog asistenta u ovom obujmu. Kroz listu procjena potreba stavili smo da studenti dobiju više bodova i očekujemo da ta usluga bude kvalitetnija, dugotrajnija i na korist svim osobama s invaliditetom jer želimo da imaju jednak pristup, da sveobuhvatno žive, a to podrazumijeva i studiranje", istaknuo je Piletić.

27. travanj 2024 15:48