StoryEditorOCM
RegionalOLUJA DANIEL

Meteorolozi: ‘Atmosfera će eksplodirati, očekuju se ekstremne oborine, na Mediteranu je moguće i stvaranje uragana!?‘

Piše JL
5. rujna 2023. - 22:17

Državni hidrometeorološki zavod Grčke najavio je da će u regiji oko planine Pelij u središnjem dijelu zemlje u noći s utorka na srijedu pasti između 650 i 700 milimetara kiše, a u gradu Kardisi, glavnom gradu istoimene prefekture, očekuje se između 550 i 600 mm.

Grčki su meteorolozi naglasili da oko glavnog grada zemlje Atene u jednoj godini padne prosječno 400 mm kiše.

Posljedica je to tzv. omega anticiklonalnog bloka koji Francuskoj donosi ekstremno toplo vrijeme, a Grčkoj prodor osjetno svježijeg zraka na pregrijano tlo i iznimno toplo more. U takvoj situaciji atmosfera će “eksplodirati” uz obilne grmljavinske pljuskove, navodi Istramet.

Meteorolozi su rekli da će oluja Daniel, koja je na zapadni i središnji dio Grčke u ponedjeljak donijela kišu koja je zatim izazvala bujične poplave, uzrokovati obilne kiše i oluje te da će na Egejsko more donijeti grmljavinu, tuču i snažne vjetrove, piše Ekathimerini.

Policija je stanovnicima otoka Skiatosa nešto prije 13 sati u utorak poručila da ne koriste svoje automobile jer je oluja Daniel poplavila ceste. Svi su otočani tada dobili i SMS poruku upozorenja. Lokalni mediji pišu da su otočke vlasti zatražile da se na otoku zbog vremenskih prilika proglasi izvanredno stanje.

Grčki su mediji ranije u utorak izvijestili su vatrogasci rekli da je jedan muškarac iz Volosa poginuo kada je na njega zbog jako nevremena pao zid. Kako piše novinska agencija AMNA, muškarac je bio uzgajivač krava, a zid je na njega pao kada je pokušao doći do svojih životinja. Njegovo tijelo ispod zida vadilo je 10 vatrogasaca upućenih na mjesto događaja.

Drugi se pak muškarac vodi kao nestao jer ga je odnijela poplava. Kako je rekao glasnogovornik vatrogasnih postrojbi grada Volosa Ioannis Artopoios, muškarac je nestao nakon što je njegov automobil odnijela poplava. "Njegov je sin izašao iz automobila. Za muškarcem tragamo", rekao je Artopoios.

Grčke su vlasti ograničile promet i oko Volosa i oko planine Pelij.

12. prosinac 2023 00:02